Вход
София
Времето в София 23 o C

Новият министър на туризма започна ударно срещите си с бранша

Новият министър на туризма започна ударно срещите си с бранша

на 24.07.2020
15028
0
Новият министър на туризма започна ударно срещите си с бранша
Автор: ПИК
24.07.2020
0
15028

Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването  на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца. Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим  и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери. Това заявява в обръщение до бизнеса заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова, публикувано на нейния фейсбук.

Марияна Николова: Приемането на България в ERM II е признание за усилията на правителството

Марияна Николова: Приемането на България в ERM II е признание за усилията на правителството

Процесът по приемането на еврото продължава около две-три...

на 14.07.2020

Моите намерения са от още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия. Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка.  Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни.  

Бих искала да представя пред Вас няколко важни факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента:

- През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

- Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.

- Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.

- Икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша. Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефекта от нея.

Много европейски страни – Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия.

Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията, казва още Марияна Николова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 18212
архив

“Не е необходимо да се мият коридорите ежедневно. Достатъчно е всяка сутрин…”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 305
hot
най-четени новини в момента
сега
2853
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Пиарът на ГЕРБ с нови разкрития за провокациите на конференцията на партията в сряда (ОБНОВЕНА)
x
Разработиха изкуствен интелект, диагностициращ COVID-19 с точност 90%
x