НЗОК очаква сериозни отстъпки за медикамент за онкозаболяване

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

НЗОК очаква сериозни отстъпки за медикамент за онкозаболяване

7874
на 12.06.2015
НЗОК очаква сериозни отстъпки за медикамент за онкозаболяване
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

За да има правно основание да заплаща лекарствения продукт Jakavi, НЗОК и Българският лекарски съюз (БЛС) следва да сключат Анекс към Националния рамков договор 2015 за медицински дейности, за да се допълнят критериите за лечение на пациенти, съобщиха от НЗОК.

препоръчано

Медицинските дейности са по клинична пътека (КП) "Левкемии при лица над 18 години" и клинична процедура "Проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия", като се включи диагнозата Хронична Миелофиброза. Съобщението на Касата е във връзка с тиражираното в медиите отворено писмо от г-жа Елена Дянкова, чийто баща страда от сериозно заболяване, за лечението на което е предписан лекарствен продукт на фармацевтичната компания Novartis, който НЗОК до момента не реимбурсира От Касата посочват, че вече е изпратила писмо до Управителния съвет на БЛС.

В рамковия договор за 2015 г. за медицински дейности не фигурира диагноза Миелофиброза и Полицитемия вера. Съгласно кратката характеристика на продукта, публикувана на сайта на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата), показанията на медикамента са както следва: "

1. Миелофиброза (МФ) - Jakavi е показан за лечение на свързани със заболяването спленомегалия или симптоми при възрастни пациенти с първична миелофиброза (известна също като хронична идиопатична миелофиброза), миелофиброза след полицитемия вера или миелофиброза след есенциална тромбоцитемия.

2. Полицитемия вера (ПВ) - Jakavi е показан за лечение на възрастни пациенти с полицитемия вера, които са резистентни или имат непоносимост към лечение с хидроксиурея". Институцията очаква и становището на националния консултант по хематология за уточняване на критериите за лечение, както и показанията и основанията на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП) за включването на продукта в Приложение 2 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).

Тъй като няма данни за ефективността на приложение на медикамента при лечение на основното заболяване - хронична миелофиброза, а той повлиява само един от симптомите (увеличена слезка), НЗОК води разговори с Novartis за значима отстъпка в цената. За сведение – цената на Jakavi е 100 пъти по-висока, отколкото цената на лекарство, прилагано за лечение на заболяването. Подуправителят на НЗОК - д-р Димитър Петров, е поканил на среща г-жа Елена Дянкова - дъщеря на болния, в понеделник (15 юни т.г.), за да се изясни казусът. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК