Неочакваните ползи от зеления кардамон в нов тип антибиотици

Здраве

Неочакваните ползи от зеления кардамон в нов тип антибиотици

2824
на 11.06.2021
Неочакваните ползи от зеления кардамон в нов тип антибиотици
Автор:   ПИК

Биоактивните съединения на зеления кардамон (Elettaria cardamomum) възпрепятстват образуването на бактериални биофилми, така че те ще бъдат полезни при създаването на нови антимикробни лекарства. Резултатите са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“.

препоръчано

Бактериалният биофилм е многослойна структура, образувана от микробната общност за защита от агресивна среда, както и от действието на лекарства. Слой от полимери, вградени в клетъчната матрица, служи като "щит" за бактериите. Те осигуряват устойчивостта на микроорганизмите както към антибиотиците, така и към действието на човешката имунна система.

Днес бактериите стават все по-устойчиви на често използваните антибиотици и способността да се образуват биофилми, според учените, играе важна роля в този процес. Търсенето на нови лекарства, които могат да се борят с устойчиви щамове на микроби без риск за организма като цяло, е ключова област във фармакологията, сигурни са учените.

Новото проучване показва, че етеричните масла от зелен кардамон (Elettaria cardamomum) са отлично средство за борба с биофилмите. Учените са установили високия потенциал на биоактивни съединения на базата на това растение в борбата срещу редица бактериални патогени, включително Е.coli, стрептококи, салмонела и други.

"Според Националния здравен институт на САЩ най-малко 80% от инфекциозните заболявания са причинени от бактерии, способни да образуват биофилми. Етеричното масло от зелен кардамон ще помогне в борбата с устойчиви на множество лекарства микроорганизми: вече в концентрация от 0,125%, той ефективно потиска образуването на биофилми в грам-отрицателни патогени на хора и животни“, каза Михаил Чикиндас, ръководител на Центъра за агробиотехнологии, професор в катедрата по хранителни науки в Държавния университет в Ню Джърси.

Кардамонът се използва в хранително-вкусовата промишленост като функционална добавка, безопасен подобрител на вкуса и консервант. Също така екстрактът от това растение има антиоксидантни свойства, което увеличава стойността му като хранителна добавка.

Учените са уверени, че кардамонът може да се използва при разработването на нови органични лекарства за борба с микроби, устойчиви на множество лекарства.

Съединенията, получени от зеления кардамон, могат също да осигурят алтернатива на химическите консерванти и да помогнат за разработването на продукти с удължен срок на годност, казват авторите на изследването, проведено в сътрудничество с експерти от Китай, САЩ, Пакистан и Ирак.

Сподели:
Бомба x
Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото Учени доказаха коя е правилната страна за сън в леглото
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 285
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това