Вход
София
Времето в София 27 o C

Наши военни участват в учение на НАТО

Наши военни участват в учение на НАТО

на 11.07.2020
4757
0
Наши военни участват в учение на НАТО
Автор: ПИК
11.07.2020
0
4757

Група от Националния мобилен модул по КИС на НАТО от състава на 2-ри Свързочен батальон на Групата за КИС на НАТО участва в симулационното учение на Силите за отговор на НАТО „Stand Up – Thracians Standing 2020“, което се провежда  от 1 до 27 юли 2020 г.

Рамо до рамо! В Латвия днес стартира военно учение на НАТО с българско участие

Рамо до рамо! В Латвия днес стартира военно учение на НАТО с българско участие

На територията на Латвия днес стартира военно учение на...

на 17.04.2017

Подготовката се планира от командира на Групата за КИС на НАТО генерал-майор Волганг Ренер и се провежда от командира на 2-ри Свързочен батальон подполковник Робърт Топър. Непосредствен ръководител e командирът на Националния мобилен модул по КИС на НАТО майор Калоян Стоянов.

Целта на учението е да симулира активиране и застъпване в дежурство на Силите за отговор на НАТО на Националния мобилен модул по КИС на НАТО, по врeме на което да се потвърди и изготви оценка за готовността за изпълнение на поставените задачи. За участие в подготовка от подобен характер сред останалите шест национални модула на 2-ри Свързочен батальон на НАТО е определен българският модул, което е оценка за професионализма на личния състав в областта на мобилните стратегически комуникации на НАТО. Цялостното планиране на придвижването, подготвянето на комуникационната техника и изпълнението на задачите в дежурство е извършена от командира на Националния мобилен модул майор Калоян Стоянов.  

В изпълнение на първия етап от учението, за два дни, групата от 25 военнослужещи, с пълния набор от комуникационно-информационна и сателитна техника с 11 товарни и леки автомобила се придвижи по маршрут от Горна Малина до щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО във военна база - Грацанизе, Италия. С пристигането си в базата, само за ден, българските военнослужещи успяват да устроят лагер и развърнат комуникационно-информационен възел за предоставяне на комуникационни услуги на крайните потребители в учението. Допълнително четирима военнослужещи от състава на модула участват в специализирана тренировка с друга радио-сателитна техника, използвана по време на дежурството. На следващия ден, за 36 часа след активирането, военнослужещите от националния модул изграждат и каналите за пренос на класифицирана информация. 

В ежедневния си доклад до командира на КИС Групата на НАТО командирът на 2-ри Свързочен батальон на НАТО подполковник Топър е определил българския модул за най-добре подготвения от шестте модула в батальона. Националният модул e успял да развърне в пълен обем поверената им техника за двойно по-кратко време от поставения срок. Работата на модула в щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО продължава. Очаква се той да се завърне в България в края на месеца. 

Националният мобилен модул по КИС е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите. Модулът, като формирование от структурата на НАТО, е в състава на 2-ри свързочен батальон към групата на НАТО по КИС. Модулът е формирование за осъществяване на комуникационно – информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15405
архив

Малко момченце не иска да спи само. Бащата ляга до него и започва да му разказва приказка. По едно време в стаята става тихо. Майката предпазливо отваря вратата и пита: - Заспа ли? - Да, мамо, заспа! - отвръща шепнешком детето.

 

няма нови новини
Днес: 214
hot
най-четени новини в момента
сега
3945
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Марияна Николова с горещи новини след срещата с Борисов и протестиращите туроператори - правителството пренасочва 10 млн. лв. за бранша (ОБНОВЕНА)
x
Ето ги секс истините, които всяка жена знае
x