Нешка Робева пред ПИК: Истинските комунисти като Лилов бяха изхвърлени от политиката

ЧАС ПИК

Нешка Робева пред ПИК: Истинските комунисти като Лилов бяха изхвърлени от политиката

19523
на 24.07.2013
Нешка Робева пред ПИК: Истинските комунисти като Лилов бяха изхвърлени от политиката
Автор:   Милан Николов

Голямата легенда на българския спорт Нешка Робева почете паметта на починалия преди дни голям реформатор на БКП и първи лидер на БСП Александър Лилов. Тя сподели мнението си за своя голям приятел в интересен разговор с журналист на ПИК.

препоръчано

Интервю на Милан Николов

- Г-жо Робева, днес беше поклонението пред тялото на големия комунист Александър Лилов. Вие бяхте близки с него, с какво ще го запомните?

- Не само близък, аз бях и много добър приятел на Лилов. Това е едно от приятелствата ми, с което винаги много съм се гордяла. Ако позволите да направя сравнение - едно време моят шеф ми казваше, че съм изпреварила времето си. Ще си позволя да си послужа точно с това определение за този политик. Той е политик, за когото можем да кажем, че е в Космоса, ако го съпоставим със сегашните политици. Много съжалявам, че не се беше родил в друго време.

- Какво го правеше толкова силен политик, че да не може да го сравнявате с никого?

- Това, което е Бог му е дал. Виждате - на някои дава, на други взима. Дал му е всичко това, което за съжаление от другите е взел.

- Споделяте ли мнението, че той е последният истински комунист?

- Не споделям това мнение, защото аз също съм комунистка (замисля се). Какво, искате да кажете, че аз не съм истински комунист ли, или какво? (млъква). Хората като Александър Лилов, които здраво работиха за истинската комунистическа идея, бяха изхвърлени от политическия живот. Те изразяваха непокорство и не се пречупиха, нормално беше да бъдат притискани. Един по един ще си отидат, това е нормално. 

- Говорим за непокорство... Той имал ли е проблеми заради тази негова черта?

- Проблеми с това непокорство имаше през 80-те години, в ерата на Милко Балев, чиито внучки твърдят, че се гордеели с дядо си. Такива истински комунисти като Лилов тогава бяха изхвърляни един подир друг. После бяха повикани, защото не знаеха накъде да тръгнат и отново бяха изхвърлени, защото тръгнаха по път, с който другите не бяха съгласни.

- Обявихте се за истински комунист. Как определяте кавгите, от които БСП е раздирана?

- Да не би да е само в тази партия? Целият ни народ сме така. Станали сме като кучета, всеки е срещу всеки, всички сме един срещу друг и гледаме да захапем някого. Там, където има власт и борба на интереси, винаги ще има конфликти.

- Смятате ли, че БСП ще успее да остане на власт след всичко, което се случва в момента на улиците?

- Тези, които протестират, нека да предложат изход от ситуацията, не само да казват, че "тия трябва да се махат". Би трябвало да се чуе улицата, там има разумен глас. Но това е тихият глас на интелигентните хора, който се заглушава от тези, които крещят на площада. Трябва да има разум в тази работа.

Правителството дава оставка, а какво правим после. Колко струват изборите за тази бедна държава? Знаят ли протестиращите? Някои са по-гласовити, така те заглушават интелигентния глас. В самото начало тръгнаха хора, които наистина искаха промяна. А това, което се прави, ще доведе до преврат. Това се цели. И колкото и някои да твърдят, че не ги манипулират, то е ясно какво става. Естествено е, че тези протести са манипулирани. Естествено е, че определени кръгове искат веднага избори.

- Не е ли сега време интелектуалците да се намесят и да помогнат с опита си?

- Те се намесиха, излязоха с една харта в самото начало. Защо това бе премълчано от медиите - не стигна до обществото? Това бяха големи интелектуалци, защо не се прие тяхното мнение?

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това