Вход
София
Времето в София 10 o C

Новата стратегия на ЕС не била благоприятна за Китай

Новата стратегия на ЕС не била благоприятна за Китай

на 03.10.2018
5879
0
Новата стратегия на ЕС не била благоприятна за Китай
Автор: ПИК
03.10.2018
0
5879

Новата стратегия на ЕС, не е неблагоприятна за Китай, пише китайското англоезично издание Global Times, цитирано от Фокус.

ЕС е глобален играч. С ролята си до голяма степен икономическа, той се стреми да разшири присъствието си в няколко региона на света. Азия е сред тях. Докато глобалната стратегия на ЕС прави 19 препратки към Азия, като обсъжда перспективата за пряка връзка между европейския просперитет и азиатската сигурност, съдържанието му е доста неясно. За да предостави повече подробности и ясни цели относно европейския подход към Азия, Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността работят по подготовката на съответния документ.

В резултат на това в Брюксел бе представена наскоро съвместна комуникационна стратегия, насочена към свързването на Европа и Азия. От ЕС очакват задълбочаване на връзките през следващите години и виждат Съюза като двигател за свързване. По-специално той посочва желаната свързаност с екологичните стандарти, няколко вида мрежи, вариращи от инфраструктура до енергийни и цифрови проекти, както и международни правила и разпоредби. Наред с други неща, ЕС се надява да придобие равнопоставени условия за своите компании за бизнес в Азия. В тази връзка се обсъжда железопътната връзка ЕС-Китай, защото "трябва да се обърне внимание на неутралитета на конкуренцията".

Китай не се споменава широко в съвместното съобщение. Отвъд железопътната връзка се прави позоваване на Платформата за свързване на ЕС-Китай. Според документа Брюксел също иска да продължи преговорите за споразумение за въздушен транспорт с Пекин.

Не е тайна обаче, че ЕС е решил да увеличи усилията си и да разработи стратегия за връзка по отношение на Азия, тъй като е загрижен за намеренията на Китай. Инициативата „Пояс и Път“ предизвиква тревога в някои европейски столици, че китайските компании могат да имат по-голяма роля в ключови инфраструктурни проекти. Ето защо ЕС търси начини за защита на своите икономически интереси.

През 2016 г. например ЕС не призна статуса на китайската пазарна икономика. През септември 2017 г. председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер стартира нова европейска политика за механизми за скрининг на китайски държавни предприятия. Три месеца по-късно ЕС въведе нови правила за търговска защита, насочени първоначално към Китай ", тъй като по-голямата част от неговата антидъмпингова дейност засяга вноса от тази страна".

Сега Брюксел се стреми да разшири собствените си мрежи - като Транс-европейските транспортни мрежи - към Азия чрез двустранни и многостранни партньорства. Като засилва стратегията си за свързване на Европа и Азия, се надява да създаде допълнителен инструмент за инициативата "Пояс и Път", за да не бъде изпреварен. В този контекст Европейската комисия предложи бюджетът на ЕС за външна дейност да се увеличи до 123 млрд. Евро за периода 2021-2027 г.

Въпреки очевидните различия между Китай и ЕС, новата стратегия за свързване на ЕС в момента не е лоша новина за Китай. Като начало, Китай запазва основното си предимство - способността си да използва огромните си ресурси и да инвестира, докато пуска на пазара инициативата „Пояс и Път“. Освен това Китай гледа благоприятно на условията, водещи до сътрудничество. Има няколко примера на китайски банки или компании, които си сътрудничат с европейските. На уебсайта на Европейската комисия ясно се посочва, че ЕС ще продължи да се ангажира с Китай, тъй като двете страни споделят интереса си да осигурят функционирането на съответните им инициативи. Това е в интерес на китайското правителство, което силно разчита на мултилатерализма и споделя визията за изграждане на общност за споделено бъдеще за човечеството.

Основната разлика между инициативата "Пояс и Път" и новата стратегия за свързване на ЕС е, че първата вече трупа успехи и непрекъснато се развива, докато втората остава до голяма степен теоретична. Европейският парламент и Европейският съвет ще обсъдят това съвместно общуване и ще допринесат за обсъждане на връзките на предстоящата среща на върха Азия-Европа, която ще се проведе в Брюксел на 18 и 19 октомври. Разбира се, ЕС има тенденция да развива грандиозни теории, на не успява да ги приложи на международно ниво.

Сподели:
свързани новини
Забраниха вноса на опасния валсартан от Китай за ЕС Забраниха вноса на опасния валсартан от Китай за ЕС
Европейската агенция по лекарствата забрани вноса на...
на 23.08.2018
ЕС, Русия и Китай с нова система за разплащане с Иран
ЕС, Русия и Китай с нова система за разплащане с Иран
Докато Доналд Тръмп призовава за изолация на Иран,...
на 26.09.2018
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21635
архив

Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

няма нови новини
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
сега
2841
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите засекретиха заседанието, гледат годишните доклади на службите
x
САМО В ПИК: Алена с топ хороскоп за 19 септември - Овните и Девите пълнят джобовете, Везните да внимават
x