Нобеловата награда за химия отива при учени, моделирали структурата на протеина с изкуствен интелект

Европа

Нобеловата награда за химия отива при учени, моделирали структурата на протеина с изкуствен интелект

4951
преди 4 часа
Нобеловата награда за химия отива при учени, моделирали структурата на протеина с изкуствен интелект
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нобеловата награда за химия отива при трима учени, използвали изкуствен интелект, за да моделира структурата на почти всички познати протеини.

препоръчано

Отличените са американският учен Дейвид Бейкър, а също и британските изследователи Джон Джъмпър и Демис Хасабис, които са успели да решат нерешен проблем от повече от 50 години.

Отличието е за "компютърно моделиране на структурите на протеините", а също и за "прогнозиране на структурата на протеините", се казва в становището на Нобеловия комитет в Стокхолм.

Триото учени ще получи 11 милиона шведски крони или около 1 милион долара, информира БНТ.

Бейкър с помощта на оригинален метод успява да създаде първият в света протеин, който напълно се отличава от всички съществуващи протеини и е наречен Тор7. Благодарение на работата му става възможно да се проектира протеиновата структура, което в природата не се среща, а не просто да се имитира структурата на вече съществуващи протеини.

Хасабис и Джъмпър са отличени за разработката на модел на основата на изкуствен интелект, с помощта на който е установена не просто структурата на всички протеини в организма на човека, но и на над 200 млн. протеини, които са открити в дружи живи организми.

Според Нобеловия комитет откритието ще намери много научни приложения - от по-дълбокото разбиране на антибиотичната резистентност до създаване на ензими, способни да разлагат пластмасата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Адвокат Росен Димитров с горещи подробности за ареста на Джейхан Ибрямов: Вземането на белязани пари е най-силното доказателство за извършено престъпление (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК