Николай Хаджигенов и Христо Иванов на амбразурата заради Лозан Панов - пазят го като един от изслушване в Народното събрание

Акценти

Николай Хаджигенов и Христо Иванов на амбразурата заради Лозан Панов - пазят го като един от изслушване в Народното събрание

31941
на 22.04.2021
Николай Хаджигенов и Христо Иванов на амбразурата заради Лозан Панов - пазят го като един от изслушване в Народното събрание
Автор:   ПИК

Битка като при Термопилите за спасяването на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от отчет пред Народното събрание проведоха Христо Иванов от “Демократична България“ и Николай Хаджигенов от мутрите на Мая в пленарната зала.

препоръчано

Повод за отбранителната позиция на адвоката с отнети права и действащия такъв, които в момента играят ролята на народни представители, стана обсъждането на промени в правилника на парламента. Сред депозираните от “Демократична България“ идеи бе главният прокурор да бъде привикван в Народното събрание на всеки три месеца, за да се отчита пред “депутатите на промяната“ за дейността на държавното обвинение.

Хамид Хамид от ДПС обаче контрира, че създаването на подобна практика е недопустимо, без в това число да се включват и председателите на двете върховни съдилища, пише "Правен свят".

И вметна, припомняйки практиката на Панов да отказва с писма да се яви пред депутатите за изслушване, почти всеки път, в който бе поканен за това: “Няма да продължавате да криете Лозан Панов от Народното събрание. Нека ви припомня едни покани за изслушвания на други големи в съдебната власт. 44-ото НС на няколко пъти викаше председателя на едно от върховните съдилища, но все пристигаха писма, че не може да дойде“.

Няма какво да питаме председателя на ВКС – опита се да осуети предложението Николай Хаджигенов от “мутрите“, както наричат в кулоарите на парламента представляваната от него партия.

“Съдът е арбитър, той решава спорове между страните. Прокуратурата е страна и това е причината, поради която прокуратурата следва да бъде тук и да даде обяснение“, каза адвокатът без да държи сметка за това, че по Конституция т. нар. “трима големи“ (председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор) са равнопоставени.

Христо Иванов, чиято мисия за смачкване на института на главния прокурор личи ясно още отпреди да стане народен представител, също не се въздържа.

“И Конституционният съд го е казал - главният прокурор отговаря за прилагането на държавната наказателна политика. Съдът няма политика“, опита се да защити Панов от явяване в пленарна зала Иванов, макар че именно той доскоро бе пръв радетел за прозрачност в управлението и сред властите.

Накрая обаче опитите на Иванов и Хаджигенов да покрият Лозан Панов от публичното отчитане на дейността му, което се дължи най-малкото по силата на това, че и председателят на ВКС, както и този на ВАС, и главният прокурор, всъщност получават заплатите си от гражданите, не се увенчаха с успех. Така със 121 гласа “за“, 80 - “против“ и двама се въздържали се Народното събрание прие, че и “тримата големи“ ще бъдат викани в Народното събрание за изслушване на всеки три месеца. Разговорите с тях ще се водят по време на заседанията на Правната комисия.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 303
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това