Нидал Алгафари пред ПИК след поредната атака на Радев: Като не му харесва – да си ходи! ДеБъ и Слави не представляват десните избиратели, нямат никаква идеология и принципи

Интервю

Нидал Алгафари пред ПИК след поредната атака на Радев: Като не му харесва – да си ходи! ДеБъ и Слави не представляват десните избиратели, нямат никаква идеология и принципи

179297
на 28.11.2020
Нидал Алгафари пред ПИК след поредната атака на Радев: Като не му харесва – да си ходи! ДеБъ и Слави не представляват десните избиратели, нямат никаква идеология и принципи

Месеци преди изборите на политическия небосклон се кани да изгрее едно ново ОФ – това между Мая Манолова, Слави Трифонов и ДеБъ. Първо Атанас Атанасов, а след това и самата Манолова потвърдиха създаването на политическия миш-маш.

препоръчано

След известно затишие пък, от „Дондуков“ 2 се показа и обитателят му. Според Румен Радев, хората не умирали от коронавирус, а от управлението на страната. В типичния си циничен стил, размахващият юмруци президент отново отрече съществуването на смъртоносния вирус.

По тези актуални политически, а и по други въпроси, агенция ПИК потърси за коментар политическия пиар Нидал Алгафари. С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Алгафари, задава се един нов Отечествен фронт между ДеБъ, Слави Трифонов и Мая Манолова. Това беше съобщено от Атанас Атанасов. Не е ли това предателство към десните избиратели?

- Не смятам, че е предателство, защото те не представляват десните избиратели под никаква форма. Не съм запознат да имат идеологически или каквито и да били предложения за десните.

Дясната политика означава по-малко държава и повече инициативност. Докато слушам от „Да, България“, от Мая Манолова и даже от екипа на Слави, по-скоро всички говорят за някакви социални политики и които са за общото благо и как държавата трябвало повече да помага. Това не е дясна политика и го изключвам като вариант, че представляват десните.

Това, че се опитват всячески и хората около Мая Манолова, и около Христо Иванов, да се присламчат около нещо, което ще им осигури някакво влизане в бъдещето Народно събрание, е логично да търсят този, който е с най-висок рейтинг – Слави, който би могъл да ги вкара. Но доколкото го познавам и познавам екипа му смятам, че те ще проумеят, че това ще са им две тежести, с които след това ще е много трудно да се работи.

А не наблюдаваме ли, че в името на властта, всеки е готов да погази всякакви принципи?

- Това сме го виждали много пъти. В името на властта и в името на докопването до кокала са готови на всякакъв вид коалиции.

Имам спомени за хора, които твърдяха, че Бойко Борисов е най-лошото нещо и след това бяха в коалиция с него и го държаха и го подпомагаха. Имам спомени и за ролята на партия „Атака“ за приказките на Волен Сидеров срещу Бойко Борисов и какво направи след това със златния пръст. Имам представа и спомени какво говореха от НФСБ и ВМРО за Бойко Борисов до момента, в който не се наложи да подкрепят това правителство. Спомням си Меглена Кунева и хората около нея, които твърдяха, че това са гарантите, които няма да допуснат Бойко Борисов на власт, пък те направиха така, че той да бъде на власт.

В името на такъв тип коалиции за власт сме се нагледали достатъчно и все се надявам това да спре някога, но да видим кога…

Президентът Радев пък хвърли нова крилата фраза, че хората не умирали от коронавируса, а от управлението. Това за анализ трудно става, но как бихте коментирали това му твърдение?

- Напълно е прав президентът Радев. От управлението на Дядо Боже умират, най-вероятно е така. Той управлява живота на човек и от това умират и от това живеят, ако има предвид това управление.

Ако говори за някакво друго управление, то той е част от това управление. Той е президент на Република България към този момент и смятам, че той е най-висшата фигура на българската власт. Така че, ако говори за някакво управление, то той е част от това управление. Дали му харесва или не му харесва, като не е доволен и не е съгласен, да се откаже от този пост, да създаде партия, да махне Бойко Борисов и да започне да управлява.

Накрая не мога да не ви попитам и за една много важна тема – Македония. Една тема, която вълнува всички. Показахме ли по някакъв начин на Северна Македония, че трябва да промени това, което през годините е наслагвано като омраза срещу България? Изобщо там какво се случва, готова ли е тази страна за европейска интеграция?

- Проблемът е и в Македония, и в България и трябва да проумеят вече веднъж завинаги – искаме ли или не искаме, вече ще бъдем част от Европа. Ще дойде ден, в който, дай Боже нашите деца, а може и внуците ми да са, но когато ги питат „Ти откъде си?“, те ще отговорят „Аз съм европеец“. Така, както всеки, който живее в САЩ казва „Аз съм американец“ и след това казва аз съм от еди-кой си щат или дядо ми е бил от Мексико или от Германия.

Това време ще дойде. А когато дойде това време всички тези герои, които имаме от близко и далечно минало, те ще бъдат европейски герои. И Гоце Делчев ще бъде европейски герой, и цар Самуил ще бъде такъв, и Паисий Хилендарски ще бъде такъв и Кирил и Методий.

Глупавото е, че ние в момента се дърлим сякаш от това дали Гоце Делчев е македонец или Гоце Делчев е българин, ще поевтинеят доматите или ще се подобри стандартът на живот на едните или на другите хора. Абсолютна простотия!

Освен това аз до ден-днешен не мога да проумея какъв е този голям проблем – познавам много хора, който си взел приятелка от Благоевград и казва: „Тя е дива македонка“. Или някоя си взела за приятел „див македонец“.

Какъв ни е проблемът? Дали тия са македонци или ония са македонци, все ми е тая. Въпросът е да спрат с това нещо и от едната, и от другата страна да приемем, че оставете историята – да оставим историята, защото всеки я изопачава кой както си иска и по начин, който пожелае. Ако тръгнем по този начин по този начин да се оправяме със съседите ни, много ми е интересно със съседната на нас Турция какво ще говорим, със съседната на нас Гърция какво ще говорим, със съседната Румъния какво ще говорим? Не може да слагаш историята като прът в развитието на хората и на техния живот в този момент.

Сподели:
Бомба x
Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 26
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това