Натискат Ердоган да отвори турско-арменската граница

Европа

Натискат Ердоган да отвори турско-арменската граница

21081
преди 13 часа
Натискат Ердоган да отвори турско-арменската граница
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Жителите на икономически изостанали турски селища близо до арменската граница искат арменско-турската граница да бъде отворена, защото разбират, че това ще им бъде в техен интерес. Вътре в Турция, в други региони, също има разбиране, че отварянето на границата би било изгодно. В този смисъл Ердоган е изправен пред известен натиск. Това заявява бившият турски парламентарист и етнически арменец Гаро Пайлан в интервю за Арменпрес, цитиран от "Марица“.

препоръчано

Според него президентът на Турция претегля кой вариант би бил по-изгоден. Ако според неговите изчисления ползите от отварянето на границата надвишават загубите, Ердоган ще отвори границата. В противен случай всичко ще си остане така.

Пайлан описва турския президент като „опортюнист“, който прокарва предимно собствените си интереси: „Ердоган не се интересува от това, което се случва в други части на света. Той се фокусира върху това което може да донесе най-голямо предимство за Турция.

Анкара официално призна независимостта на Република Армения през декември 1991 г.

Дипломатическите отношения между двете страни обаче все още не са установени. Турция едностранно затвори сухопътната граница с Армения през 1993 г. Тя беше отворена отново за кратко за няколко часа през февруари 2023 г., за да позволи на арменски камиони, превозващи хуманитарна помощ , да преминат в зоната на земетресението в Турция.

Преговорите за разрешаване на арменско-турските отношения набраха скорост след войната в Нагорни Карабах през 2020 г. Процесът на нормализиране се осъществява на двустранна основа, но Турция непрекъснато подчертава, че координира дневния ред на преговорите с Баку, когато преговаря с Ереван.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК