НАСА иска разследване на съобщенията за разговори на Мъск и Путин

СВЕТЪТ ДНЕС

НАСА иска разследване на съобщенията за разговори на Мъск и Путин

15469
преди 4 часа
НАСА иска разследване на съобщенията за разговори на Мъск и Путин
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ръководителят на НАСА заяви, че съобщението за редовните контакти на милиардера и тръмпист Илон Мъск с руския президент Владимир Путин, трябва да бъде разследвано - и ако се окаже вярно, "би било обезпокоително" за множество американски агенции. Това предаде изданието „Политико“.

препоръчано

„Не знам дали тази история е вярна. Мисля, че трябва да се разследва“, заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън, който преди това е бил сенатор от Демократическата партия във Флорида.

Той сподели това на срещата на върха на световната икономика на Semafor. 

"Уол стирйт джърнъл“ съобщи в четвъртък, че Илон Мъск - най-богатият човек в света и един от най-известните и богати поддръжници на Тръмп - е бил в редовен контакт с руския президент от 2022 г.

„Ако историята е вярна, че е имало множество разговори между Илон Мъск и президента на Русия, тогава мисля, че това би било тревожно, особено за НАСА, за Министерството на отбраната, за някои от разузнавателните агенции“, посочва Нелсън.

Путинският говорител Дмитрий Песков отрече информацията, като каза, че Мъск и Кремъл са имали само един телефонен разговор. Мъск не отговори веднага на искане за коментар.

Компанията на Мъск, SpaceX, има множество договори с НАСА. В петък сутринта екипаж от астронавти на НАСА се върна на Земята от Международната космическа станция, използвайки капсулата Dragon на компанията. Нелсън каза, че отношенията на агенцията със SpaceX „са основно“ чрез нейния президент и главен оперативен директор, Гуин Шотуел и компанията е била „феноменално успешна“.

Високопоставеният член на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс, който е демократ от Ню Йорк, нападна Мъск след обвиненията, които според него „повдигат много сериозни въпроси“.

„Вече знаем това: Илон Мъск и неговите предпочитани кандидати Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс не разбират и не се интересуват от националната сигурност на САЩ, а само от собствените си лични интереси“, каза Мийкс в изявление.

„Така че те са лесни инструменти за използване от Владимир Путин – независимо дали за разпространение на дезинформация от Кремъл или за налагане на „мир“, който би принудил Украйна да се предаде.“

В изявление говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит защити Мъск като „лидер в индустрията, който се среща веднъж в поколение“ и подчерта, че Тръмп „ще възстанови своя мир чрез силна външна политика за възпиране на агресията на Русия и прекратяване на войната в Украйна”.

По-рано Тръмп каза, че ако бъде преизбран, ще назначи Мъск да ръководи комисия по ефективност, която може драматично да промени федералното правителство.

Мъск предложи своите сателити „Старлинк“ на Украйна в началото на войната, но оттогава спря да ги финансира и ограничи използването им от украинската армия. По-рано тази година докладите на украинското военно разузнаване установиха, че „Старлинк“ се използват от руската армия.

Мъск е налял близо 120 милиона долара в кампанията на Тръмп и бързо се превърна в един от най-големите поддръжници на бившия президент, появявайки се на сцената с него на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК