Вход
София
Времето в София 12 o C

Новият шеф на БНР и СЕМ - крещящи клиенти на прокуратурата и КПКОНПИ. Конкурсът е напълно опорочен, избраният началник - пореден Остап Бендер

Новият шеф на БНР и СЕМ - крещящи клиенти на прокуратурата и КПКОНПИ. Конкурсът е напълно опорочен, избраният началник - пореден Остап Бендер

на 25.01.2020
57355
21
Новият шеф на БНР и СЕМ - крещящи клиенти на прокуратурата и КПКОНПИ. Конкурсът е напълно опорочен, избраният началник - пореден Остап Бендер
Автор: ПИК
25.01.2020
21
57355

Съветът за електронни медии, в лицето на 5-те абсолютно неподходящи за постовете си дами, окончателно затъна в закононарушения и се превърна в несъмнен клиент на прокуратурата заради поредицата безобразия, която извърши по време на последния конкурс за избор на генерален директор на БНР. Трудоустроените в този уж независим орган жени и тяхната юристка Емилия Станева се оплетоха в лъжи и прегазиха всички възможни нормативни актове, заради което в съда вече влизат жалби, а към прокуратурата и КПКОНПИ летят сигнали на потресени от безочието им участници в конкурса и наблюдатели на процесите.

Вчера, в последния възможен ден според правилата, протоколът за избора на напълно несъответстващия на изискванията за шеф на БНР Андон Балтаков бе подписан от шефката на СЕМ София Владимирова.

Така поредицата от нарушения и измами около кандидатурата на въпросното абсолютно неизвестно лице се увенчаха с още една - Балтаков е американски гражданин и като такъв няма и не може да има достъп до класифицирана информация. БНР е звено от националната сигурност на държавата и достъпът до класифицирана информация не е случаен. Всякакъв негов допир до такъв тип сведения би бил грубо нарушение на законите.

До този момент СЕМ прегази всички възможни правила за провеждането на този конкурс. Андон Балтаков не само бе избран, но и допуснат до него в разрез с всички изисквания на закона, за които 5-те от СЕМ демонстративно си затвориха очите.

Оказа се, че Балтаков има действаща фирма в САЩ, за което ПИК показа и документи. Законът императивно забранява това и изисква кандидатът да е напуснал фирмите още преди подаването на документи за участие в конкурса. Заради такива нарушения съдът отстранява от постове дори избрани кметове.

СЕМ пък дори не допусна за участие в конкурса бившия шеф на БНР Валери Тодоров също в грубо нарушение на закона. Тодоров е напуснал фирмата си с нотариално заверен документ на 02.12. 2019 г., а вписването на новия собственик е излязло в Търговския регистър е излязло рано сутринта на 06.12.2019 г. Той подава документи за участие в конкурса на 05.12.2019 г. следобед. Въпреки това обаче не е допуснат, макар законът да изисква кандидатът поне да е предприел мерки за напускане на фирмите си, както е постъпил Тодоров. А юристката на надзорния орган Емилия Станева отказва да му предостави информация от заседанието на СЕМ за отхвърлянето му и го кара да я иска само по Закона за достъп до информация.

В същото време Балтаков е допуснат, че дори и избран с действаща фирма в САЩ, което е грубо нарушение на българското законодателство.

Балтаков е с тежки проблеми и покрай изискването за 5 години трудов стаж в радио. Както ПИК установи и публикува документ от НОИ, той има едва 2,5 години в БНР. За останалите е предоставил т.н. УП 3 от радио "Витоша", но то е абсолютно невалидно, ако не е придружено от копие на Трудовата книжка, както повелява законът. Балтаков твърди, че е изгубил Трудовата си книжка, но не е предприел никакви мерки за издаването на дубликат. Тоест неговото УП 3 е просто един хвърчащ лист, за който отговорност пред разследващите органи носят не само Балтаков и СЕМ, които са го приели като валиден документ, но и тези, които са го издали.

Случаят напомня на старите служители в БНР историята с друга тяхна генерална директорка, изкарала дори два мандата на поста. Това е Поля Станчева, чийто трудов стаж при проверка впоследствие се оказва едва 3 месеца и половина. Тя също го доказва пред надзорния орган с УП 3, но придружено от становище на тогавашния главен прокурор Мръчков, че понеже като студентка се е издържала сама, това трябвало да се брои за трудов стаж.

В радиото установили, че Поля Станева няма и диплома за висше образование. След година и половина пребиваване в тогавашния СССР тя показвала някаква диплома от преименувано учебно заведение, в което твърдяла, че е завършила лингвистика и то в МГУ. Фалшификатът обаче лъсвал веднага, тъй като дипломата била на името на "Станчева Поля", без да е в падеж, а нейното истинско име е Павлинка. Тоест въпросната диплома няма как да е нейна и истинска.

По това време обаче шефът на парламента Йордан Соколов и премиерът Иван Костов натискали НСРТ (предшественик на СЕМ) да разкара час по-скоро Поля Станчева от шефския пост на пресцентъра на Народното събрание, тъй като не ставала за нищо, разказват участници в онези събития. Кой сега натиска СЕМ, с какво и защо е твърде любопитен въпрос, който най-вероятно ще задава прокуратурата.

Защото според запознати твърденията на Андон Балтаков, че е завършил престижния Йелски университет, също са проблематични. В момента заинтересовани лица проверяват през кои години и какво точно е правил Балтаков там. Пребиваващият отдавна в САЩ жител на Сандански е на път да се окаже някакъв нов Остап Бендер или някое от децата на лейтенант Шмид, които протестърско-соросоидният кръг току вади като зайци от цилиндър с пробити легенди и лесно доказуема несъстоятелност. 

Не е ясно и дали след като София Владимирова подписа протокола за избирането му на шефския пост в БНР, той ще встъпи в длъжност през близките дни. Самият Балтаков заяви в интервю за БНР, че има обратен билет за САЩ за неделя, т.е. утре, тъй като "не бил сигурен в изхода на конкурса", а сега трябвало да решат със съпругата му какво ще правят с децата, които ходят на училище там. Пред СЕМ пък Балтаков заявил, че искал 1 месец отпуск, за да си уреди нещата през океана, макар да бе избран от 5-те дами с аргумента, че в БНР има тежка криза и тя незабавно трябва да бъде овладяна.

Остава неясно и кой е написал концепцията на Балтаков за управление на БНР, тъй като той отдавна е напуснал страната, не познава държавното радио и начините му на функциониране нито има представа с какво се занимават служителите му. СЕМ-каджийките бяха примрели от щастие от тази концепция, но това не е странно, тъй като и те разбират колкото него.

Запознати твърдят пред ПИК, че между издигането и избирането на Андон Балтаков за шеф на БНР и издигането на варненеца Борислав Игнатов за кмет на София от Демократична България, който се прочу най-вече с палавата си приятелка от порно чатовете, трябва да се търси пряка връзка като зависимости, принцип на подбора и налагането на кандидата.

Според работещи в БНР първата среща, която Балтаков поискал в държавното радио, била с Деян Йотов - съпруг на тамошната репортерка, предизвикала цялата криза и отстраняването на бившия генерален директор Светослав Костов - Силвия Великова.

Както ПИК съобщи, протестърско-соросоидният кръг, който инспирира скандалите, е тежко разцепен след избора на Балтаков, който е протеже на групичката около подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, но другата част от него около разжалвания отвсякъде Цветан Цветанов, към който принадлежи и Великова, е стояла зад избора на Антон Митов. В последния момент обаче президентската представителка в СЕМ Ивелина Димитрова, допуснала незаконно Балтаков до конкурса като шеф на техническата комисия, се извъртя и на второто гласуване подкрепи именно него, макар преди това да заяви, че ще се въздържи.

Какво се е случило през този 1 час с Ивелина Димитрова, както и със София Владимирова, която също се извъртя от Антон Митов към Балтаков, би трябвало да установят разследващите органи.

Те би трябвало да установят и на чия издръжка е бил автомобилът "Пежо", подарен от бившия шеф на БНР Александър Велев на СЕМ по искане на тогавашната му началничка Мария Стоянова, чието писмо по този повод ПИК публикува. Ако автомобилът не е бил пререгистриран и не са му били сменени номерата, той се води на шофьор на БНР, който пряко отговаря за техническата му поддръжка във ВИП сервиза на радиото и никой друг няма право да прави това.

В деня на избора на Балтаков София Владимирова дълго се прави, че изобщо не знае за такъв автомобил, докато Бетина Жотева не си призна, че й е даден на нея, но бил бракуван. Същото заяви и юристката на СЕМ Емилия Станева. Истината обаче е доста по-различна, тъй като граждани са виждали много често въпросното "Пежо" да стои пред "Скай сити" в столицата заедно с шофьора и да чака Бетина Жотева, която се качвала и постоянно се возила в него.

В същото време очевидно незаконно придобитият мандат на Андон Балтаков започна с фалстарт. За пръв път от 85 години днешният концерт и празненствата от създаването на БНР и връчването на наградите "Сирак Скитник", които трябваше да се състоят днес, бяха отменени. Според официалното съобщение на медията това става по решение на Управителния съвет, тъй като в бюджета не са предвидени огромните средства за провеждането му.

Така във въздуха увисват и наградите, раздадени от също незаконно съществуващия Обществен съвет на БНР под ръководството на Райна Константинова, която също е част от протестърско-соросоидния кръг. Мандатът на този орган обаче е изтекъл заедно с мандата на по-предишния шеф на БНР и неговите решения са незаконни. За сметка на това пък са красноречиви за шуро-баджанащината, която този кръг насажда в държавното радио и скубе огромни средства от бюджета му.

Техният гуру и агент на Държавна сигурност Мартин Минков днес трябваше да получи две награди, едната от които голямата награда за журналистика. Сред номинираните са и различни представители на кликата, окупирала БНР, като Явор Стаматов и Ирина Недева, както и самата програма "Хоризонт" вероятно заради яростната й битка срещу българската прокуратура, макар тя да завърши с неуспех за тях.

Тъй или иначе 5-те членки на СЕМ, които нямат дори бегла представа от медии и тяхното функциониране:

- София Владимирова от структурите на шоу продуцента Нико Тупарев, приближен на Цветан Цветанов;

- Бетина Жотева, бивша дописничка на "Труд" и четец на новини по БНТ, известна с това, че непрекъснато се давеше;

- Розита Еленова, пиарка;

- Галина Георгиева, аграрна икономистка, завършила във Враца;

- Ивелина Димитрова, чиновничка от БНТ, работила заедно с бившия шеф на президентския кабинет Иво Христов;

незабавно трябва да станат клиенти на прокуратурата и КПКОНПИ заради драстичните си нарушения на законите в този конкурс. А любезните депутати да престанат да се правят, че не забелязват нищо, да надделеят паническия си ужас от отстраняването на безобразията в медиите и да се заемат с промяната на Закона за електронните медии, който в момента изобщо не отговаря на реалностите, както и с премахването на СЕМ в този му вид и с тези хора.

В обратен случай това дава основание на прокуратурата да започне разследване в медийната сфера и свързаните с нейната работа депутати за корупция по високите етажи на властта.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 2922
архив

Попитали радио Ереван какво означава думата "евала". Радиото, след кратко мълчание, казало: - Когато един мъж хване онази си работа с двете си ръце, това, което остане над тях се нарича "евала".

няма нови новини
Днес: 187
hot
най-четени новини в момента
сега
3633
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговаря за готвения метеж утре (НА ЖИВО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Пазете се от лоши мисли, днес е ден за молитва
x