BG EN

НОВО 20! Е-тата в храните не са толкова вредни – ето какво се крие зад мистериозните съкращения

Животът днес

НОВО 20! Е-тата в храните не са толкова вредни – ето какво се крие зад мистериозните съкращения

13531
на 20.07.2017
НОВО 20! Е-тата в храните не са толкова вредни – ето какво се крие зад мистериозните съкращения
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Е-тата" на етикетите на продуктите означават Европа, това означава, че Европа гарантира за този продукт, че това, което е вложено в него като технологична добавка има за цел или да подобри вида, или да удължи неговата трайност, или да улесни технологията за получаването на продукта", заяви председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов, цитиран от „Дарик”.

препоръчано

"Тези "Е-та" означават някакъв нутриент, някакво хранително вещество, което е регламентирано да се влага точно в определен продукт в определени количества. Ако се спазват изискванията да се влагат точно определени количества от това вещество в дадения продукт, няма никакъв риск, посочи проф. Попов.

"Преди години се вдигна голям шум за аспартама. За него Европейската агенция за безопасност на храните излезе със специално становище, че аспартамът в тези количества, в които се влага, в безалкохолни напитки и някои други сладкарски изделия не крие никакъв сериозен риск за здравето и поколението на човека. Теоретичен риск има, ако един човек всеки ден изпива по 10 кена от безалкохолна напитка с аспартам в продължение на 10 години, което практически не може да се случи", отбеляза експертът.

Това важи не само за аспартама, важи и за подсладителите, оцветителите, ароматизаторите, които се влагат в най-различни продукти, коментира проф. Попов. По думите му по-голямата част от тези "Е-та" са естествени екстрахирани нутриенти - това са хранителни вещества от плодовете, зеленчуците и някои билки. Извличат се тези съставки и се влагат в продуктите като обогатители, те обогатяват във връзка с технологията, допълни той.

Примерно, витамин С е консервант, витамин А се използва като консервант, а лецитинът е вещество, което е най-мощният антихолестеролов фактор, който намалява холестерола. Пропускът е, че след всяко "Е" на етикета на продукта в скоби трябва да е записано какво представлява то и да не се плашат хората. Например, "Е 300" е витамин С и хората да знаят, че става въпрос за витамин С. От ябълката например се извличат 10 "Е-та", които се влагат в различни продукти, поясни експертът.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО)
ново
Днес: 117
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК