НЕОЧАКВАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Изприщваме се от ваксината на „Модерна“

Америка

НЕОЧАКВАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Изприщваме се от ваксината на „Модерна“

9427
на 05.03.2021
НЕОЧАКВАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Изприщваме се от ваксината на „Модерна“
Автор:   ПИК

Американски доктори твърдят, че използването на ваксината на компанията Moderna за имунизиране срещу COVID-19 предизвиква неочаквани странични ефекти, като кожни обриви и възпаления, които се проявяват много по-късно след получаването на серума. Тези заключения са посочени в писмо от група лекари в Щатската болница на Масачузетс в писмо, изпратено до авторитетното американско медицинско издание The New England Journal of Medicine, цитирано от “Ню Йорк Таймс” и Труд. Забелязаните реакции, макар и неприятни, са на практика безобидни, но възпалената кожа може да бъде грешно възприета като инфекция, настояват докторите. Те подчертават, че писмото им е провокирано от желанието им да помогнат на свои колеги да предотвратят ненужната употреба на антибиотици и да успокоят тревогите на пациентите че могат спокойно да приемат втората доза от ваксината.

препоръчано

Писмото описва 12 отделни случая на хора, които са имали “сериозни закъснели локални реакции”, които са започнали между 4 и 11-ия ден, след като са получили първата доза от ваксината, като разликата между отделните случаи на възникване на проблема е средно осем дни. Докладът на лекарите не е контролирано медицинско изследване, а по-скоро серия от последователни случаи, които са възникнали под тяхно наблюдение в резултат на сигнали на пациенти, разтревожени дали могат да получат и втората доза от ваксината, посочва “Ню Йорк Таймс”.

Според писмото, подписано от Кимбърли Блументъл от Щатската болница на Масачузетс и още 10 нейни колеги, всичките 12 пациенти имали симптоми, като изтръпнала ръка след получаването на ваксината, преди усещането да изчезне. Последвано от закъсняла реакция - при петима души избили релефни петна обриви с над 10 см. диаметър в близост до мястото на инжектиране на серума. На двама са се появили обриви на отдалечени места, докато повечето пациенти съобщавали за постоянна умора и болка в мускулите.

Американското издание припомня, че компанията Moderna съобщи за нежелани кожни реакции, получили се при клиничните тестове на ваксината при 0,8% от получилите първата доза, и при 0,2% от получилите втора доза. 

Писмото на лекарите от Щатската болница на Масачузетс не посочва спрямо какъв брой от ваксинираните пациенти са забелязани страничните реакции. “Ню Йорк Таймс” посочва че в лечебното заведение се поставя и ваксината на Pfizer/BoinTech, при която не са забелязани подобни реакции.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете
ПИК TV x
Превратът на Радев успя (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) Превратът на Радев успя (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 141
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това