НОВА ТЕХНОЛОГИЯ: Русия строи наземна АЕЦ с модулен реактор от подводница

Технологии

НОВА ТЕХНОЛОГИЯ: Русия строи наземна АЕЦ с модулен реактор от подводница

45551
на 30.12.2020
НОВА ТЕХНОЛОГИЯ: Русия строи наземна АЕЦ с модулен реактор от подводница
Автор:   ПИК

Първата наземна руска АЕЦ с малка мощност ще се строи с реактор РИТМ-200 в Якутия. Очаква се тя да бъде завършена до 2028 година. Държавната корпорация „Росатом“ и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение за принципите на образуване на тарифите на електроенергията от централата, която ще се изгражда в селището Уст Куйга, Уст Янски район. Властите в Якутия ще осигурят пазара на електроенергия от малката централа и ще съдействат за площадката, като се очаква електроенергията в района да поевтинее осезаемо.

препоръчано

В основата на проекта е технологията на „Росатом“ с реактори РИТМ-200, разработена при експлоатацията на малки реактори на руските атомни ледоразбивачи. Шест инсталации РИТМ-200 вече са поставени на строящите се ледоразбивачи от проект 22220, а преди два месеца главният ледоразбивач от новото поколение – „Арктика“, официално стана част от атомния флот на страната.

„Правим важна крачка за изграждането на първата наземна АЕЦ с малка мощност от ново поколение в Русия. Неотдавна в промишлена експлоатация бе пуснат плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ и сега, буквално няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите чуждестранни партньори надеждна и проверена в арктическите условия реакторна инсталация РИТМ-200. Уверен съм, че централите с малка мощност имат голямо бъдеще както в нашата страна, така и по света“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Проектът за АЕЦ с малка мощност се характеризира с компактност и модулност, съкратен период на изграждане и високи стандарти на безопасност, а срокът на експлоатация е поне 60 години. В перспектива е възможно производството на екологично чист водород с използване на мощностите на малката АЕЦ за нуждите на транспорта и промишлеността.

Заместването на остарелите въглищни и дизелови източници с атомна енергия в Уст Янския район ще спре изпускането на до 10 000 тона CO2 годишно. При реализирането на проекта ще бъдат създадени близо 800 нови работни места.
 

Сподели:
Бомба x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи - избягвайте секса ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи - избягвайте секса
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - гледайте НА ЖИВО ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката - гледайте НА ЖИВО
ново
Днес: 204
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това