НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ, който ще направи опит да отклони астероид

Бомба

НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ, който ще направи опит да отклони астероид

7014
на 24.11.2021
НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ, който ще направи опит да отклони астероид
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята, предават световните информационни агенции.

препоръчано

Космическият апарат ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) беше изстрелян от базата "Ванденберг" с ракета "Фалкон 9". Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния космос и да достигне на около 11 милиона км от Земята.

Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от него ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява опасност за планетата ни.

Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дена преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистите малките астероиди са по-опасни на теория.

https://twitter.com/NASA/status/1463407550087503875

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Равноотдалеченият премиер на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: "Равноотдалеченият премиер" на ППДБ е лъжа! Опитват се да преметнат избирателите, че не са с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК