НАСА: Лунната мисия надминава очакванията

Америка

НАСА: Лунната мисия надминава очакванията

16525
на 20.11.2022
НАСА: Лунната мисия надминава очакванията
Автор:   ПИК

Космическият кораб трябва да отведе астронавти на Луната през следващите години - първите, които ще стъпят на повърхността ѝ след последната мисия на "Аполо" през 1972 г.

препоръчано

Първият изпитателен полет без екипаж на борда има за цел да гарантира, че превозното средство е безопасно. "Срещнахме се, за да прегледаме работата на космическия кораб "Орион"... той надминава очакванията за ефективност", заяви Майк Сарафин, ръководител на мисията "Артемида 1".

Четирите слънчеви панела на космическия кораб, дълги около четири метра, са се разгърнали правилно и осигуряват повече енергия от очакваното, каза Джим Гефре, ръководител на "Орион" в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

Именно от този контролен център в Тексас се управлява космическия кораб. "Орион" вече се намира на около 320 000 км. от Земята и се подготвя да извърши първия от четирите основни тласъка, предвидени по време на мисията с помощта на двигателите си.

Тази маневра, която ще се извърши рано сутринта в понеделник, ще приближи космическия кораб на 130 километра от лунната повърхност, за да се възползва от гравитационната сила на Луната.

Тъй като това ще се случи на далечната страна на Луната, се очаква НАСА да загуби контакт с космическия кораб за около 35 минути.

"Ще преминем над някои от местата за кацане на Аполо", каза ръководителят на полета Джеф Радиган, въпреки че те ще бъдат в тъмнина. Кадрите от прелитането ще бъдат публикувани от НАСА, предаде БГНЕС.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Диетолог разкри кое е най-полезното кафе Диетолог разкри кое е най-полезното кафе
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! От ТЕЦ Бобов дол скочиха срещу съсипията на кабинета Петков: Управляваха ни хора, които не са имали един ден трудов стаж. Стигне ли се до закриване, излизаме на улицата. Няма да оставим политиците да се гаврят с нас (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! От ТЕЦ "Бобов дол" скочиха срещу съсипията на кабинета "Петков": Управляваха ни хора, които не са имали един ден трудов стаж. Стигне ли се до закриване, излизаме на улицата. Няма да оставим политиците да се гаврят с нас (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК