НА ФИНАЛА: Кристалина Георгиева в топ 3 за шеф на МВФ

ЕС

НА ФИНАЛА: Кристалина Георгиева в топ 3 за шеф на МВФ

20237
на 29.07.2019
НА ФИНАЛА: Кристалина Георгиева в топ 3 за шеф на МВФ
Автор:   ПИК

Европейският съюз съкрати броя на обсъжданите кандидатури за управляващ директор на МВФ до Йерун Дейселблум, Кристалина Георгиева и Оли Рен, съобщи БТА, цитирайки „Файненшъл таймс“.

препоръчано

В петък френското финансово министерство, което води преговорите в Евросъюза за наследник на Кристин Лагард, определи списък от 5-ма кандидати за поста, но не успя да постигне консенсус.

От петимата сега са отпаднали Мариу Сентену - настоящ председател на еврогрупата, и испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария Надя, пише „Файненшъл таймс“, позовавайки се на висш представител, запознат с преговорите.

Останали са кандидатурите на бившия шеф на еврогрупата Йерун Дейселблум, за когото се знае, че има подкрепата на северните членки на ЕС. Оли Рен, който е шеф на Финландската централна банка и бивш еврокомисар по икономиката, има профил, подобен на Дейселблум и вероятно също ще има подкрепата на северните страни.

Липсата на кандидат от Южна Европа сред тримата фаворити означава, че двамата вероятно няма да бъдат блокирани от страни като Испания, Италия или Португалия.

Трета в списъка с кандидати е българката Кристалина Георгиева (65 г.), която сега е главен изпълнителен директор на Световната банка и която има подкрепата на Франция, но кандидатурата ѝ изисква промяна в правилата на МВФ, според които шефът на фонда не трябва да надвишава 65-годишна възраст.

В петък МВФ обяви, че процесът по избор на ръководител започва на 29 юли, последният ден за подаване на кандидатури е 6 септември, а новият шеф на фонда ще стане ясен на 4 октомври.

По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка - от американец.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК