Вход
София
Времето в София 10 o C

На вниманието на еврокомисар Мария Габриел: Всеки четвърти българин никога не е използвал интернет

На вниманието на еврокомисар Мария Габриел: Всеки четвърти българин никога не е използвал интернет

на 07.12.2018
4300
3
На вниманието на еврокомисар Мария Габриел: Всеки четвърти българин никога не е използвал интернет
Автор: ПИК
07.12.2018
3
4300

Повече от половината хора на възраст между 16 и 74 навършени години (54.9 на сто) не са посещавали курсове или други форми на обучение, за да подобрят уменията си, свързани с използването на компютър, софтуер или приложения през последните 12 месеца. Това показват резултатите от изследване на НСИ през 2018 г. за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ).

 Мария Габриел: Цифровите технологии могат да направят обучението по-увлекателно и резултатно

Мария Габриел: Цифровите технологии могат да направят обучението по-увлекателно и резултатно

Особено важно е образователният сектор да бъде в крак със...

на 17.11.2018

България има еврокомисар по цифрова икономика и общество в лицето на Мария Габриел, което е абсолютен парадокс с оглед на фрапиращите данни. Тя агитира Европа да увеличи инвестициите за нови технологии и цифрови умения, но май не е много наясно какво е дереджето в родината й. Вместо това неотдавна се похвали, че градовете ни са сред лидерите в ЕС по ултрабързо широколентово покритие. И какво излиза, всеки четвърти българин е широколентово покрит и бърз, но без допир с интернет. 

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България повече от една четвърт (26.7 на сто) от хората никога не са използвали интернет. Безплатно онлайн обучение или самообучение са направили 8.4 на сто. По време на работа са се учили от колега, ръководител или ментор 4.5 на сто, а 1.9 на сто са участвали в обучение, платено или осигурено от техния работодател.

Според данни от изследването 72.1 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 4.8 процентни пункта спрямо предходната година.

Същевременно 71.5 на сто от домакинствата са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

Най-нисък е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в Северозападния район - 65.2 на сто. С увеличаването на възрастта намалява желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и 17.8 на сто от хората на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно, показват още данни от изследването.

През 2018 г. 22.2 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт. Най-значителен е делът на тези, които са получавали информация от уебсайт на публичната администрация (17.1 на сто), следвани от подалите попълнени формуляри, декларации и други официални документи онлайн (9.5 на сто) през последните 12 месеца.

Сподели:
свързани новини
Колко струва да си купиш еврокомисаря Мария Габриел Колко струва да си купиш еврокомисаря Мария Габриел
Колко струва да си купиш еврокомисар? Зададох си този...
на 04.12.2018
Напиши коментар »
(3)
1
Откакто потърсих инкогнито консултация с бракоразводен адвокат, възрастният ми съпруг, който ме бичува редовно, въведе нововъведение. Слага ми пранги на краката когато съм у дома в замъка му и е поръчал от Лондон специален дизайнерски колан с джипиес, който не мога да сваля, с който съпругът ми следи точното ми местонахождение. Получих тежко наказание, защото в Брюксел по работа посетих адреса на една неправителствена организация, занимаваща се с популяризация на дигиталните умения. Освен физическото малтретиране бях задържана вкъщи, беше ми направен тест за бременност (мъжът ми ме употребява единствено по противоестествения път) и чак, когато раните ми зарастнаха, бях пусната отново на работа. Ах, кога ли ще свърши този ужас??!!??
2
„Един милион българи са без зъби, показва проучване на Българския зъболекарски съюз сред 60-годишните, които към момента са около 2 млн. човека. 20 процента от тях са с обеззъбена горна, а 17 на сто - долна челюст. Други 13 на сто нямат нито един зъб в устата си, пише „Монитор". Тези хора са все още в активна възраст, не са баби и дядовци. Като основна причина хората посочват, че нямат пари да ходят на зъболекар.“ (www.novinite.bg/articles/82650/Edin-milion-balgari-sa-bez-zabi)
3
А тая мома с лош английски и анорексичен вид говори за дигиталност.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 17233
архив

Общинското предприятие за траурни обреди е променило името си. Вече се нарича "Довършителни дейности по клинични пътеки".

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
1253
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВМРО закрива предизборната си кампания в Елин Пелин - Джамбазки: Знаем как се пази българският патриотизъм и родолюбие, за нас България е верую (ОБНОВЕНА)
x
ЦЕНЗУРА ИЛИ... Роботи филтрират коментарите в интернет
x