ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Резенче лимон в минералната вода или содата? Може да е стилно, но определено е по-добре да не опитвате. Според проучване на Environmental Health, лимонът може и да освежи напитката, но определено ще изпиете повече, отколкото предполагате.
Оказва се, че зад привидно безвредното стъкло на чашата, се крият куп неприятни организми - изследванията показват, че кората и съдържанието на 76 от предпочитаните плода, сервирани по време на 43 посещения в 21 различни ресторанта стимулират микробен растеж.
Пробите са били събрани, веднага след като напитката е била сервирана и дори преди да бъде докосната от клиента.
"Въпреки, че лимоните са с известни антимикробни свойства, резултатите показват, че голямо разнообразие от микроорганизми могат да оцелеят върху кората им, а също така и да се предадат във вътрешността, когато се нарежат", се посочва в заключението.
Точно затова собствениците на различните заведения трябва да са наясно, че лимоновите резенчета не са добър вариант към напитките, тъй като са източник на потенциално патогенни микроби. Наздраве! /


