Антоанета Петкова или познатата на хилядите си фенове просто като Тони Димитрова е родена в Бургас и на 10 януари навърши 50 години. Започва да пее още от 1990 година. През 1995-а се явява на конкурс, организиран от Ева и Гого от “Тоника”. Това е и денят, в който се запознава със Стефан Диомов. Следващата година участва в конкурса “Бургас и морето” и взима трета награда. През 1997-а издава и първия си самостоятелен албум “Ах, морето”. По-късно издава още няколко албума. Има дуети с Васил Найденов, Борис Гуджунов и още много звезди на българската музика.
- Казвате, че сте научена никога да не изхвърляте храна. Защо и дали спазвате още това правило?
- Не бих искала да изхвърлям храна, но се случва, като се имат предвид и честите ми отсъствия от дома. Но не е чак толкова често, защото не готвя в големи количества. Когато имам гости, готвя най-много и много често се е случвало да ги изпращам с храната, която най-много са харесали.
- Готвите „човешки” манджи. Кои са те?
- Не правя много засукани, изтънчени ястия. Не използвам сосове, сметани, с малки изключения. Примерно обичам рибата пържена, а не на керемида, в торба и т.н.
- Кой ви е предал опита си в кухнята? От кого сте се научили да готвите?
- Май... сама се научих. Основните рецепти разбрах с гледане през годините, когато майка ми готвеше. После вече се справях и сама. Изхвърляла съм провалите си в кофата, защото разбира се и такива неща са се случвали в началото. Но никога не съм се отказвала. Така стана ясно, че ми се удава тази работа, а и ми харесва да готвя.
- Кой е вашият специалитет?
- О, имам няколко - капама с няколко вида месо. Правя хубаво агнешко, много добре ми се получават спаначените и картофените кюфтета, бисквитената торта. Освен това съм майсторка и на сандвичите.
- Опитахте ли суши, това е една от омразните ви храни?
- Да не видя суши! Опитах за първи и последен път в Америка и тайничко изплюх това нещо. Не ми харесва и не го ям.
- Вие сте от Бургас, родена сте близо до морето, препоръчайте рибна рецепта.
- Аз обикновено пържа рибата. Но интересното към нея е сосът скордаля, който правя. Той се приготвя от много чесън, сух хляб, орехи. Всичко това се стрива на каша, като се добавят зехтин, 3-4 лъжички кисело мляко, няколко капки оцет и това се разрежда с вода, за да стане рядка каша. Това е изключително добра добавка към рибата. В този сос може да се топят и калмари. Просто е уникален, прави се и без сметана и горчица.
- Кой е най-вкусният морски дар?
- За мен това са калмарите, но и те си имат своите тайни на варене и паниране.
- Как пазите гласа си? Много хора си представят, че певците пият сурови яйца. Това мит ли е или е истина?
- Има няколко трика - препарати, инхалации и мълчание. Понякога и антибиотици, но рядко. Не съм пила сурови яйца, не са ми приятни.
- Магдалена, вашата дъщеричка, научи ли се да готви?
- Иска да я науча и съвсем скоро ще й предам първите уроци.