НАСА си върна контрола над сондата "Вояджър-2"

Технологии

НАСА си върна контрола над сондата "Вояджър-2"

83230
на 03.11.2020
НАСА си върна контрола над сондата Вояджър-2
Автор:   ПИК

Специалистите от НАСА успяха да възстановят връзката със сондата "Вояджър-2", която беше прекъсната през март тази година, и проведоха сеанс с космическия апарат, съобщи пресслужбата на Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА в Пасадена, цитирана от БТА.

Учените частично са възстановили работата на антената за далечна космическа връзка DSS43, установена в австралийския град Канбера.

"Антената DSS43 представлява уникална система - на Земята съществуват само две подобни системи. Поради тази причина изключването й за една година не беше най-доброто решение за Вояджър- 2 и оставалите мисии на НАСА. Така решихме да възобновим работата й, за да избегнем случайни повреди", заяви Филип Болдуин, ръководител на Програмата за космическа навигация и свръзки към НАСА.

Сондите "Вояджър-1" и "Вояджър-2" бяха изстреляни от НАСА през 70-те години на миналия век за изучаването на планетите гиганти в покрайнините на Слънчевата система. За този период междупланетните станции събраха огромно количество информация за Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, като откриха и няколко нови луни в това неизследвано пространство.

Понастоящем сондата "Вояджър-1" представлява най-отдалеченият от Земята космически апарат, който е на 22,6 милиарда километра от нашата планета.

"Вояджър-2" се намира на 119 астрономически единици от Земята.Връзката с него беше преустановена през март заради капитален ремонт на антената DDSS43.


препоръчано
Сподели:
Бомба x
Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това