НЗОК улеснява изписването на лекарства за редки заболявания

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

НЗОК улеснява изписването на лекарства за редки заболявания

3093
на 31.05.2013
НЗОК улеснява изписването на лекарства за редки заболявания
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Пациентите, които страдат от редки заболявания, вече ще получават своите лекарства с тримесечни рецепти, съобщиха от НЗОК. Досега те са посещавали всеки месец личния си лекар за едномесечна рецепта.
С въведената промяна Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще улесни както гражданите, така и личните лекари, които ще могат да изписват медикаменти в количества за до 90 дни.
Тримесечната рецепта има три отрязъка - А, В и С. На всеки от тях ще бъде изписана датата, след която пациентът ще получава от аптеката своите лекарства. Това ще става на три пъти, като отделните отрязъци се изпълняват в срокове, считани от датата на издаване на рецептата - до 15 календарни дни за отрязък А, от 30 до 45 дни за отрязък B и от 60 до 75 дни за отрязък C.
НЗОК започна да заплаща за лечението на пациенти с редки заболявания от месец март 2011 година, като постепенно се разширява списъкът с тези диагнози.
През миналата година е осигурено лечение на близо 1800 пациенти с редки болести, на стойност над 43 млн. лв.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ивелин Михайлов с шокиращи разкрития за раздора с Николай Марков - ДПС и ГЕРБ натискат Величие за кабинет през полковника. Марков към Ивелин: Смъртта ти няма да бъде достойна, ще бъдеш унищожен! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ивелин Михайлов с шокиращи разкрития за раздора с Николай Марков - ДПС и ГЕРБ натискат "Величие" за кабинет през полковника. Марков към Ивелин: "Смъртта ти няма да бъде достойна, ще бъдеш унищожен!" (ВИДЕО)
ново
Днес: 91
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК