Нобелът за литература отива в Азия при...

СВЕТЪТ ДНЕС

Нобелът за литература отива в Азия при...

9111
преди 4 часа
Нобелът за литература отива в Азия при...
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нобеловата награда за литература тази година се дава на южнокорейската писателка Хан Канг, обяви комитетът в Стокхолм. Канг е отличена за "поетична проза, която се изправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот", коментираха от комитета.

препоръчано

Тазгодишната награда създаде известно объркване, тъй като букмейкърите залагаха на китайската авторка Цан Сюе.

Тази година изборът на лауреат ще изненада културния елит, прогнозира вчера Бьорн Виман, ръководител на културния отдел на шведския всекидневник "Дагенс Нюхетер". , че има логика да спечели мексикански или аржентински романист или африкански писател. "Мисля все пак, че това ще бъде жена от неевропейски езиков регион", казва той. 

Сърцето на журналиста обаче бие за Салман Рушди, който повече от всякога е мощен символ на свободата на словото, след като беше намушкан с нож през 2022 г. и който разказва собствената си история в едноименната творба, публикувана през април. Подобен избор обаче би бил съпроводен от критики, че отново е предпочетен мъж във втората половина от живота си, отбелязва Виман. Миналата година престижното отличие беше присъдено на норвежкия драматург Юн Фосе.

Второто място в класацията на букмейкърите заема австралийският писател Джералд Мърнейн. Той бе трети в залаганията м.г. (Фосе тогава бе втори). В челната тройка е и японецът Харуки Мураками, но всъщност литературните експерти оценяват шансовете му за награда като доста ниски, въпреки огромната му база почитатели. Сред спряганите имена са още унгарецът Ласло Краснахоркаи, румънецът Мирча Картареску, кениецът Нгуги уа Тионго. 

От самото си учредяване Нобеловата награда за литература е силно "евроцентрична" и доминирана от мъже: от общо 120 лауреати само 17 са жени. И само малка част от наградените автори използват езици, които се говорят в Азия, Африка или Близкия изток, извън английски, френски, скандинавски, немски, славянски, испански или италиански. Сред отличените има само един арабскоговорящ писател - Нагиб Махфуз от Египет през 1988 г., в сравнение с 16 френскоговорящи автори, отбелязва АФП.

Китай има "много обширна литература", но това не е отразено в историята на Нобеловата награда, отбелязва Карин Францен, професор по литература в Стокхолмския университет. Последният път, когато китайски автор печели наградата, е през 2012 г., когато бе коронован Мо Йен.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 10 октомври - непредвидени разходи вгорчават деня на Телците, Лъвовете да се пазят от досадни грешки САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 10 октомври - непредвидени разходи вгорчават деня на Телците, Лъвовете да се пазят от досадни грешки
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Доц. Борислав Цеков: Прокурорската гилдия е консолидирана около кандидатурата на Сарафов за главен прокурор. Партиите са длъжни да съставят правителство, иначе процесите ще са необратими ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Доц. Борислав Цеков: Прокурорската гилдия е консолидирана около кандидатурата на Сарафов за главен прокурор. Партиите са длъжни да съставят правителство, иначе процесите ще са необратими
ново
Днес: 115
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК