Нереалистични цели за оползотворяване на отработени масла: Защо секторът е притеснен?

Животът днес

Нереалистични цели за оползотворяване на отработени масла: Защо секторът е притеснен?

10794
преди 4 часа
Нереалистични цели за оползотворяване на отработени масла: Защо секторът е притеснен?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Проблемът с увеличените за събиране на отработени автомобилни масла

препоръчано

Секторът за рециклиране на отработени масла е силно обезпокоен от предложените промени в Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти. Тези промени предвиждат увеличение на целите за оползотворяване на отработени масла от 40% на 70% до 2027 г.  Това увеличение се счита за нереалистично и невъзможно за постигане.

Защо е невъзможно?

Недостиг на отработени масла:  Голяма част от генериращите отработени масла субекти ги изгарят нерегламентирано, най-вече за отопление през зимата.  Това води до недостиг на масла, които да постъпват в системите за събиране и рециклиране.

Свръхрегулация: Секторът е подложен на прекомерна административна тежест, включително изисквания за лицензиране от Агенция Митници и  стриктни екологични норми.

Високи разходи:  Инвестициите в опазване на околната среда, събирането на маслата и  изкупната им цена, която често се доближава до цената на  базовите фракции от нефт,  правят рециклирането  икономически  неизгодно.

Неактуални продуктови  (еко) такси:  Стойността на продуктовите такси за отработени масла не е променяна от години и не отразява инфлацията.

Последици от нереалистичните цели

Неизпълнение:  Поставянето на непостижими цели  означава  тяхното неизпълнение и  противоречи на  принципа за реалистичност.

Затруднения за сектора:  Преработвателите ще бъдат изправени пред  допълнителни трудности,  което може да доведе до  затваряне на съоръжения  и  загуба на работни места.

Нарастване на нерегламентираното изгаряне:  Непостижимите цели  могат  да стимулират  незаконното изгаряне на масла.

Заключение: Секторът за рециклиране  настоява за  преразглеждане на  предложените цели  и  намиране на  реалистични  решения,  които да  насърчат  оползотворяването  на  отработени масла  и  да  ограничат  негативното  им  въздействие  върху околната среда.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)
ново
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК