Нешка Робева пред ПИК за драмата с Раева: Нямам личен конфликт с Илиана - от 20 години федерацията се управлява по модел, който е предпоставка за корупционни практики

СПОРТЪТ ДНЕС

Нешка Робева пред ПИК за драмата с Раева: Нямам личен конфликт с Илиана - от 20 години федерацията се управлява по модел, който е предпоставка за корупционни практики

138177
на 04.12.2020
Нешка Робева пред ПИК за драмата с Раева: Нямам личен конфликт с Илиана - от 20 години федерацията се управлява по модел, който е предпоставка за корупционни практики
Автор:   ПИК

Вече цяла седмици из виртуалното пространство ври и кипи около задочния спор, който поведоха легендарната треньорка Нешка Робева и президента на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. Робева атакува остро своята нявгашна състезателка заради това, че ансамбълът ни бе спрян от участие на Европейското първенство в Киев заради положителна проба за коронавирус сред момичетата.

препоръчано

Не само това обаче бе поводът Нешка да даде воля на разногласията си с Раева, явно дълго стаявани и преглъщани. Оказа се, че Робева има големи резерви срещу управлението на Илиана във Федерацията и смята, че са нужни незабавни промени.

Репортер на ПИК откри Нешка Робева във вилата й в село Трудовец. Ето какво сподели тя пред репортер на медията ни:

- Госпожо Робева, в последните дни между Вас и Илиана Раева тече ожесточена фейсбук-кореспонденция, от която буквално хвърчат искри. Откъде започна тази драма помежду ви?

- Не става дума за пререкания на лична основа. Тук става въпрос за принципни неща, за начина на управление на един спорт, на една федерация. Лични разправии с Илиана Раева аз не мога да имам и в последния си текст исках много ясно да кажа на хората: Защо търсите под вола теле? Какви амбиции, каква слава, какви пет лева... Чух, че имам сърп и чук в главата, че съм 100-годишна дъртачка... Всичко това - добре. Така го мислят хората. Но не в това е проблемът. Има проблеми, които трябва да се решат. Разговорях с една от потърпевшите дами, споменати от мен в публикациите ми. "Ама госпожо, защо го правите?", попита ме тя. Защото нещо трябва да се промени! "Ама вие знаете, че нищо няма да се промени - вижте ни държавата!". След което аз разбирам, че ходи на площада да протестира. Значи ходиш на площада да протестираш, а не протестираш срещу това, което се върши в тази Федерация. Има толкова потърпевши. Но явно се страхуват. Може би от грубостите, от начина, по който се отнасят с тях. Други може би не вярват, че нещо може да се промени и са концентрирани (особено клубовете) в това как да оцелеят. Обаче! Тук има едно деморализиране на млади хора. Точно затова аз искам промяна...

- Какви са вашите искания накратко, какво според вас трябва да се промени в начина на управление на федерацията?

- Искам промени само и единствено в името на състезателките, треньорите и спорта. На първо място, да се върне смисълът на състезателния спорт, като се даде право на всеки спортист в почтена борба да извоюва, заслужи и получи мястото си в националния отбор. Второ - да се възстановят правомощията на специализираните комисии: треньорска и съдийска. Треньорската комисия да изработва строги регламенти, които да гарантират правата на състезателите и да препятстват всякакви корупционни практики. Трето - да се осигури без външен натиск работата на съдийската комисия. Да се изключат всякакви опити за извънрегламентирана намеса по време на състезания. Четвърто - изборът на треньори на националния отбор да става на базата на техните постижения. Да бъде върнато конкурсното начало, което ще даде стимул и ще запази треньорите ни в България. Да се даде кредит на довери на треньорите, без намеса в работата им и особено в творческия процес, до изтичане на договора, както е в цял свят. Пето - да се осигури прозрачност в разходването на публичните средства от БФХГ. 

- Тези ваши искания минават ли задължително през смяна на ръководството на федерацията?

- Преоблякъл се Илия - пак с тия! От 20 години федерацията се управлява по един и същи модел. Не става въпрос за смяна на ръководството. Просто трябва да се спазват принципи и правила. Не може да се говори за състезателен спорт и един човек да определя кой ще влезе в националния отбор, кой няма да влезе. На всеослушание се говори, че това дете не става, имало къси крака, третото имало друг недостатък... Аз като старши-треньор никога не съм си позволявала да говоря по този начин. Късокраките и безперспективни накрая им измиват очите. Значи, има спорт, има регламент - във всяка една държава с правила, щяха да ги съдят и да ги съсипят. Дете, извоювало правото си да влезе в национален отбор за състезание  - не се включва. Защо? Защото някой не го харесва. Ама ние сме такива, каквото Бог ни е създал.

Отново искам да повторя: по-важно е да се направи нещо, да има промяна, не да се сменя ръководството! Този начин на управление предполага корупционни практики. Не казвам, че ги има.

- Поле за този задочен спор между вас и г-жа Раева се превърна социалната мрежа. А търсили ли сте начин, всичко това, за което писахте в последните дни и което споделяте с нас, да го коментирате очи в очи с нея?

- Мислите ли, че не съм? Аз говоря с факти. Милион писма съм написала. Имам толкова писма и молби до Федерацията, и техните отговори пазя. Последното ми писмо е молбата ми да се разреши на едно дете да се състезава, защото си е извоювало правото. Не, не разрешиха! Сега, доколкото разбрах семейството ще съди федерацията. Все някой трябва да го направи. 

- Сама казахте, че от 20 години федерацията се управлява по един модел. Тогава на какво се крепи надеждата ви, че този път нещо ще се промени?

- Знаете ли, когато ме питат мои близки и състезателки: "Защо го правите, нали знаете как тя (Раева - б.а.) ще реагира? Какъв е смисълът?". Ами какъв е бил смисълът на кладите, на гилотините.... Вижте, през годините е имало недоразумения, пререкания, спорове, но никога, наистина никога не е имало условности от сорта "Тази няма да бъде в националния отбор, защото не я харесвам". Ама как така? Друго нещо... Какво е това - тя да се изправи на официално състезание - държавното първенство "Елит", и да крещи и да ругае един съдия , че трябвало да вдига оценки над 25. Ще вдига толкова, колкото е видял! Можеш да имаш претенции към него, ако съдийства некомпетентно. И знаете ли какво стана? Вместо този съдия да стане, да напусне състезанието, той се разплака! Той! Мъжът... Кажете ми, за какво стана въпрос? Никой не иска да сменя Илиана Раева, никой не отрича мениджърските й способности...

Още нещо искам да кажа... Клубовете непрекъснато захранват Федерация - такси за всичко, за какво ли не... Само за една година нашият клуб е превел на Федерацията 3600 лева и като един от клубовете в най-висока категория, е получил 1200 лв. награда. За всичко трябва да плащаме ние. А дефакто как да го правим, като имаме мижави субсидии от държавния бюджет. Всичко идва от родителите... И тук силно ме впечатли мнението на една фенка: "Това е, г-жо Робева, времената са такива. Родителите, които имат възможности, техните деца ще тренират!". Ама как така?

- Между другото, това е порочна практика не само в този спорт. Вие, сигурна съм, добре го знаете...

- Всички ние бихме поддържали федерацията. Но погледнете какъв щат има там. А гражданските договори, а хонорарите... А това, че една група хора взимат проценти от наградите на състезателите?!? Взимат се невероятни проценти върху всички спонсорски договори. Когато аз бях във Федерацията, тогавашният управителен съвет взе решение: Никой, който е на щат, докарвайки спонсори, няма да получава процент. Особено президентът.  

- Една от исканията ви, които изброихте по-горе, е изборът на треньори на националния отбор да става на базата на техните постижения. Какво точно провокира това ваше искане?

- Веднага ще ви обясня... Изхвърляш Камелия Дунавска (точно тя изведе туркините до европейската титла в Киев в отсъствието на българките - б.а), изхвърляш този треньор, после онзи треньор... Каниш Валентина Ганева, тя става треньор на младежко звено, подготвя концепция, как ще се работи, какво ще се прави... Връща се, представя концепцията - те назначили друг треньор, дори без да й съобщят. Назначили Вяра Ваташка... Нямам нищо против нея - тя е бивш състезател от ансамбъла, тренирала е при мен, свястно момиче... Но тя работи с деца без никакви резултати. Взима я и й прави треньор на ансамбъла за девойки. Класират се на 15-20 място. Нямало да я смени, щяла да я остави се учи! Ама, чакайте малко, националният отбор не е за учене!

- Миналата година направихте поредица от шоу програми в 11 града. По същото време и Федерацията направи участия на националния отбор. Какво се случи със средствата, които вие събрахте и тези, които влязоха във Федерацията?

-  Ние раздадохме 70 процента от постъпленията на над 100 клуба, чийто състезатели участваха в спектаклите - клубове по балет, модерен балет, аеробика, естетически гимнастика, мажоретките на Шумен, танцови състави, самодейни състави... Имахме голям успех. И успехът бе не защото децата играеха, а защото живееха на сцената. Да, наистина Федерацията направи участия и на националния отбор паралелно с нашите, имаха спонсори, бяха пуснали и билети. Така и няма информация за това какви средства са акумулирани и какво се случва с тях.

- Г-жо Робева, преди дни в ПИК писахме за кучешката армия, за която се грижите на вилата си в село Трудовец. Търсехте им дом. Какво е съдбата им към момента?

- В Трудовец съм и в момента. Свързаха се с мен и от фейсбук хора, и не само. Намерихме им дом преди студовете. 10 заминаха за Германия и Австрия, а 4 останаха в България при една французойка, която ми каза: Искам животинките на България да остават в България. Оставих си двете майки Черна и Маша - кастририрала съм ги. Грижа се и за 3 котки. Обещах на приятели, които тези дни намериха в трънаците малки, току-що родени кученца, че за зимата ще взема поне две от тях вкъщи. Реших да си остана тук през цялата зима. Имам сняг, заскрежено е всичко, има един глог на двора, сега е с червени плодчета, животинчетата са около мен - всичко е прекрасно. Специално ще напиша благодарствен пост за тези хора, които ми помогнаха за намирането на домове.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това