Вход
София
Времето в София 16 o C

НОВО 20: Продаваме си колата само след оценка от лицензиран застраховател

НОВО 20: Продаваме си колата само след оценка от лицензиран застраховател

на 21.11.2019
12071
2
НОВО 20: Продаваме си колата само след оценка от лицензиран застраховател
Автор: ПИК
21.11.2019
2
12071

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Целта е колите да не се продават на изкуствено занижени по документи цени, като така ще постъпват повече пари в бюджетите на местната власт. Досега масово колите се регистрираха на стойност до 500 лв. и така се избягваха високите местни данъци и нотариални такси за прехвърлянето му. След промените обаче тези практики се пресичат. Така според новите изисквания само 349 брокери на застрахователи в цялата страна могат да издадат нужния за продажбата документ, пише Монитор.

Пълен списък на упълномощените брокери пък е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН). Промените не се отнасят към законодателството, а става въпрос за нововъведения във вътрешната организация на НФН.

Преди това оценка можеше да се дава и от търговски брокери, които често я занижавали, като по този начин ощетявали общината, обяснява председателят на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара Димитър Танев. Измененията, чрез които се постига реална оценка на автомобилите, ограничава възможността за злоупотреби.

Напоследък случаите на занижени оценки са намалели, коментира заместник-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева. Единственото искане за законодателна промяна, което бихме могли да имаме, е да се въведе единна рамка за оценяване на автомобилите - да няма значителна разлика между колите от една марка и с еднакви характеристики, обясни тя.

В резултат на нововъведенията и надзора от Нотариалната камара се постига по-голяма събираемост на данъците, заяви председателят на камарата Красимир Анадолиев. Контролът за правилното изпълнение на процедурите по покупко-продажба на автомобили, налаган от нотариусите, постъплението на данъци се увеличава и съответно бюджетът за социални придобивки на общините се разраства.

Сподели:
свързани новини
НОВО 20: Фейсбук скрива брояча на харесванията НОВО 20: Фейсбук скрива брояча на харесванията
Социалната мрежа Фейсбук обмисля възможността да скрие...
на 03.09.2019
НОВО 20: Кавгите били полезни за брака НОВО 20: Кавгите били полезни за брака
Семейните кавги са ключът към успешен брак, но само ако...
на 25.09.2019
НОВО 20: Суровите зеленчуци - вредни за здравето НОВО 20: Суровите зеленчуци - вредни за здравето
Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето, защото...
на 02.10.2019
НОВО 20: Забраняват регистрацията на бусове с над 8 места на физически лица НОВО 20: Забраняват регистрацията на бусове с над 8 места на физически лица
Бусове с повече от 8 места за пътници вече няма да могат...
на 11.11.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 7433
архив

След време днешните млади жени ще остареят и ще се хвалят на внучетата си: - Знаеш ли баба, аз каква бях като млада? На всяка снимка имах по сто лайка!"

няма нови новини
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
сега
2386
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
И ДНЕС Е ПРАЗНИК: Честваме велика светица, а три красиви имена трябва да почерпят
x