Нинова гласи съдения началник в "Софийски имоти" Георги Свиленски за кандидат-кмет на София. Бившият на Десислава Радева цепи БСП - София

Политика

Нинова гласи съдения началник в "Софийски имоти" Георги Свиленски за кандидат-кмет на София. Бившият на Десислава Радева цепи БСП - София

184284
на 12.07.2019
Нинова гласи съдения началник в Софийски имоти Георги Свиленски за кандидат-кмет на София. Бившият на Десислава Радева цепи БСП - София
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След като разпъди противниците си в БСП от ръководни постове в партията и парламента и издигна ортаците си в окупирането на столетницата, лидерката ѝ Корнелия Нинова си е наумила да издига за кандидат кмет на София приближения си днешен депутат и бивш съпруг на президентската половинка Десислава Радева - Георги Свиленски.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

През годините Свиленски не просто е имал пряко отношение към дейността на Столичната община като общински съветник от БСП, но е и пряк участник в бандитското разграбване на София чрез продажбите и апортирането на земи от страна на "Софийски имоти" като член на Борда на директорите на дружеството. 

Свиленски е участвал във вземането на решения по тези сделки като част от ръководното тяло на дружеството в топло сътрудничество с печално известната дясна ръка на шефа на Общинския съвет от СДС Антоан Николов - Тошко Добрев, който оглавява "Софийски имоти" по онова време..

Разследващите определят далаверите с имотите на София в полза на определени групировки и техни приближени - СИК и ВИС, като скрита приватизация и разследват ръководството на дружеството, включително и Борда на директорите, в който е Свиленски, за безстопанственост, далавери и корупция за сума от около 2 милиона лева.

Съдебните дела за "Софийски имоти" са започнати след доклад на Столичния инспекторат за дружеството, създадено през 2005 г. със 100% общинско участие. Много от разследваните от прокуратурата сделки така и не стигат до съда.

Любопитна подробност от тази сага е и фактът, че скандалната и вече отстранена от поста си шефка на не по-малко скандалния Софийски градски съд Владимира Янева, по това време приближена на вече също отстранения отвсякъде Цветан Цветанов, веднага след встъпването си в длъжност се забърква в скандал с делото за "Софийски имоти". Оказва се, че дамата е в пряко участие по сделки за закупуването на имоти и започва да бави делото, а впоследствие си прави и отвод от него заради очевиден конфликт на интереси. Скандалът около тази история разтърси съдебната власт.

А скандалът за Свиленски избухва през 2014 г., когато той все още е в семейни отношения с Десислава Радева. По това време социалистът вече е депутат в 43-тото Народно събрание, а главният прокурор Сотир Цацаров му иска имунитета именно заради сделките на "Софийски имоти". През 2016 г. съдът дава ход на най-скандалното от петте дела за дейността на дружеството, в което обвиняеми са Тошко Добрев и още 11 негови подчинени заедно със Свиленски.

Някои от делата за Тошко Добрев приключват поради изтичане на давност, каквито са и подозренията около тяхното забавяне. Заседанията на съда продължават до началото на 2017 г., когато всички обвиняеми са оправдани. Разграбването на най-апетитните парчета в столицата си остава безнаказана далавера.

Не е чудно, че именно този участник в скритата приватизация на столичните имоти е преценен като добра кандидатура за кмет на София от страна на лидерката на БСП Корнелия Нинова, ръководила разграбването на две от най-големите външнотърговски дружества на България - "Техноимпекс" и "Техноимортекспорт" с неясен произход на средства, с неясно разпореждане на скъпи имоти в чужбина и с криминален резултат, който също не се разследва заради изтичане на давност.

Свиленски е един от най-ревностните бранители на Нинова в чудовищните скандали, които присадената лидерка на столетницата развихри около европейските избори, участието на БСП в тях, издигането на кандидати от нейна страна, загубата им, подаването и оттеглянето на оставката на самата председателка и разчистването на неудобни социалисти.

По време на всички тези скандали Свиленски оглавяваше Предизборния щаб на БСП, но след позорната загуба подаде оставка. След дърварските маневри на Нинова и симулирането на конгрес, който тя обезсмисли с отказа си да подаде оставка, бившият скрит приватизатор на столичните имоти и бивш съпруг на президентската половинка рязко се издигна в партийната йерархия, обслужваща оскандалената лидерка на "Позитано" 20.

Проваленият шеф на Предизборния щаб не само беше вкаран в Изпълнителното бюро наред с други депутати, зачерквайки лозунгите на Нинова, че забранява съчетаването на парламентарна с партийна дейност от една и съща личност. Но и стана член на подменения състав на Изборния щаб, който бе оглавен от Кирил Добрев. Т.е., човекът, пряко отговорен за провала на европейските избори за БСП ще продължи да отговаря за провеждането на местните избори през октомври.

Парадоксът обаче става логичен след разкритието на хора от "Позитано" 20, че Нинова подготвя протежето си Георги Свиленски за кандидат-кмет на БСП в София.

Това със сигурност ще прокара още една линия на остри противоречия между централата на партията, кликата на Нинова и столичната организация на БСП и нейния лидер Калоян Паргов, тъй като именно те са структурата, която трябва да посочи кой ще се бори за градоначалник на София.

Запознати твърдят, че ориентацията на Паргов изобщо не е към Свиленски, а изборът му може да доведе до разцепление на БСП в столицата на местния вот.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 22 април - денят е невероятен за Лъвовете, Везните да внимават с приказките САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 22 април - денят е невероятен за Лъвовете, Везните да внимават с приказките
ПИК TV x
ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV: Борисов на среща със симпатизанти: ППДБ са направили 200 метра път за 3 години, а до него дупки и жаби скачат. Засилва се усещането, че се връщаме на власт. Цял живот съм се имал за умен и красив и сега изведнъж се яви Христо....(ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК