Наш лекар в Берн предупреди: При смесване на ваксини може да има неблагоприятни реакции

ГОРЕЩО

Наш лекар в Берн предупреди: При смесване на ваксини може да има неблагоприятни реакции

10544
на 22.04.2021
Наш лекар в Берн предупреди: При смесване на ваксини може да има неблагоприятни реакции
Автор:   ПИК

Практика на смесване на ваксини няма - препоръчва се в няколко европейски държави, например във Франция и Германия. Това заяви пред БНТ завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

препоръчано

"Позитивното е, че ако подобно смесване между векторни и РНК препарати работи, то ще имаме по-голям успех и завършване на пълен цикъл на имунизация", каза още той. 

"От гледна точна на страничните ефекти, може да има неблагоприятни реакции. Няма категорични данни за ефективността на подобна комбинация. По-висока степен на имунна реакция е възможно при смесването на ваксини, но всичко е във сферата на спекулацията", допълни д-р Илиев.

"Тромбозите при "АстраЗенека" са толкова редки, че може да се сравнят с печалба от лотария. Втората доза на "АстраЗенека" удължава и стабилизира имунния отговор", разкри той. 

"Янсен" (препаратът на "Джонсън и Джонсън") е една много добра ваксина. Все още няма информация дали еднодозовите ваксини могат да достигнат достатъчната продължителност на ефективността", коментира експертът. 

"Смъртността не е единственият проблем след ковид, а и пост-ковид заболяванията", завърши д-р Аспарух Илиев.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това