Вход
София
Времето в София 1 o C

Ние, децата от 60-те, 70-те и 80-те, как изобщо оживяхме?

Ние, децата от 60-те, 70-те и 80-те, как изобщо оживяхме?

на 04.02.2018
722167
135
Ние, децата от 60-те, 70-те и 80-те, как изобщо оживяхме?
Автор: ПИК
04.02.2018
135
722167

Този текст от известно време насам се споделя активно във Фейсбук. Може и да сте го чели. И да сте го чели, прочетете го пак, има смисъл...

 

„Посвещава се на децата от 60-те, 70-те и 80-те години на 20 век

Ако сте били дете тогава, като погледнете назад, ще ви бъде трудно да повярвате, че сте успели да доживеете днешния ден.Ние се возехме на коли без предпазни колани и без въздушни възглавници. Креватчетата ни бяха оцветени в ярки бои с голямо съдържание на олово. На шишенцата с лекарства нямаше секретни капачета, вратите често не се заключваха, а шкафовете в къщи не се заключваха никога. Пиехме вода от улични чешмички, а не от пластмасови бутилки. На никого дори не би му хрумнало да кара колело с каска. Ужас, нали!

С часове си правехме самоделни колички от дъски и лагери, намерени на някое бунище, и едва когато вече летяхме по нанадолнището си спомняхме, че сме забравили да им сложим спирачки. Сутрин излизахме от къщи, играехме по цял ден и се прибирахме, когато запалваха уличното осветление – там където го имаше. И през цялото това време никой не можеше да разбере къде сме. Нямаше мобилни телефони, представяте ли си!

Няколко човека ядяхме един сладолед и пиехме лимонада от една и съща бутилка - и никой не умря. Нямахме компютри, 3D игри, компактдискове, GSM-и, 160 канала кабелна телевизия, интернет и на тълпи ходехме на кино, защото нямаше дори видео!

Затова пък имахме приятели. Излизахме от къщи и ги намирахме.Ако някой ни трябваше, отивахме у тях и се виждахме с него. Просто така, без предварително обаждане! Сами в този жесток и опасен свят. Без охрана. Как изобщо сме оживели?

Измисляхме сами игрите си, крадяхме череши и ги ядяхме с костилките – и на никой костилките не му прорастваха в корема. През междучасията се пръскахме с вода от многократни спринцовки и бутилки от „Веро”.Нашите постъпки си бяха наши собствени и ние бяхме готови за последствията. Порязвахме се, ходехме в синини и натъртвания или си чупехме кокалите – но никой никого не съдеше. Смятахме, че за всичко сме си виновни ние самите. Представата, че можеш да се откупиш от ченгетата или да се скатаеш от казармата практически не съществуваше. Родителите от онези времена винаги вземаха страната на закона, можете ли да си го представите?

Да-а-а, такива бяхме, а ето какви станахме:

По погрешка въвеждаме системната си парола на микровълновата печка.

Имаме списък от 15 номера да се свържем със семейството си, което се състои от 3 човека.

Пращаме e-mail на колегата, който седи в съседната стая.

Губим контакт с приятелите си, които нямат електронна поща.

След края на работния ден се връщаме в къщи и отговаряме по телефона така, сякаш още сме на работа.

Изпадаме в паника, ако излезем от къщи без мобилен телефон и се връщаме да го вземем.

Щом се събудим сутрин, първата ни работа е да влезем в интернет, още дори преди да си изпием кафето.“

 

Сподели:
Напиши коментар »
(135)
1
Това е много старо, а освен това не е пълно. Аз го имам, няколко страници е, но не мога да се сетя как и от къде попадна в мен. Аз попадам в тоя период, за който се говори и наистина имах много хубаво и безгрижно детство! Не мога да си представя, че сега бих оставила внуците ми да правят всичко това, което ние правехме на техните години. Родителите ни бяха спокойни, а ние играехме до късно вечер през лятото на воля!Беше наистина хубаво!
2
Нямаше бездомни, никой не ровеше по кофите нямаше безработни - даже и циганите работеха, магазините си беха доста празни,но всички си имаха всичко, цялото семейство ходеше за по две седмици на почивка почти за без пари, всички недоволстваха от нещо и мърмореха под нос, но и всички гласуваха и все за ... Партията, и никой не протестираше, че е недоволен от резултата ...всички беха щастливи и спокойни с чувство за сигурност освен психически обременените и т.н. и т.н.
3
Мдааааа....... Така си беше.........
4
Ех какви времена бяха само какви ... А сега да те е страх дете да имаш , че не знаеш какво и куде го дебне както и какво бъдеще го очаква .......
5
и за това трябва да бъдем благодарни на парията закрилница и спасителка БКП-БСП коиято за всичките тези години успяха да зомбира хората така че да ги накарат да немогат да мислчт със сопствените си глави ,да ги научат че чуждото е общо а моето си емое т.е да крадът колкото се може повече ,да ги научат че ако искат да имат нещо или да работят някъде трябва да имат връзки и това че здравето ти зависи от това колко ще дадеш на доктора за да те прати при специалист да те излекува с една дума съсипаха живота на няколко поколения което доведе до гранде корупция която в последствие не без тяхната покрепа премина в червена мафия е станали ви ясно как сме доживяли до сега а от сега нататъка пак същото а иначе техните деца отодоха да живеят в наричаните от тях импералистически и капиталистичеки страни които експлоатират хората
6
До кой клас си учил/а???? По-неграмотно нещо не бях чела!!!!Няма ново изречение, няма запетя, няма точка и мисъл никаква. Опитах се да разбера какво искаш да кажеш, но се оказа напълно невъзможно. Пиши малко по-грамотно, не се излагай.....
7
да) Бас държа, че тогава теб те е нямало. Писаницата ти съдържа ред фактологически грешки.
8
Към моя по-горен пост:в тия години когато бяхме деца и живеехме безгрижно, не сме разбирали другите неща, от които сме били лишавани, родителите ни са имали грижата за всичко. След години, вече като зрял човек разбрах, че не сме живели както би трябвало да бъде и в този смисъл не бих искала това време да се върне/с изключение на детските години/. Често внуците ми искат да им разказвам случки от моето детство, слушат ме с голям интерес и на много неща се чудят, но не могат да си представят, че не е имало телевизори, мобилни телефони, интернет и др. Много може да се пише по темата....
9
Написаното от da е вярно.Хич не ми попречи липсата на запетайки, точки и тирета да си спомня онова време : Ето ви подредени спомените от соца : -да ги научат че ако искат да имат нещо или да работят някъде трябва да имат връзки - и това че здравето ти зависи от това колко ще дадеш на доктора за да те прати при специалист да те излекува - с една дума съсипаха живота на няколко поколения -а иначе техните деца отодоха да живеят в наричаните от тях импералистически и капиталистичеки страни които експлоатират хората Стана ли Ви по-ясно ? или вие сте от червените барони на които им носиха продуктите в къщи, докато народа се оглеждаше в празните магазини. Да прибавя и нещо от себе си - помните ли купоните? липсата на лук? червен пипер? захар??? Опашките за хляб? Написах го граматически вярно и подредено, сега остава да го раберете, червени зомбита.
10
общо взето съгласна с коментар 5 - неграмотен, но емоционален и верен. живеех в района на елин пелин и често милицията завардваше пътищата, защото от казиченския затвор с облекчен режим избягал някой си /престъпник/. около нас имаше 15 поделения и често се случваше /знам за два такива случая/ да изнасилят някое дете - единия път го бяха надули с компресор допълнително и никого от тях не наказаха - все мамини синчета. детето почина във военна болница, софия. първата кола с ожъната пшеница отиваше в двора на партийния секретар, а /дончо цончев го е описал/ като докараха '83 полиетиленови платна за завиване на лехи, хората си ушиха от тях якета! още: децата ми са роден след '80 година и 90те имаха също спокойно детство на село - още нямаше гсм-и, но сега бих била по-спокойна ако ги имаше тогава. чакаше се по 6-7 години за автомобил /некачествени италиански фиатчета от '50-те, наричани жигули и москвичи/ а жени живкова караше мазда /голям праз/, а калин балев - сузуки /пак голям праз/. ако искаш да осигуриш на детето щастливо детство, винаги можеш!!!!!! и наистина си чувствам живота съсипан от комсомолски надзор, безплатни бригади без грам хигиенни условия и глад /да се сетят тези, дето бяха в негован '83 от 118 елитно уч-ще в младост - глад, глад и глад/ и от казарми не се освобождавало ли? БРЕЙ! а ШЗО-то в Плевен?! ами мамините синчета с диагноза "шизофрения", която после се късаше, за да могат да вземат книжка след като освободят казармата - МАСОВА практика всред съучениците ми от Строителния техникум /същата работа беше и във В.Търново = говоря за набор '65, '68, '71 - все така се освобождаваха - с лекарска комисия... и още и още... трябва да разчиташ на мноооого късата ни памет и замитане под килима, зада приказваш на пусоля! а статията е добра - писана е и за баба и дядо в Казанлък, които са имали фантастично детство с книгите на Жул Верн, пианото /цигулката/ и по поляните с приятелите... който иска да осигури щастливо детство - ще го направи!!!!
11
Мисля, че всеки от нас (децата на социализма) таи в себе си тъга за отминалото хубаво време, само че някои не си го признават. Те са вечно недоволни - и тогава, и сега... Злобата ги е обзела и не виждат хубавото около себе си, това, което е било и това, което е. Да, аз с умиление си спомням игрите с приятели навън на народна топка, дама, стражари и апаши, криеница, ластик... Разказвам на своите деца за моето детство. И дори сега, когато и аз съм активен потребител на новите технологии, не мога да разбера отговора на моя син, когато излиза навън да играе, но се връща след половин час с думите: "О-о-о, ние се прибрахме и ще си пишем в скайпа, докато играем онлайн ..." (някаква ужасна игра). Недоумявам, как вместо прякото общуване навън, на въздух, децата ни предпочитат затворената стая, монитора, слушалките на ушите (а аз викам ли, викам за нещо, но никой не ме чува). Да, вече има виртуални общества, виртуални приятели, виртуален секс. Дъщеря ми си създава виртуално семейство и виртуални деца в някаква момичешка игра. Общуваме виртуално, обичаме виртуално... Живеем ли наистина, или сме виртуални?...
12
Мляс!!!
13
В днешно време забравиш ли си телефона, камерата, улавяща движението на хората през входната врата, вече е отбелязала този факт.Лично аз 2 минути, след като излеза без телефона си от дома си,вече зная, че на някои хора това е направило впечатление и ще направят всичко възможно да ми прихванат разговорите чрез телефоните на близките ми хора.Не аз съм маниак, а те!
14
отговор на коментар
Аз си спомням една лятна бригада в Каменец, Плевенско- 8 клас. Плевенската Математическа гимназия. Беряхме домати. Мизерията беше страшна. На всяко хранене брояхме по колко удавени мухи има в храната.Бяхме извън селото и нямашекъде да си купуваме допълнително по нещо за хапване.Накрая родителите ми дойдоха и ме прибраха.И като почна едно викане в Комсомала, накрая майка ми,която е кротка жена, щеше да набие другаря Кучев от плевенския комсомол и го попита като е такъв ербап, защо не си прати неговите деца на бригада. В кучи задник го натика този другар и ме оставиха намира.
15
Поживейте за известно време в руска трудова колония и едва тогава елате да ми се похвалите дали е хубаво било!
16
Оживяхте щото децата на 30-те,40-те и 50-те измират като мухи. Оживяхте засега. Бъдещето ви е мрачно.
17
отговор на коментар
А майка ти не те ли учила, че лъжата не оправдава мързела и е порок? Както личи по лигавия ти пост е отгледала боклук. Много си беше добре на бригадите, само паразитите ревяха, но пък сега не ги е срам да изплюскат всичко, което другите създадоха с труда си за родината.
18
За да приключим все пак темата, ще спомена следното. Когато банките правят сравнителен анализ на финансови инструменти с 1985 година, умножават по 5 /пет/. Тогава средната заплата беше 270 лв, а работещите - към 5 милиона. Това прави 16,2 млрд лв потребление на година или осъвременено - 81 млрд лв. Сега разправят /НСИ/, че работещите са малко над 2,5 милиона, а средната заплата - 780 лв. Това прави нещо малко над 23 млрд лв. Е, сигурно работодателите и прочее също вземат 15-20 млрд, но могат да вкарат в потребление само малка част. Та така - тогава 80, сега 40, но разпределени много непропорционално. Това е положението.
19
Така е, беше хубаво докато бяхме деца. След като пораснахме разбрахме, че има и друг свят, различен от нашия. За съжаление, никой не ни позволи да видим и да разберем този свят, напротив - представяха ни го като ужасен, страшен, заробващ и т.н. - отнеха ни правото знаем и правото да избираме. Живеехме си в нашия свят, докато отглеждахме и хранехме лъжци и крадци, които ни вкараха в този филм, от който излизане скоро няма да има. Имаме депутати , които са такива от 1990 година! Представяте ли си? Как прекрасно е устроил живота си един "екзактен" хитрец? А народът стяга колана, псува, недоволства и чака някой да го "оправи". А желаещи за това има много...
20
отговор на коментар
Допълвам коментара си: Мисля, че идеята на горенаписания текст е не политически анализ. Отново всички се втурнаха да политикантстват. Обърнете гръб на политиката за момент и си спомнете веселите игри и чистия въздух на нашето детство...
21
Все още си спомням. На доктори пари не съм давал за лечение а: уиски , бонбони и кафе. За сметка на това никой не правеше операции без нужда, само да източи здравната каса. Болният излизаше от болницата след като е излекуван а не на 4-тия ден след прекаран инсулт. Хората имаха зъби. И от САЩ се връщаха да си ги правят пломбите. Сега вече не но до 95-99г. горе долу се получаваха нещатата добре. Мога да кажа и образовнието ни беше на ниво, не го признаваха никъде, но ми се е случвало на много западняци да им отварям очите. Бригадите ми бяха най сладки, през цялото време беше купон накрая взимахме и заплата. На една бригада на строежа на магистрала Тракия(дето Бойко я е строил) взех повече пари от майка ми. Връзкарството е по цял свят , както и крадците , независимо как се казват комунисти, капиталисти ли там както и да са. Факт е обаче ,че имахме икономика и селско стопанство, изнасяхме а не внасяхме домати, които и аз съм брал и ял, ама бяха домати а? Много мога да говоря по темата ,но не е необходимо. Няма връщане назад. Въпросът е как, да спасим България, ако тази мизерия, циганизация, и геноцид срещу пенсионерите и българите, като цяло е - капитализъм, мерси не ми трябва. Всичко добро съсипахме пък дори и малко, вместо да стъпим на тази основа. Та така, сега децата ни да плащат.
22
Всъщност , не сме щастливци , че сме живяли и по онова време и в сегашно . Защото иначе ня ма как да оценим щастливите и безгрижни години , които сме имали тогава !
23
отговор на коментар
Ще ме прощавате! Но нищо не е станало по-добро. Може да ставаше с връзки някога, сега става с връзки и пари... И отново отрочетата им учат в чужбина, а нашите в кварталното училище. А пък аз по времето на режима на тока прочетох най-интересните книги - четях на свещ и на глас, че да слушат всички.
24
отговор на коментар
купоните и празните магазини дойдоха с "демокрацията", след паметния 10 ноември
25
Много ми е смешно, когато хората започнат да си спомнят с носталгия за детсвото и го свързват с общественият строй! Ясно е, че тогава сме били деца и животът ни е бил игри и училище! Родителите ни са получавали еднакво мизерни заплатки с изключение на ...сещате се кои! Връщайки се назад са ни останали по ярки спомените за хубавите неща! Не се лъжете,че за това трябва да сме благодарни на политиката на държавата по онова време. Напротив, именно тя е виновна за ситуацията в която сме вече толкова години...qhnt
26
Този текст е написан от зомбиран, не от нормален човек...Аз съм расъл в тези години и какво от това...Нашите родители бяха жабите, които си знаеха гьола! Останалите, малцинството при това, бяха активистите на БКП...Не членове на Партията, а активисти..Това е различно! Действително някой се возеха на коли..Но повечето, не! Или, ако се возеха в нещо, бяха подобия на коли....Отделно, че чакаха с години да се возят на тези подобия! Много от нас знаеха, какво ги очаква...Очакваше ни един много популярен лаф..Учи, за да не работиш! Някой не можеха да учат, щото дядо им бил фашист...И работиха! Други се изучиха и пак трябваше да работят..Защото беше в сила другият лаф: Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим! В резултат, няма българин през тези години, който да е влязъл в аналите на световната история с някакво постижение...Пардон! Има! Но никой от тях не е израсъл и живял в България! За сметка на това, в момента имаме лидер на българска управляваща партия, който е полубългарин и беше премиер без да е работил един ден в живота си. И е синче на висш партиен другар. Откраднал от моите и вашите родители 22 млн. долара. Друг резултат - българите забравиха, как се работи и какво е труд...Е, в това се състои най-голямото престъпление на червената върхушка, при която сме живели "щастливо и безгрижно". Като циганетата! Чийто нродители работеха също за 120 лева, като българите...Но и тогава си краднеха...Не, че българите не краднеха! Кооператив! К"во да праиш!!!!
27
Пълно щастие няма. Но детството определено ми беше истинско и щастливо. Народна топка, ластик,жмичка,гоненица, седене до късно навън в спококойните летни вечери, разказване на страшни истории и на вицове.Зимата пързаляне в чистия сняг. Е вярно е ,че бригадите не ми бяха любими, но пък имам хубави спомени. В гимназията навивахме дънките под престилката , за да влезем в училището и после пускахме дънките и вдигахме престилките. Е кажете ми пък сега това ученици ли са? Прически " ела с мен в пещерата, арогантно държание, ръсят се цинизми, дрогирани и пияни ученици е мерси от тази дивокрация. Българина трябва да е държан по строго, иначе е е неконтролируем, демокрацията за него е свободия, който е ходил в САЩ е видял какво означава демокрация. Да имаше много простотии , но спокойствието и безгрижността никога повече няма да се върнат. Аз лично винаги си го спомням с носталгия. Наистина Бъдни вечер и Коледа бяха "Тиха нощ, свята нощ" нямаше гърмежи, нямаше пиратки,а в Новогодишната нощ излизахме цялата махала на улицата , родителите ни вдигаха наздравици , а ние децата се въргаляхме в снега, после се събирахме в някоя къща и се веселяхме до сутринта. .
28
Da oceliahme v onezi "jestoki" godini, Sega mrem kato muhi v tezi "demokratichni" , kogato do "vsiako bobro sashtestvo , zastaba oshte edno".......
29
Някой си. А бил ли си на бригади, че да приказваш кой не бил работел, и кой бил работел. Работил ли си къртовски труд, а след това от автобуса да видиш, как даскалите ти слизат на даден ресторант, и ти изпиват парите, който ти си ги отработил, брал си например шипки, драл си си ръцете, а след това за теб нищо, а за тях банкети. Като говориш за боклуци, то погледни първо себе си, че тогава ми говори за благо, и за коя родина. За онази, при която опашките за хляб датираха от средата на 80 години, а за режимите на тока въобще не искам да говоря. Хубаво е било в детството ни. И какво хубавото му беше. Някой само провъзгласил се възпитател, да ти изсули шамара, ей така, понеже не си му приятен, и нещо в държанието ти не му е харесало, и ти е обърсал шамара. А и като толкова хубаво беше. Защо именно тези другарки и другари партийни велможи, я смениха тази хубава система на хубаво, а ви натрапиха някаква си супер изкривена представа за Демокрация, където никъде другаде я няма, освен в тук в този хубав рай, и социалистическият концентрационен хубав лагер. Не ти въобще със сигурност не си работил, и си бил именно паразита, който сега напада другите със характерното за самият него като начин на поведение поведение на мързел, даващ напътствали на останалите как да се били държали. Аз самият съм дете на 80-те години, и мога да кажа. Че въобще нямам никакви хубави спомени, а само лоши изживявания. А и като толкова ви харесва социалистическата реалност. Ами какво ви пречи да емигрирате в хубавата Северна Корея. Тя е прекрасна илюстрация какво си беше тук преди 25/30 години, и да си спомните хубавото, повтаряйки преживяното. Не отивате в хубавият комунистически северно-корейски рай. А стоите тук на лошото, дразнейки останалите хора, който искат да си живеят живота хората така като си го разбират, и постоянно им се натрапва колко е било хубаво, а реалностите тогава си клоняха към пълно отвращение от прогнилата тогава социалистическа система, и до изгниващата сега социалистическо-демократична система. Демек социалистически-комунизъм в човешко лице, както го нарекоха архитектите на т.н. преход след 10.11.1989-та година.
30
ИМАХМЕ ПРЕКРАСНО ДЕТСТВО!ИГРАЕХМЕ НА СТРАЖАРИ И АПАШИ,НА ПЪТНИ ЗНАЦИ,ИМАХМЕ СИ КРИМИНАЛЕН ЛИДЕР-ИНСПЕКТОР СТРЕЗОВ,И ТЪРСЕХМЕ ВЪОБРАЖАЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ!ГЛЕДАХМЕ ИТАЛИАНСКИТЕ УЕСТЪРНИ ,КУПУВАХМЕ СНИМКИ НА ИЗВЕСТНИ АКТЬОРИ,ПОЧИВАХМЕ ВСЯКО ЛЯТО,ОБЩУВАХМЕ СВОБОДНО И СПОМЕНИТЕ НИ СА ПРЕКРАСНИ!
