Вход
София
Времето в София 11 o C

Николай Колев-Босия: МВР купи ванове "Крайслер" и софтуер за подслушване

Николай Колев-Босия: МВР купи ванове "Крайслер" и софтуер за подслушване

на 01.04.2013
9429
6
Николай Колев-Босия: МВР купи ванове "Крайслер" и софтуер за подслушване

Николай Колев-Босия е писател и един от малкото доказани дисиденти у нас. Неговият червен домат, хвърлен по парламента, бе предвестникът на бурната българска пролет, която доведе до падането на правителството. Няколко пъти през годините е предлаган за водач на листи на СДС и на други партии, но отказва, "за да си съхрани името".

- Уж много се изненадахме, че се подслушват политици, даже се възмутихме. И вие ли така?

- При нас това си е практика от едно време, далеч отпреди 10 ноември. И никога не е спирало да се подслушва, само сменят методиките. Мен си ме слушаха и проследяваха преди 1989 г. В началото се криеха, после въобще не се криеха и вървяха на една крачка от мен. 

Подслушването освен неофициалното, имаше и официално като през 1996 г. ме подслушваха чрез две разработки ДОР "Болния" и ДОР "Бърлога", заради това, че съм подготвял военен преврат!? По предложение на Цвятко Цветков ме подслушваха чрез ДОР "Комбинатор", че ужким съм наркоразпространител.

Значи официалният начин е чрез създаването на тъй нар. дела за оперативна разработка - ДОР. Има и неофициален - голяма част от фирмите на бившите милиционери се използват, както за вътрешно-партийно, междупартийно, така и за милиционерско подслушване. Преди 3 години дойдоха италианци, които предложиха софтуер за подслушване и тогава бяха направени две покупки - официално. След туй от Израел внесоха четири подслушвателни станции.

- Кой ги купи тези станции?

- МВР ги купи от американците, а от израелските само една е държавна, другите отидоха в частни ръце.

- Сигналът до Станишев може ли да е реален като обхват?

- Абсолютно. В момента има такива техники - изчистват страничните шумове, оставят се само гласовите характеристики на подслушвания индивид.

- А ванове "Крайслер" има ли за тези тайни цели?

- Има, те са стандартни и са създадени от концерна "Крайслер" по специален проект, че да стават само за такава апаратура. Има внесени у нас от тези ванове и то не само за държавни структури. Когато дойдоха италианците, познавах един от тях и той лично ми каза, че България е купила софтуера за подслушване от тях.

- Какво бихте казали на хората за тези избори?

- Да гласуват с недействителна бюлетина, за да могат да парират купените гласове на тези т. нар. партии, които на практика са търговски дружества, да им покажат, че са нежелани и обществото гласува против тази политическа система.

- Но ето, че социологически проучвания сега сочат, че ГЕРБ пак води?

- Процесът е толкова динамичен, подготвените компромати са толкова много, че този, дето слага тигана и тръгва за риба, просто е смешен. Първо излезе, че Мира Радева е дала 30% на ГЕРБ и в БСП настана паника. После някой им подхвърли компромата за подслушването, те го извадиха. В следващия момент излезе Цветан Цветанов, скъса си ризата и каза: "Ние не сме". Няма да се докаже, че той е подслушвал. Ако се стигне дотам да кажат, че е имало, ще го прехвърлят на някоя частна фирма и всичко ще приключи.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34787
архив

- Ало, како, стана нещо много лошо! Тате се качи да бере ябълки и падна от дървото! - И какво? - Ами загубихме го, како! - Добре, де, а под дървото търсихте ли?

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x