Началникът на Първо РУ пое отговорността за арестуваните деца пред Паметника на Съветската армия

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Началникът на Първо РУ пое отговорността за арестуваните деца пред Паметника на Съветската армия

21776
на 03.03.2022
Началникът на Първо РУ пое отговорността за арестуваните деца пред Паметника на Съветската армия
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Началникът на първо РУ СДВР е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни. Друг служител на районното е освободен от МВР.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Трима младежи бяха арестувани от полицията при опит да напишат Save Ukraine на  в София. За това съобщи бащата на един от задържаните във Фейсбук. Думите му бяха потвърдени от училището на тримата задържани, а МВР се опита да потули случая.

Ръководството на СДВР беше изслушано по повод отвеждането на трима младежи в столичното Първо РУ на 25 февруари. На срещата с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, политическото и професионално ръководство на МВР бяха обсъдени ходът на дисциплинарната проверка за действията на полицейските служители, както и конкретни стъпки за изпълнението на препоръките в писмо от омбудсмана на Република България.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи ректорът на Академията на МВР създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия – „Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни“. Сред темите, включени в обучението, са  „Наказателноправни аспекти“, „Наказателнопроцесуални аспекти“, „Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица“ ,  „Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Предоставяне на полицейска закрила на деца“ и др.       

Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица.

Предприетите мерки от страна на ръководството на МВР се отнасят за грешките от страна на служители на полицията и неспазване на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни лица, а не за работата на служителите по опазване на обществения ред. Ръководството на МВР ще продължава да бъде безкомпромисно към нарушаването на основни човешки права и нормативни актове и ще отстоява интересите на всички служители, които изпълняват задълженията си спазвайки Конституцията и законите на страната.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за последния ден на април: Нова работа за Телеца, Раците да не мърдат много, а Скорпионите да тръгват за чужбина САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за последния ден на април: Нова работа за Телеца, Раците да не мърдат много, а Скорпионите да тръгват за чужбина
ПИК TV x
СТЕНДЪП КОМЕДИТО НА БОРИСОВ: Нова порция лафове скъса от смях актива (ВИДЕО) СТЕНДЪП КОМЕДИТО НА БОРИСОВ: Нова порция лафове скъса от смях актива (ВИДЕО)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК