Вход
София
Времето в София 7 o C

НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ

НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ

на 10.10.2020
10015
0
НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ
Автор: ПИК
10.10.2020
0
10015

НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ. Това е потвърдил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си със премиера на Северна Македония Зоран Заев.

САЩ изтегля още войници от Афганистан

САЩ изтегля още войници от Афганистан

САЩ продължават да намаляват военния си контингент в...

на 08.10.2020

Решението за изтегляне засяга и България заради наличието на контингент там. Намерението за изтегляне американския президент Доналд Тръмп обяви в рамките президентската си кампания. А талибаните са приветствали изявлението му това да стане до Коледа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че плановете на Алианса да се оттегли, са част от подкрепата за мирния процес там.

"Приветстваме разговорите между правителството на Афганистан и талибаните. И като част от подкрепата за процеса постепенно намаляваме броя на военните си. НАТО наскоро имаше 100 000 души. Сега са около 12 000, които се занимават с афганистанските сили за сигурност. Ще се консултираме по мисията с нашите съюзници, които са не само канадски, но и европейски. Заедно сме там, и като дойде моментът, ще напуснем Афганистан заедно", отбеляза ръководителят на Алианса.

България участва с военни в Афганистан от 2001-ва година. От 2013-та година нашите военни са част от мисията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. След края на мисиите в Ирак, Афганистан е мястото, където страната ни участва с най-много военни. За охрана, екип от съветници и щабни офицери за контролират трафика и комуникациите в летището на Кандахар.

В средата на септември тази година изтече мисията на 160 военни от 40-тия контингент. А преди дни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че след обявеното оттегляне на САЩ, българските военно ще бъдат преместени от Кандахар база Далки. Към момента българското военно министерство не е дало повече информация, за плановете. Но преди повече от година и половина военният министър Кракимир Каракачов заяви.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19067
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x