31
Много неща нямахме, а всъщност имахме всичко - здраве, свобода, спокойствие, безгрижие, много истински мечти, много реални игри и като че ли цялото общество се грижеше ние да имаме всичко това. Моето дете няма тези неща в смисъла на онези години.
32
Не съм зомбиран а пък не мога и да се нарека нормален!Нека всеки, който прочете долните редове да определи какъв съм! И аз съм расъл в тия години , като повечето грамотно пишещи и се гордея с това!Мойте родители? Много добри хора / а не жаби/, които наистина си знаят мястото и положението и са ме възпитали и аз да бъда така!И кое е лошото в случая ?Да летиш в облаците, като муха без глава или да мислиш с главата си, как можеш да разпростеш чергата по нашироко така , че да не ти настинат краката?А иначе винаги е имало облагодеталствени хора!Нима сега ги няма?Какви коли се карат сега?На повечето само марката говори за лукс, а иначе е щайга ента употреба със сумати кусури по себе си!Колко хора карат чисто нови коли и какви са те?Къде е разликата с миналото?Ще ви кажа!В главите!Много от нас са знаели , какво ни очаквало!Ама велно ли?Трябвало да учим за да не работим!Български фолклор без покритие и без истина!Но по добре да учиш за да не работиш отколкото да учиш и да си безработен , както е сга действителноста за много хора!И по добре да лъжем , че работим и да получаваме трохи стигащи за що годе нормални неща отколкото да си скъсваме задниците за без нищо!И да нямаме дори право да се защитим!Някой ще потърси резултат?Ми има!Най великите български спортисти по кое време прославяха България?А първият и вторият български космонавт?Валя Балканска кога се чу в космоса?Българското кисело мляко след комунизма ли стана известно? И така до безкрай!Не идеализирам партията!Не ме разбирайте погрешно!Идеализирам времето!Защото тогава имаше лидери, знаейки какво трябва да се прави!А сега?Посочете ми някакви такива?Няма!Без изключение от партия, цвят и област от живота!Всичко е тръгнало на печалбарство , без идеал и съвест!Резултата е един!Забрава!Забравихме, че сме хора и , че не сме вечни!Забравихме, че нищо не може да занесем на онзи свят!Забравихме , че техниката зависи и се управлява от нас е не ние от нея!Забравихме хора!Много неща!Забравихме да се усмихваме, да си подаваме ръка един на друг, да споделяме и и и и ............МЗного са! Но за това не ни е виновен никой!...............................................................................Стана късно и ми писна да пиша!!!!!!И най вече не виждам смисъл да се хабя, защото .............................просто не виждам смисъл!!!!!Лека нощ на всички!!!!!!
33
Вие сте възрастни хора))...остарели.Пъшкате по минало,сегашните деца имат детство,което вие не разбирате,то е прекрасно за тях. След 40години ще излезе подобна глупуст.......ние децата от 00те,10те,20те...как оцеляхме!!!
34
отговор на коментар
Рошко, Рошко! Ако не си зомбиран, сигурно не си нормален! Или обратното..Не си чел внимателно, каквото съм споменал... Родителите ти сигурно са били добри хора..Най-вероятно и ти не си лош човек..Но..?! .Какво значи да си знаеш мястото в обществото? Това не ти ли намирисва на средновековие? Моите родители също са добри хора, работници...Знаеха си възможностите и не са ми поднасяли нищо наготово...Не са искали нищо повече от това, което са могли да постигнат...Но винаги са искали да бъда далеч от това, което те да достигнали...И това го иска всеки един родител за децата си...Но това трудно можеше да стане, ако нямаш в семейството си някого от черве ната буржоазия...Партизани, обирджии на мандри и обикновени тарикати, издигнали се до партийни секретари и членове на някакви комитети...Нима не си чувал за "престижната" титла "активен борец", отваряща вратите за всички благинки на притежателите и..., както и на поколенията след тях? Сега такива няма...Има откровени бандити, които си отварят вратите по много начини, предимно незаконни...Но това сега е проблем на правосъдието, а не на Партията Майка...А кои са "мъдрите" съдии, които трябва да решават тези проблеми? Същите тези, от семействата на активните! Примерите за българските постижения, които ми даваш са просто уникални...Първи и втори български космонавти!!! Ама ти наистина ли си мислиш, че това са български космонавти? Те са космонавти на "българо-съветската" дружба. Тоест, от нас дружбата, от тях ракетите...Едната ракета замалко да даде фира...Скачването не стана...Но по списания и вестници (не, че имаше много такива) скачването не само стана, но даже и пишеха, какви български деликатеси са хапнали горе...После скоропостижно иззеха виртуалното скачване от РЕПовете, в това нямаха равни на себе си..в изземването и цензурата...Признавам си обаче, че успя да ме изумиш с откритието си, че българското кисело мляко е прославило България по времето на "народната" власт...Аз си мислех, че това мляко сме си го правили много преди руските танкове да ни донесат комуниЗЪма на Ленин, за щастие без неговия сифилис...Иначе партизаните какво са обирали от мандрите? Иначе добри спортисти наистина сме имали...И допингирани сме имали..Много...И от едните, и от другите! Но това е друга тема..
35
Снимката не пасва, не е от това време. Тогава нямаше такива маратонки пък за детското велосипедче да не говорим
36
Е според мен,най-големия проблем е,че като видим два свята и не знаем,кой да си изберем :))) Наздраве!!!
37
бвше хубаво време и отцеляхме и пак ще отцелеем зашото знаехме какво е нямане .Да играехме навьн бяхме здрави и щасливи ,А бригадите а незабравимите спомени каквито сега нямат нашите деца .Зраве за вси4ки и успех в този забьрзан живот
38
Беше прекрасно.Играехме на свобода.Имаше правила,които се спазваха.Новото поколение никога няма да разбере,колко хубав и спокоен беше живота.В училище имаше униформа,ходехме на бригада,не само се учехме на труд,но и прекарвахме много весело.Бяхме щастливи.
39
Говорим за детството,което беше безгрижно.Защшо извъртате нещата бе хора.ЛОШИТЕ НЕЩША ОТ СОЦА бяха колкото и добрите.Играехме до късно навън,ядяхме от един сладкиш и ходехме пеш и с автобуси.Сега децата ги гледаме като рохкави яйца.Времето и технологиите променят нещата и няма как днещшните деца да са като нас родените през 70 години.Но определено имаше ред и дисциплина в училищата.
40
Няма по недоволно, мрънкащо и чакащо поколение от нас /60-,70,-80-те// Ние сме тези, които приеха и развиха високите технологии, създадоха неспазващи се правила, възпитаха настоящето поколение, оставиха родителите си с мизерни пенсии с идеята за ... какво ли? По цял ден се оплакваме и чакаме някой да дойде и да "даде", "да ни оправи", "да ни промени" . Детството ни не е наша заслуга., но ние създадохме детството на нашите деца. Крайно време е да осъзнаем, че никой няма да дойде - нито "руските братя", нито "загниващия капитализъм" и да си признаем, че "яакането" проваля и съсипва живота ни.... дано да е само нашия!!!
41
Поправям се "ЧАКАНЕТО".
42
Вероятно затова Мойсей е разхождал евреите 40 години из пустинята, за да не останат живи, които да охкат и пъшкат по хубавите години на робството в Египет... все пак са имали храна, определени правила, живели са безгрижно и не им се е налагало да мислят и да се борят за прехрана и т.н. 90 % от писалите по-горе страдат по "безгрижното" си детство, игрите на воля и т.н. ... ами поостарява се, природни закони... а безгрижието го има по принцип най-вече зад решетките на зоологическата градина... животът на възрастните не е безгрижен и няма как да бъде... пролетарската диктатура наистина отгледа няколко поколения безгрижници та на българите май ще са им необходими повечко години отколкото на евреите за излизане от състоянието житейско "безгрижие"...
43
Аз и моето поколение преживяхме златни времена, които никой и никога няма дори да сънува. Ние сме щастливци, въпреки, че младите не ни вярват. Те приемат за истина приказките и писанията на откровени лъжци и манипулатори. В онези времена имаше спокойствие, сигурност, човечност, взаимопомощ и уважение. Ако времената бяха толкова лоши нашите баби, дядовци и родители нямаше да доживеят 80 и много повече години. Четохте ли вчера данните, че всеки четвърти починал е под 65 години? Като дете си спомням, че вървейки по улиците някои мъже си свиркаха с уста мелодии от песни. Колко леко трябва да е на душата ти, за да вървиш и да пееш. Сега срещам хора, които вървят и си приказват сами. Какво одначава това?
44
Без навигация се ходеше чак до Варна, да не говорим за по-далечни дестинации. Чакахме да се стъмни за да видим спътниците как минават по небето лежейки по поляните по гръб и мечтаехме да сме космонавти. Пиехме мляко от крава., вода от реката, въздуха на центъра беше същия като е в планината.
45
Беше върха .По това време как живееха на запад и в САЩ ?
46
Беше щастливо и безгрижно детство с интересни игри ,лагери ,екскурзии,бригади и т.н Родителите ни не се притесняваха както сега . Имаше по спокоен живот !
47
И с такова хубаво детство как се стигна до сегашното положение? И аз съм от това поколение и като си задам тоя въпрос отговорът е само един - САМИТЕ НИЕ - тези щастливи деца от онова време създадохме този, днешния свят, не някой друг, партия или чужд капитал. Всичките пишете така, сякаш е дошъл някой зъл магьосник и замахнал с пръчицата и хоп - пръкнали се камерите, безжичните телефони, интерната престъпниците, бързите коли, пияните шофьори, корумпираните магистрати, новобогаташите... А ние, децата от безгрижното ни синьо лято се тюхкаме как стана така и къде бяхме ние през всичките тези години ?!? Така си го направихме живота самите ние, не някой друг, останалото е лицемерие и вопиющо нежелание да си признаем, че сме били АДСКИ пасивни наблюдатели на ставащото...
48
В коментарите по-долу го обърнахте на политика.Не може на черното да кажете бяло.Беше страхотно и пълноценно изживяно детство, в истинския смисъл на думата! По цяла нощ сме обикаляли без да ни е страх, играхме на стражари и апаши, пръскахме се с бутилки от веро , ходихме на кино и заемахме един цял ред, ядяхме в отсрещната сладкарница "Еделвайс" тригуни и боза, еехххх детство мое и незабравимо! Всичко друго е бла бла бла.........Жалко за нашите деца! Много поздрави на всички от Кърджали, блок"Арда" !
49
Най-хубавото в онова време беше здравословният начин на живот,както на децата,така и на възрастните.Чист въздух,никой не ни пръскаше от небето,чисто екологична храна и много игри но открито където децата заякваха и се каляваха.А днес заседнал живот и много затлъстели деца. :(
50
Всичко е вярно- и хубавото и лошото. Често разказвам на синът ми за това време, защото децата мислят, че тогава е било само цветя и рози. Никой не можеше да си купи една тъпа пералня или телевизор без "дебели" връзки. Нямаше тоалетна хартия. Трябваха връзки дори да си купиш обувки. Като се чуеше ,че някъде се е получила стока, всички търчаха бягайки от работа. На фризьорката майка ми пускаше бакшиш в джоба за да я обслужи по - рано, защото опашките бяха километрични. Мисля , че събота и неделя нямаше работещи хранителни магазини. Хиляди , хиляди странности имаше тогава, но имаше спокойствие. Бяхме здрави, нямаше ги тия вируси , които сега тръшват цели класове. Но, тогава пак е имало притеснения за децата. Помня , че в парка до който живея беше пълно с мъже , които си показват члена. Сега нещо изчезнаха. Младостта ми мина с китари и огньове , все едно живеех във филма "Коса". Обаче без дрогата. Дори незнаехме, че съществува. Като разказвам на синът ми , как тоалетните на морето са били външни, баните общи направо не може да повярва. Така , че имаше и ммного хубаво и недотам хубаво.
51
Az sam na 39 god. i nai xubavite mi momenti ot moeto detstvo bqxa na selo.Togava nqma6e telefoni nito kompiutri no se spravqxme nqma da zabravq tezi godini.Togava xorata ne se delqxa na mnogo bedni, i mnogo bogati vav vsqka ka6ta ima6e lukanki abe be6e bezgrijno detstvo .S uvajenie kam vsi4ki.
52
Еее, какви комсомолци бяхме, а сега само молци, обикалят мола и очи пълни ръце празни, тогава пред нас бяха блеснали житата, а сега пред молците блестят БиеМдабълЮ.
53
отговор на коментар
ДААА АТИНА ,ЖИВЕЕХМЕ МОЖЕ БИ БЕДНО,НО ЩАСЛИВО.НИКОГА НЕ СМЕ МИСЛЕЛИ ДАЛИ МОЖЕМ ДА СИ ПЛАТИМ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО,ТОК,ВОДА И КРЕДИТИТЕ ЗА АПАРТАМЕНТА И КОЛАТА,
54
Детството си беше неповторимо за времето в което сме живели - тогава си пожелавах да се сбъднат моите мечти , а сега се моля да мога да превърна мечтите на детето ми в реалност !
55
отговор на коментар
Eto edin dobar vapros?ne stava vapros za detstvo prez sotsializma a za detstvo. Prez minalite godini.mislia che detsata navsiakde sa igrali sashtite igri I imali jivot podoben na nashiat.prosto sega e druga epoha
56
kolko xybavo be6e mnogo mi lipsva tova vreme
57
ВСЯКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ...с баща ми често се караме на тема едно време.../той знаеш на твоите години.....по мойто време...и т.н./ всеки го е чувал...най жалкото е че аз почвам да говоря в същия дух на дъщеря ми /аз съм на 50, тя на 29 /, така че не може да спрем прогреса, не ,може и сравнение да става с годините, всяко времв си има своята хубост, гледайте напред и не пречете на развитието, ПРИЕМЕТЕ го, ще е много по лесно за всички....
58
vsi4ko beshe mnogo hubavo a dnes nashite detsa niamat nikakvo detstvo
59
Ооо, я стига! Едно време имахме детсто, пък сега...горките деца! Да, беше ми хубаво! Имах прекрасно детство на село! Но имам и много лоши спомени за други неща....Сега децата ми също са щастливи! Те живеят в друго време просто :) Светът е толкова голям и в същото време толкова достъпен. Защо трябва да се тормозим с миналото, което така или иначе не можем да променим, а пък да върнем няма как да стане :)
60
Да, с носталгия си спомняме за нашето детство и въпреки, че може днешните деца да ме обявят за стар музеен експонат..................ще ми се да можеха и те да почувстват поне частичка от това, което имахме ние. Защото нашето бе истинско, защото белите ни бяха истински, раните и загубите ни бяха истински, но и приятелите ни бяха истински. Сега децата имат виртуален свят, виртуални приятели и дори не излизат да сътворят някоя беля, която да им докара родителски пердах. :D Да, не можем да върнем миналото, не можем да спрем прогреса, но можем да се надяваме, че децата ни ще имат нещо истинско в детството си......колкото и да е кратък този период. За да го помнят - така, както ние помним нашето......
61
Били сме безгрижни и не сме съзнавали, че родителите ни са били болтчета от скърцащата машина "Комуна". Партията тогава санкционираше /с мъмрене/ даже "своите",а старите им "чугунки" държеха на отколешен църковен морал и на писаните закони. Внуците усраха всичко и 30 години лъжеха с 5-летните отчети и планове. Много честни душици са платили за това наше спокойствие скъпо и прескъпо! Не се заблуждавайте за днешния ден - децата сега ще го помнят в печална носталгия! Глобализацията дано им помогне, защото "циганизацията" не им мисли доброто!
62
Не знам, аз този текст го намерих преди ... 2 дни тук :) http://www.atakmim.com/index.php?action=funs&cat=15&f=656 интересно съвпадение :D
63
беше много хубаво,беше прекрасно но никои няма да го преживее това.жалко.много жалко.това си беше истинско детство.игрите ни бяха прости но хубави.приятелите много и истински.
64
отговор на коментар
Ани давам ти + за коментара, а пък и други коментари в този смисъл не успях да видя май! Всеки, който е живял в тези времена ще си спомни по нещо хубаво и различно от сегашните. Но за едно си напълно права "Защо трябва да се тормозим с миналото, което така или иначе не можем да променим, а пък да върнем няма как да стане :)", но за съжаление изглежда, че повечето хора коментиращи тук и не само живеят в миналото и предпочитат да се оплакват от настоящето. Навярно не е лесно да проумееш, че времената се менят или пък да се оплакваш вместо да се променяш и развиваш заедно с тях е изборът, който не изисква особени усилия? Какво ще кажеш?
65
Чета....чета коментарите и направо ми се плаче. Аз съм дете на 80-те, по стечение на обстоятелствата имах възможноста да живея в Рим 4 години. Наречете ме както искате заради това все ми е едно. Имах възможност да ям шоколадови яйца и Тоблерон до пръсване, както и портокали и то не само на нова година. Да аз бях от " Привилигированите", от онези другите и повярвайте ми мога да направя сравнение, даже няколко. Сега от позицията на времето и годините които навъртях ( 33 ) мога да ви кажа най-отговорно: Имахме Щастливо детство. Такова каквото днес ме е яд, че сина ми няма да има. Какво от това, че днес Той- моят син може да яде шоколадови яйца и портокали до пръсване, когато на улицата на която съм израстнал няма деца? Когато джанката която никога не съм я виждал узряла, днес презрява и окапва. И да, изпитвам носталгия по онова време, не за друго а защото си общувахме, говорехме си, карахме се, биехме се, влюбвахме се в хора които виждахме реално. Докосвахме се реално.
66
Спомням си татко по онова време...Пушеше по 2 кутии на терасата...Не му е било лесно да раста аз безгрижно.Сега е мой ред да пуша на терасата...Опичайте си акъла, родители сме, от нас зависи да имат детство децата ни. Все пак сме на по 40 и кусур.Затова излизайте от форумите и марш всички" на тръстиката"!
67
отговор на коментар
Пак някой нещо не доразбрал. Основния въпрос е заместването на живота с виртуален такъв. Да, нямаше моцарела и октоподи в магазина, но какъв кеф е да разделиш филията ( без връзка с Бойковата филия) с приятел, да играеш прости и странни за сегашните деца игри. Сега виждам, че един живот може да се изживее по различен начин, но моето детство за нищо не го давам. Всички рани и болки си заслужават повече, отколкото зачервените от взиране в очи ( добре поне, че днешните деца не ползват старите ЕЛТ монитори.) И моля за извинение, сегашните са къде по-зомбирани от нас.
68
отговор на коментар
Бай Пенчо, ти си на годините на дъщеря ми , но го каза по-добре от мен. Не сме си говорили с нея на тази тема, но бих бил щастлив, ако мисли за своето детство като теб. Все пак за детството на децата отговарят родителите. Нищо че си живял в Рим. Не те е рзвалил. Да си жив и здрав.
69
седиш като гаврош пред пълните витрини на кореком ,баща ти чака 15г, за жигула, за телевизор и видео пък ти помага някой приятел който работи в тексим . на непартийния ти баща детето служи 3г. във флота +3месеца задръжка.благодаря живях в такова време вслужих 3 години,и изядох един вагон държавен резев с изтекъл срок, вземете си го то е вашо.
70
отговор на коментар
Вие или не сте живял тогава или нещо не сте в ред. Всички ходеха на училище и можеха дори и двойкаджиите да говорят по различни теми по история, география, литература и т.н. без да преписват. Всички си държахме къщите отключени и не се крадеше нито по селата, нито по вилите даже. До здравеопазване имаха право всички и не беше нужно да чакаш няколко месеща за направление, ако изобщо сега ти дадат такова. Да даваше се на докторите да се почерпят за здраве с кафе, кола и шоколадови бонбони или каквото решат пациентите, а да казват че ще им струва определена сума. Вървете сега с това без някоя стотачка и ще видите как ще Ви посрещнат и дали въобще ще Ви обърнат внимание, камо ли да Ви лекуват. Вие казвате червена мафия, а от къде са произлезли сините, ... и всички останали? Кои са родителите им? Ще Ви кажа нещо. Държавата я ограбиха алчни политици от всички партии, а не червената мафия. Затова, сверете си часовника и вижте истината.
71
Да, и това е вярно.Купиш видео през 1985 година и после го криеш къде ли не, за да не научат от милицията и не дойдат да ти го конфискуват! Ето го видеото - в кореком струваше по 1100 долара-http://www.radiomuseum.org/r/telefunken_video_recorder_1950_i.html
72
А това беше колата, даже по цвят е същата- http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.motorstown.com/images/simca-1301-special-02.jpg&imgrefurl=http://www.motorstown.com/47091-simca-1301-special.html&h=832&w=1436&sz=266&tbnid=HxkSMQ0pgcWAxM:&tbnh=90&tbnw=155&zoom=1&usg=__WJ30Ux4juIj0bHCxmdSJJXj3hek=&docid=nMrKYjJfeiMf1M&sa=X&ei=EBiiUo6oKozEtAa93oCwAQ&ved=0CCsQ9QEwAQ
73
vqrno che beshe malko mizerno no beshe spokoino i veselo. dai boje vsekimu takova detstvo kato moeto, a parvite mi deset godini izrastnah na edna prekrasna ulica v sofiq baba iliica.
74
отговор на коментар
Много точно казано! Винаги ме е учудвала късата памет на народа ни! Как забравихме всичко! Всички недоволстваха, ама в къщи - с приятели и по-тихичко, щото съседите може да чуят и да осъмнеш в Белене! Всеки дебнеше всекиго! А Чернобил помните ли? Другарите и децата им се пазеха, а ние - на манифестация! Пу, маскари! И сега продължаваме да се "радваме" на наследството им - олигарси и мутри! Срам за нас като народ - да плачем и да съжаляваме едно време, което ни научи на мързел и евтин тарикатлък!
75
отговор на коментар
Чистият въздух?! ОБОЖЕМОЙ! В Бургас и околностите нямахме чист въздух. Имахме Нефтозавод. СЕГА имаме чист въздух. И вече в езерата около града има риба. А автобусите ни са с метан, не като едновремешните дизелаци! Хора, опомнете се! Детството ни беше прекрасно, но всяко нормално детство е такова. Защо мислите, че детството на нашите деца е нещастно?! Те нямат нашето детство, но и нямат база за сравнение - не са живели по нашето време. Глупаво е да сравняваме детството през определени периоди от време. Детството си е детство и то си е на децата!
76
Факт беше, че в почти всяка къща имаше баба, която не работеше, а си наглеждаше внучетата и се събираше с другите баби. Нормално беше в един апартамент да живеят 3 поколения. Сега това се среща много рядко. Факт беше, че децата се отглеждаха от роднини, а не от непознати гледачки. Това има значение за емоц. им стабилност. Любовта на близкия е от голямо значение за детето! Може баба ти да те понатупа, да те нахока, но.... го правеше с любов...
77
Същото видео в западна Германия по онова време струваше 450 дойче марки, а тук го продаваха на цена 1100 долара.Доларът се купуваше на цена 2 и 50 лева за долар.
78
отговор на коментар
Така е за съжаление. Хората с промити мозъци не помнят дори какво беше съвсем скоро - 1996-97 година, при другаря Виденов - когато в магазините имаше само сол и паста за зъби. Когато се редяхме от 5 сутринта за хляб и кисело мляко, които свършваха на момента. Когато червените банкери обезцениха парите, за да могат да не си върнат кредитите, а народа изгоря. А ти ги питаш за пазните магазини преди 1989 г? Децата сега не знаят какво е това Кореком... Такива хора сега гласуват за Станишев, Орешаров, Местанов и др. Такъв ни е чипа, бе казал Симеон... Заслужаваме си ориста!
79
Стига лъгахте хората! Вие не можете да живеете, ако поне за нещо не излъжете.И докога така?
80
Боже мой, та ние не сме усетили никакъв глад дори по време на Лукановата криза! 500 буркана консервирани домати, 100 буркана лютеница, 500 буркана компоти, маринованите зеленчуци, паприкаш, гювеч и още какво ли не си бяха башка! Ами 4 прасета? Та луканки ли не щеш, та кървавица ли не щеш, та какво ли още не...Та домашно вино и ракия, та сладката от различни плодове...Режеш хляба на филии и само мажеш! Глад имаше само за градски чеда като вас!Ние въобще не сме късали връзката със село!
81
Моето прекрасно детство мина през 70,80 години. Това са най хубавите ми години,спомените за одрасканите колена,циганската баница,домашната лютеница,народната топка,играта на Апаши и стражари. Кой е чувал днес за Тимор и неговата команда,за играта на ластик,на жмичка,на топчета,фунийки....... Аз съм ходила на детски лагери по 14 дена за 0.50лв,защото сме многодетно семейство.
82
Много мога да ви пиша по темата Сега само ще ви кажа няколко неща! Аз съм човек, който знае почти наизуст биографията на бай Илия Минев (тези които са чели знаят кой е той). Седя и си мисля, кое е по-добре да те викат в Държавна сигурност, че слушаш AC/DC, че разказваш вицове за Тодор Живков, да имаш работа във всяко второ предприятие, да чакаш с години за кола, да плащаш билет за градски транспорт 0,06 стотонки да ядеш истинско месо, да те ЛЕКУВАТ БЕЗ ПАРИ, да чакаш за софиййско жителство.......и т. н. Сега да изпитваш ужас как ще се прибере детето ти, да разбереш, че синът ти е наркоман, а дъщерята на съседа е отвлечена, за да проституира, да видиш как хората взимат остатъци от храна от кофите за боклук, за да не умрат от глад, а други си хрянят кучетата в развъдника с 10 000 лева на ден, убиййци и гангстери да дефилират из София, като на фестивала в Кан........и т. н. Искм да Ви кажа НЕ Я ИСКАМ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ! Много дълго мислих преди да го кажа това, защото се питам затова ли бай ИЛИЯ МИНЕВ лежа 29 години в затворите?
83
В писанията на повечето по-горе има истина. Но всеки си има своята истина, нали?! Пак има "пари под масата", и сега има назначения "по втория начин" (това никога няма да отмине), пак някои са "по-равни", продължават да се "прибират" "народни" пари, пак се плаща на докторите, просто сега сумите са по-различни и т.н. Басирам се, че някои от критикарите по-горе са се възползвали максимално от системата едно време, но това не им пречи да плюят! Жалко е, че децата ни няма да усетят поне за малко нашето безгрижие от преди 89! и НЕ, не симпатизирам на БСП! Защо е необходимо да се анализира колко гадно е било тогава? Статията описва просто едно щастливо детство...Защо пък да не си го спомним за малко?! До 10-тата си година живях "по време на стоя" и пазя едни от най-хубавите си спомени. От тези години са ми и най-здравите приятелства. Тогава не ме е интересувало, на кой му носят първият камион с реколта, на кой децата му са в чужбина, кой кара Лада 1500, а баща ми завалията едва си купи москвич и то малко преди стоя да падне и т.н. Всъщност всички пороци на онова време ги има и сега, но можем да добавим и още хиляди простотии... и адски страшни неща - наркомании, убийства, човешки трафик, жестокост... СТРАШНО Е! Българите сега са алчни, лоши и егоистични! Сега за съжаление и децата и родителите са супер меркантилни, а междуличностните отношения (ако ги има) са престорени и превзети! Никой от нас не е искал "промяната" да доведе точно до това битие, и плюещите по-горе също, сигурна съм! Защо тия плюещи не се изплюят и срещу съвременните гнилости? ...Честито!
84
отговор на коментар
Що за простотия? Звучите като фашист! Предполагам си давате сметка, че "децата на 80-те" са на по 30 години?! Това са ХОРА, които издържат и в момента, както и в следващите 30 години огромната маса неосигурени, роми или трайно безработни, някои от които не са свършили работа за 5 лева през живота си, даже сметките си за ток и вода не плащат и живеят с убеждението, че държавата, им е длъжна! Не разбирам коментара Ви , че "децата на 30-те,40-те и 50-те измират като мухи"!
85
отговор на коментар
а вие сега сте по-вече зомбирани от нас.освен за алкохол,наркотици , убийства , изнасилвания и грабежи за друго не можете да мислите.
86
Носталгията по миналото няма да направи по-добро настоящето и бъдещето ...:)
87
отговор на коментар
Ти добре ли си? Точно в момента е колко пари ще дадеш на доктора, че дори не се знае този доктор дали знае нещо и дали няма да те умори, вместо да те излекува? Сега да не би да не ти трябват връзки тип корабни въжета, за да си намериш работа? Какъв процент от хората работят по специалността си?И преди да си ми лепнал етикета червен барон/еса да ти кажа, че съм от родените през 80-те, детството ми беше прекрасно и сме играли до много късно пред блока без да ни пазят родители/баби/дядовци. За другото не мога да коментирам, но мисля чеи ти не можеш.
88
отговор на коментар
Всички съжаляваме за безгрижните и спокойни години на детството.Въпроса е как да ги дадем и на тези след нас.Защото не виждам вече шанс.
89
Айде да не се захласваме толкова, по миналото и да плюем настоящето и бъдещето. Не виждам защо искате да се върнат времената без GSMи, без интернет, времената на Москвичите и жигулитата. Нищо толкова страшно няма в новите технологии. Живея в малък град със сравнително ниска престъпност, но когато сутрин отивам на работа минавам покрай едно училище. Там около 8 часа е задръстено от коли спиращи и от двете страни на пътя, хората си носят децата на училище. Аз като бях ученик никого не го носеха с кола на училище. Една колежка, която няма високи доходи, а и е затънала в кредити всяка сутрин с раздрънкалият семеен голф кара двете си дъщери в гимназията, зиме и лете. Добре бе, питам я защо го правиш това те вече са големи. Тя ми отговаря, че всички други деца така ги карали и нямало как. Ние с нея сме родени 60-те години. Така, че мисълта ми е, че тоно тези деца направиха така, че сегашните да живеят така.
90
съжалявам само че ноите внуци никога няма да разберат това чувство на свобода. за тях да живееш със електронната каишка на врата еповече от нормално и ако не е така те като че ли не биха могли да живеят
91
Това безгрижно детство,това приятелство,тази свобода на порив е неописуема и незабравима.Това са години на изграждане на истинско,незабравимо приятелство!
92
biaxme mnogo 6astlivi veseli I zdravi jalko 4e dezatani nikoga niama da go izpitat
93
Бях дете през 60-те, децата ми бяха деца през 80-те. Сега са родители, изумени от факта, че не само са оцелели, ами са станали и ХОРА! Не наркомани, крадци, престъпници. Само хора с вкус към живота и със завиден за околните самоконтрол. И все по-често ме питат как сме успели с баща им да ги опазим!
94
Бяхме СВОБОДНИ ! Имахме реална представа за живота и възможностите пред нас , а родителите ни формираха у нас ценностна система, която се базираше на труд, знания и постоянство. Имахме мечти, но нямахме илюзии.
95
Хора спрете се - и преди като дете през 80-те бях щастлив и сега съм щестлив, какво като е доста по-различно. Който иска да ходи да живее в Казахстан в някой малък град и ще е по същият начин като през 60-80те и нека си бъде щастлив като преди..
96
Да,определено си беше хубаво и най-вече за това,че не БЯХМЕ СЛУГИНИ,не чистехме къщите на някакви си БОКЛУЦИ!
97
Да,определено си беше хубаво и най-вече за това,че не БЯХМЕ СЛУГИНИ,не чистехме къщите на някакви си БОКЛУЦИ!
98
Всяко поколение вика: Е-ех, а по наше време как беше..., А сега? Ужас! Накъде вървят нещата? Та така и ние. Бяхме млади, (деца) затова бяхме и безгрижни, и щастливи. Мисля, че и сегашните млади са и безгрижни, и щастливи. Ест. по техния си начин, който се различава от едновремешния наш, ама те не знаят друг и си харесват техния си. Както и трябва да бъде. А за оцеляването - и аз се чудя! Расли сме на улицата без грижа и контрол. Господ ни е пазил явно. Моите родители (и на другите деца в махалата) излизаха в 6.30 и се прибираха в 6 + събота до 3. Така и никога нямахме време да станем близки с тях - Бог да ги прости. Добри хора бяха, но в различни светове живяхме.
99
kide ostanaha tezi godini,spokoyni den i nost
100
Аз съм от Кърджаали, и освен прекрасното детство изпълнено с безгрижни игри си спомням и за стадата от сърни и елени,които безгрижна си пасяха из целият град без никой да ги закача.Просто зимата беше приказно, като погледнеш навън и видиш тези сърнички в снега затрупал всичко, точно като сегашните реклами по коледа.Дойде "демокрацията" и по парковете в които преди играехме безгрижно вече се търкаляха останките от сърничките и елените изядени от циганите.Просто смятам да спра до тук..........
101
Кърджали
102
oki,znaem kak be6e da be6e bezgrijno detstvo !.A, sega kak i ot kogo zavisi dali na6ite dwca 6te sa 6tastlivi iiiiiiii pokolenieto ot 90 godina nasam ne e li iztarvano bezvrazvratno ,za6toto si mislia te v goliamata si 4ast E ,i sled kato e taka kak l 6te prodalji vsi4ko sled kato edin den niama da ni ima po starite pokolenia koito malko ili mnogo sme po misle6ti i po moje6ti bez da obijdam mmladite no te v 90% ia karat den za den izprostiavat pokrai 4algi i postoiannite promeni v obrazovanieto .Imam strannoto use6tane 4e samoto obrazovanie iska te da sa tapi i da se izgrajdat tapi tova iavno stava nacionalna politika i doktrina
103
имахме хубаво детство сега децата дори не могат и да си го представят
104
Бих добавила и това : С браатми имахме един ключ от дома и го слагахме под черджето пред вратата ! Врата се заключваше когато отсъствахме за по-дълго, а празниците бяха общи при отворени врати за всички приятели и съсъеди ! Родителите ни се прибираха от работа и знаеха, че просто сме в парка или в двора на детската градина зад блока, където всички свирехме на китари и пеехме Beatles ! Днес връзката на ключовете ми тежи повече от всичко, което нося в дамската си чанта, а ако синът не се обаади веднага след училище вдигам тревожността на 10 !!! Радвам се всеки път когато го видя да чете Шекспир, а не е в нета сякаш това е необикновенно събитие , а още по тъжно е това, че е събитие и факта, ако успеем да отидем на море за повече от 5 дни :-)
105
Бяха славни детски години!За съжаление нашите деца нямат идея как беше,но светът се "развива" и те следват ритъма на нас е по тежко защото носим спомена,а беше хубаво!!!
106
Ето и едно лично мнение към тази интересна тема -детството ни. Напълно поддържам хората, споделили спомените си и оценката за онези години, в които като деца още са усещали, че са ограбени от режима на комунистите. Моите родители бяха напълно зомбирани и вярваха, че онази партия ще им отгледа децата. Растяхме по ясли, детски градини и разните там пионерски и комсомолдси организации. Майка ми не знаеше да готви, защато се харнехме по столове, баща ми не ни купи нито една дреха, защото според него, не сме имали нужда - навсякъде ходехме с униформи. По бригадите беше ужас, защото е ужас деца в пети или шести клас да ги карат да работят по 10 часа на полето докато припаднат от обезводняване. Нямахме играчки, нямапме никакви лични вещи, защото бяхме три деца и нямаще пари за нищо. Цялото семейство живееше в една стая от един апартамент, а в длугата - живееше друго семейство. Какво детство , какви радости и мили спомени. Всеки ден беше въпрос на оцеляване - да се намери в кой магазин има хляб, в кой са пуснали олио или брашно и вечер да се чудиш как да живееш на тъмно без ток. Това беше животът на децата от греда. Нямаше нищо- дори покрив над главата. Не искам да си спомням за тези мъчителни години. В България няма демокрация, защото с комунисти не се прави демокрация. Затова и сега всичко е нередовно и ненормално. Защото е направено от комунистите, които имат престъпно мислене и не ги интересува никой и нищо , освен тяхната мафиотска структура и желанието да имат пари, пари, пари на всяка цена и с всички средства. И моите деца нямаха хубаво детство, защото са деца на прехода, но дано внуците бъдат щастливи деца.
107
отговор на коментар
превод е от руски. само дето никой не реагира на културната разлика. Защо ли?
108
отговор на коментар
Магазините не бяха никога празни, друг е въпросът че не всичко отговаряше на естетическите капризи. Днес обаче не само селските магазини са празни но и селата и малките градчета че и по-големите и София не е я подминала разрухата
109
отговор на коментар
ако позволите на хамериканците да ни зомбират с глупостите си може и въжето да си сложите за да си спестите виртуалните фантазии. то си е до човека, до колко ще се поддава на виртуалните дивотии
110
баси, половината мнения разглеждат въпроса за детството като политически в контекста на борбата между социализъма и капитализъма. За мнозинството хора детството е най-щастливият период от живота защото са били обградени от любов, чувствали са се сигурни и защитени, и не са имали никакви сериозни грижи. Обикновено всичко това накуп не се повтаря никога след края на детството. Затова е нормално да чувстваме носталгия по това време (когато и да е било) , да го идеализираме без то изобщо да е било идеално (за възрастните), и да прехвърляме чудесните си лични спомени върху всичко което е било наоколо. Това е и причината за толкова разпространената сред по-възрастните носталгия по социализма. Имам дъщеря на 8 години, и тя е щастливо дете. Детството и е доста различно от моето, а пък на нейните деца ще е още по-различно. И какво?
111
отговор на коментар
Ай стига бе !!! Каква чиста душар какви прекрасни мисли!!!Бич за червените зомбита
112
отговор на коментар
Аз съм майка от 80-те години и зная, че децата на 80-те години не само не знаят какво е бригада ама и никога не са ходили на бригада. А възпитателите на децата от 80 години бяха по морални, сегашните възпитатели и учители няма да ти извъртят шамар ами ще извикат и синовете си да ти счупят ченето. /визирам възпитателка Маврова от химическия техникум в Бургас. Е уволниха я, и сега горката къде ли ще приема любовника си 55-годишната възпитателка на новото време. А и директорката на училището си взе своя приятелка за нова възпитателка. и с държавни пари направи ремонт на стаята й. Дори й сложи ламинат в стаята. А учениците си имат балатумче.
113
Онова време никога няма да се върне , само ще си спомняме с носталгия и сълзи на очите за него ....... това е .
114
отговор на коментар
Смисъл има!!! Само така, истината за нашето детство ще оцелее. Ако питаш днешните деца на 90-те, да не говорим за следващото поколение, те не само, че не знаят, но и не могат да разберат нашите тогавашни радости. Странно е, че са чували за "опашка за банани" или продукти, закупени "с връзки".По-странно е, че са го чули от родителите си, а не са чули, че родителите им са могли всяка година да отидат на море или планина, (е, на лагер или с ведомствена карта, но все пак ... могли са!!!). Не са чули, че билетите за театър и кино просто свършваха, защото всички ходехме на театър и кино - можехме да си го позволим, при това честичко. Не са чули колко важни бяха книгите - чакахме на "опашка", за да си купим желаната книга, защото беше важно да четеш книги, да говориш и пишеш правилно, да си грамотен. Бяха важни такива дребни нещица, които в днешно време нямат стойност. А може би, са безценни!? Кой знае?
115
Беше чудесно!Да изпиташ удоволствието да си направиш лагерна количка, да я усъвършенстваш със спирачки на задните лагери, да добавиш калници от капачки за буркани "Омния", да сложиш крушки и батерия 4,5 волта за фарове, да я удължиш като съчленен автобус (наричан тогава хармоника) и не на последно място монтиране на дървена касетка като на мотоциклет с кош (начални инженерни умения).А играта на криеница в новостроящите се блокове и в изкопите за новата канализация, чичкото да те повози на парния валяк когато асфалтират улицата, играта на шише - удобен случай да целунеш момиче от тайфата, да бягаш във водата пред цистерната от Комунални услуги, която мие пътя, да полееш през зимата нечия пътека, за да замръзне и да стане отлична пързалка и т. н. и т. н.И бяхме и живи, и здрави, и щастливи, и безгрижни.
116
ние в махлата се замярахме с камъни като имаше война между бандите правихме бомбички миниомбронз и замярахме хорато с тях аз бях химик и забърквах киселини и други отрови карбит в локва и кибрит ,калиев перманганат и глицерин,абе банда.............
117
ние в махлата се замярахме с камъни като имаше война между бандите правихме бомбички миниомбронз и замярахме хорато с тях аз бях химик и забърквах киселини и други отрови карбит в локва и кибрит ,калиев перманганат и глицерин,абе банда.............
118
ТЕЗИ КОИТО СА РОДЕНИ СЛЕД 80 ТА ГОДИНА ИМАТ БЕГЛИ СПОМЕНИ ЗА ТОВА В КАКЪВ ХУБАВ СВЯТ ЖИВЕЕХМЕ. СВЕТЪТ БЕШЕ ИСТИНСКИ ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАШЕ АЙФОНИ ТАБЛЕТИ ИНТЕРНЕТ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ЗАЛЪГАЛКИ. И НАЙ ВАЖНОТО ЧЕ ХОРАТА БЯХА ИСКРЕНИ ЧЕСТНИ И СВОБОДНИ. НЯМАШЕ БЕЗРАБОТНИ КЛОШАРИ И НИКОЙ НЕ СЕ ЧУДЕШЕ КАК ДА СИ ПЛАТИ 5 ЛЕВА ЗА ПАРНО 5 ЛЕВА ЗА ТОК И 2 ЛЕВА ЗА ВОДА. А СЕГА?
119
Е, как ви се струва? Има ли прогрес? За мен си е жив РЕГРЕС! Какви хора ще станат днешните деца, расли под капак? Нерешителни, страхливи, безотговорни, без рефлекси в опасни ситуации, без въображение(ако не четат) и неразвити духом. Ще се хранят по последна мода, но неврозите и страховете на неразвития дух, ще тровят живота им!
120
До 9. Кретен. Вярвай в каквото си искаш. Но историята е друга. Около 1970 имаше бонове за гориво- но цената беше под 20 ст. Сега голям праз, че има доста неща. Първо са некачествени и са жива отрова, при соца ако някой си позволи да продава такива боклуци - затвор. Второ колко хора се хранят от кофите за боклук - да те са мързеливи. Виждали сте ваши учители да ровят в кофите - защото им са големи пенсиите. Кретен. Всяко общество си има приимущества и недостатъци, но да се оценява обективно.
121
Не само детството на поколенията от 60-те, 70-те и 80-те години е било такова. Всички предишни детства са били такива. Но хората тогава са били по-добри и по-спокойни, отглеждали са поняколко деца без притеснения и страх. Сега нещата са различни, защото материалното надделява, младите предпочитат екскурзии в чужбина и скъпи играчки, вместо да гледат деца. След 1990 година, според мен, се появиха първите поколения със сбъркана ценностна система, масово неграмотни, но пък със самочувсквие до небесата. Лошото е, че те вече раждат следващото поколение и съвсем ясно е какво ще е то - същото като родителите - безхаберно, неграмотност, но с претенции и самочувствие. Жалко за държавата, но това е положението.
122
През соца моят баща беше диретор на банка 40години.Банката имаше служебна кола в която аз не съм се качвала.Баща ми нямаше шофьор,нямаше секретарка.Когато отиваше по служба до София,Дупница или Бобов дол някой от служителите му караше колата.Моят свекър беше касов инспектор в банката и отивали с колата за Бобов дол,с няколко чувала пълни пари.Имало катастофа на пътя при Пастух с ранена жена.Свалили чувалите от колата,качили жената и я закарали в Дупнишката болница.Моят свекър седнал на чувалите, изчакал колата и продължили за Бобовдолската банка.
123
Северна Корея ви зове
124
we choice cialis pfizer india cialis generique 5 mg cialis 20 mg best price prezzo cialis a buon mercato cialis 05 cialis 20 mg 40 mg cialis what if i take we choice cialis pfizer india cialis canada cialis price thailand preis cialis 20mg schweiz cialis purchasing cialis price thailand cialis price thailand cialis lowest price http://kaivanrosendaal.com/#Cialis-Cheap-Buy-Online http://kaivanrosendaal.com/#Cheap-Cialis
125
OНОВА СТАРОТО ВРЕМЕ С И БЕШЕ МНОГО ДОБРЕ И ЗА ДЕЦА И ЗА РОДИТЕЛИ , ДЕЦАТА БЯХА БЕЗГРИЖНИ, РДИТЕЛИТЕ ИМАХА РАБОТА И ХЛАДИЛНИЦИТЕ БЯХА ПЪЛНИ С НЕОПХОДИМОТО. А СЕГА Е СТРАШНО ДА СЕ ЖИВЕЕ, НО ЗА ТОВА СМЕ СИ ВИНОВНИ НИЕ. ХОРА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ И ДА ПОМЕТЕМ ТАЗИ КРАДЛИВА УПРАВЛЯВАЩА ВЪАРХУШКА ТЕЗИ КОИТО ДОВЕДОХА НАРОДА ДО ГЛАД , МИЗЕРИЯ И НАРАСТВАЩА СМЪРТНОСТ. СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ НЕ БЪДИ РАЯ НА ФАЛШИВАТА ДЕМОКРАЦЯ!!!!
126
canadian viagra viagra usa canadian viagra http://canadian-pharman.com
127
buy viagra where viagra for sale online uk http://canadian-pharmacie.com
128
buy cialis daily online cheapest generic cialis http://rabbitinahat.com
129
cialis online without prescription cialis 5mg online http://gigawatt6.com
130
is it good to take viagra where can i buy herbal viagra http://mphasset.com
131
buy cialis online order cialis online with mastercard http://canadian-pharmasale.com
132
how to buy cialis online can i buy cialis over the counter http://buycialisonl1ne.us
133
buy cialis online with paypal cialis 20mg price http://missreplicawatches.com
134
usa viagra 4000 mg buy viagra online without http://writeessayhtfd.com
135
where to buy viagra in stores what is generic viagra http://writeessayhtfd.com
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев е поел определен ангажимент към изтребителя "Грипен" и сега лобира за него?
Общо гласували: 8992
архив

Попаднахме на една статистика, според която когато жените си купуват чорапи, първо питат за цвета, след това проверяват за материята - разтяга ли се, разпуска ли се... Мъжете, по навик, само ги помирисват.

няма нови новини
Днес: 184
hot
най-четени новини в момента
сега
3602
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министър Караниколов с гореща информация - няма да дават "златни визи" срещу бързи инвестиции (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x