НЕВЕРОЯТЕН СКАНДАЛ: Иван Гешев иска помощ от Европа и САЩ с писмо, разкрива скандалната истина за извършения в България преврат. Репресират баща му и негови приятели (ДОКУМЕНТИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

НЕВЕРОЯТЕН СКАНДАЛ: Иван Гешев иска помощ от Европа и САЩ с писмо, разкрива скандалната истина за извършения в България преврат. Репресират баща му и негови приятели (ДОКУМЕНТИ)

404390
на 08.01.2022
НЕВЕРОЯТЕН СКАНДАЛ: Иван Гешев иска помощ от Европа и САЩ с писмо, разкрива скандалната истина за извършения в България преврат. Репресират баща му и негови приятели (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до всички европейски институции и посолства, включително и на САЩ, в което моли за спешни действия в подкрепа на демокрацията в България, която е застрашена заради “безпрецедентната политическа атака срещу държавното обвинение“.

препоръчано

В писмото, адресирано до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи, евродепутати и посолства на съюзнически държави в София, главният прокурор на България Иван Гешев разкрива с множество доказателства позорната истина за държавния преврат, който беше извършен в България. 

В него хронологично са описани всички конфликти между МВР и прокуратурата в последната една година, законодателните предложения за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и исканията за отстраняване на Гешев, които са обобщени от прокуратурата като безпрецедентна политическа атака, която цели само подчиняване на държавното обвинение и персоналната смяна на главния прокурор, пише сайтът "Лекс.бг".

В писмото са припомнени всички разследвания от последните няколко години срещу политици и бизнесмени, включително и срещу Васил Божков. За него прокуратурата припомня публикувания му запис, в който говори за законодателни промени за ограничаване на правомощията на главния прокурор и „превръщането му във фигурант“, като държавното обвинение подчертава, че сега това е част от политическата програма на новата управляваща коалиция.

В писмото е обърнато специално внимание и на случаи, в които се твърди, че целенасочено е атакувано семейството на главния прокурор. Разказва се как по повод на проверка на ГДБОП са били снети сведения от 83-годишния баща на Иван Гешев и жената, с която главният прокурор живее на семейни начала. В писмото не се казва за какво е била проверката, но наскоро правосъдният министър Надежда Йорданова каза, че ще внесе искане за отстраняване на главния прокурор заради оповестения случай „Жоси“, в който един от съдружниците във фирмата твърди, че Гешев искал от него да прехвърли дял от нея на баща му Стоимен.

В писмото е припомнена историята и с проверката на дипломата на Гешев, като е посочено, че без основание е била извършвана от МВР, а освен това се казва, че са подложени на натиск дори и приятели на главния прокурор.

“Лица от приятелския му кръг, с които той се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им главния прокурор“, пише в писмото.

Припомнени са и изказвания на премиера Кирил Петков, в които той призовава Гешев да си подаде оставката и говори за кадрови подбор в прокуратурата и КПКОНПИ, които в писмото са определени като „прочистване чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите, което противоречи на европейските ценности“.

Като „безпрецедентен опит за влияние върху действащи структури на съдебната власт“ пък са определени законодателните предложения за закриване на специализираното правосъдие.

Подробно е описан и един от последните епизоди от противопоставянето между МВР и прокуратурата с размяната на обвинения между прокурори и полицаи, свързани с разследването за милионите от магистрала “Хемус“.

„Нормално е един магистрат да е подложен на натиск, но описаните действия разкриват по-скоро една стратегия за разрушаване на демократичните устои на РБ, за подриване на европейските ценности, за отричане на идеите за правовата държава и разделението на властите“, пишат от прокуратурата и посочват, че когато институционалният натиск е толкова голям, това измества центъра на основната дейност на обвинителите и създава реална опасност за демокрацията и в частност – за борбата с престъпността.

“Мотивирана от безпрецедентната политическа атака чрез внушения и институционални действия, чиито контекст дава основание да се считат за открита атака срещу независимостта на държавното обвинение и персоналния интегритет на магистрати, членове на техните семейства и приятелски кръгове, ПРБ отправя молба за спешни действия в рамките на Вашата компетентност за подкрепа на върховенството на правото и разделението на властите“, завършва писмото, подписано от главния прокурор и всичките му заместници.

Сподели:
Бомба x
МАЛЪК ПОМОЩНИК: 10 комплимента, които мъжете примират да чуят МАЛЪК ПОМОЩНИК: 10 комплимента, които мъжете примират да чуят
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Николай Бареков с горещ коментар за гей скандала с Киро, семействата и любовниците в кабинета: Управлява ни един малоумник, който отиде в Брюксел да плюе по врага на Прокопиев - Делян Пеевски (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това