НОВА ВЕРСИЯ: Дефектен парашут подвел фатално майор Терзиев преди самолетът му да падне в морето

Акценти

НОВА ВЕРСИЯ: Дефектен парашут подвел фатално майор Терзиев преди самолетът му да падне в морето

306501
на 10.06.2021
НОВА ВЕРСИЯ: Дефектен парашут подвел фатално майор Терзиев преди самолетът му да падне в морето
Автор:   ПИК

Дефектен парашут може да е довел до инцидента с МиГ-29 над Черно море, при който изчезна майор Валентин Терзиев. Тази теза изказа пред Нова телевизия инженер Димитър Ставрев, който работи като редактор в списание "Клуб Криле".

препоръчано

По думите му, парашутът на целта, която майор Терзиев е трябвало да порази, не се е отворил както трябва. Така тя е падала по-бързо от разчетеното време и това довело до допълнителна маневра на изтребителя, предприета от пилота.

По думите му, най-вероятно пилотът не е успял да катапултира, защото до последно е гонел целта. 

“Майор Терзиев е участвал в нощно учение. Имало е мишена, пусната от друг самолет, която се е ускорила при падането“, каза още той. 

Ставрев заяви, че летенето над море е най-трудно за пилотите, особено нощем, те трябва да се водят изцяло от приборите. 

“Полетите над море са едни от най-сложни, тъй като липсват естествените ориентири за самолетоводене. Повърхността е абсолютно равна и трябва да се разчита само на показанията на уредите. Този човек трябва да преодолее инстинктите си и да не гледа какво става извън кабината. Това е много сложно. Възможно е това да е довело до грешка в полета”, смята редакторът. 

Водещ радар е този на летището в Балчик, добави той. Изчезналият МиГ-29 е летял на височина от 1000-1500 метра, обясни специалистът. 

Трудността в издирването и точното локализиране на мястото на изчезване идвало от факта, че радарът не може да засича самолети, летящи под 1000 метра.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 134
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това