Вход
София
Времето в София 8 o C

Небето над Португалия светна уникално посред нощ (ВИДЕО)

Небето над Португалия светна уникално посред нощ (ВИДЕО)

на 20.11.2020
21002
0
Небето над Португалия светна уникално посред нощ (ВИДЕО)
Автор: ПИК
20.11.2020
0
21002

Камерите на испанските обсерватории Калар Алто (Алмерия), Севиля и Ла Ита в Толедо заснеха голям падащ метеор призори в понеделник, 16 ноември, съобщи „Ас“. В нощното небе се видя от над 500 км как ярка огнена топка пресича с 227 000 км/ч небето в южната част на страната.

Най-зрелищните изображения на събитието са записани от Севиля от Института за астрофизика на Андалусия (IAA-CSIC), организацията. Оттам огнената топка се вижда с много ярък синьо-зелен цвят посред тъмната нощ.

Хосе Мария Мадиедо, астрофизик от IAA-CSIC, анализира феномена и установява, че скалата, произхождаща от комета, е навлязла в земната атмосфера със скорост около 227 000 километра в час. Именно триенето с атмосферата довежда до нажежаването и превръщането й в огнена топка на височина 132 километра западно от Андалусия.

След като прелита през южна Испания, огненото кълбо навлиза над територията на съседна Португалия, докато не угасва на височина 61 километра. Преди това скалата избухна в атмосферата, като по този начин генерира по-голяма яркост, която само за миг превърна нощта в ден.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22727
архив

Един мъж ходел да играе голф всеки ден независимо от това какво е времето. Една сутрин тръгнал към игрището. Било студено и решил да се върне. Жена му си била още в леглото и той се съблякъл и сгушил до гърба й. Казал:
- Навън времето е ужасно.
- Да. Можеш ли да повярваш, че глупавият ми мъж отиде да играе голф.

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x