НА ВИСОКО НИВО! Премиерът Борисов нагости Шиндзо Абе с традиционни български и японски ястия (СНИМКИ)
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Истинско гурме пиршество е опитал японският премиер Шиндзо Абе при визитата си у нас. Той е опитал сладолед от боб, октопод, хайвер, гърбави скариди и други японски деликатеси. Всичко пък било приготвено лично от топготвача шеф Петър Михалчев в японския ресторант "Мияби", който бе поканен да приготви ястията за делегацията на Абе.
Посещението на японския премиер е историческо за страната ни, защото е първото официално идване на министър-председател от Страната на изгряващото слънце. Заедно с Абе бяха и представители на над 30 водещи японски компании, които опитаха майсторските изпълнения на тема японска кухня на Михалчев, който е жури в "Мастършеф".
По думите на готвача всяко едно ястие носи своята символика. Гърбавите скариди са за дълголетие - да остарееш така, че чак да се изгърбиш. Червеният боб символизира здраве, а хайверът много деца. Кестените с трюфел пъс са символ на богатство. Други лакомства, които сервирал на делегацията, били скариди темпура, хайвер с бамбук и тамагояки - традиционен омлет по японски.
Премиерът Борисов пък получи ценен дар от своя японски колега. Абе връчи кимоно и сертификат за 6-и дан от Международната карате организация по Киокушин-Кан. Освен чисто традиционни деликатеси японския премиер и цялата делегация, заедно с нашите министри бяха нагостени и с български традиционни ястия. За доброто настроение пък се погрижи най-добрия цигулар на България Васко Василев, който е истинска звезда в Япония и по света.