Нов бестселър: Невероятният живот на Ричард Лъвското сърце – Краля кръстоносец 

КУЛТУРА

Нов бестселър: Невероятният живот на Ричард Лъвското сърце – Краля кръстоносец 

26567
на 09.02.2024
Нов бестселър: Невероятният живот на Ричард Лъвското сърце – Краля кръстоносец 
Автор:   ПИК

Дългоочакваната премиерна книга „Личният живот на Ричард I Лъвското сърце“ от Ростислав Ботев – най-новият том от биографичната поредица на издателство „Милениум“ за световните монарси, вече е на пазара.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Английският крал Ричард Лъвското сърце е един от най-популярните владетели в европейската история. Неговата ръководна роля по време на Третия кръстоносен поход (1189-1192) и военните му подвизи го превръщат в истинска легенда. В същото време интерес будят и отношенията с неговата майка, забележителната Елеонор Аквитанска, както и спекулациите относно неговата сексуалност. Цялостно, монархът има необикновен житейски път, който е от естество да разпали човешкото въображение и му отрежда видно място в художествената литература и киното. Поради това той е от тези личности, при които в масовото съзнание е трудно да се направи ясно разграничение между митовете и действителността. Именно с тази задача се заема настоящето издание.

Историческа случайност поставя Ричард начело на впечатляваща с мащабите си Анджевинска империя, разпростираща се върху територии на Англия и големи части от днешна Франция, които тогава са преплетени в сложни династически и феодални връзки. Лъвското сърце обаче не е роден да управлява и по-малко от година след своята коронация той се вслушва в призивите за освобождение на Йерусалим и повежда рицарите си на кръстоносен поход срещу султан Саладин. Военната експедиция е изпълнена с редица перипетии, в хода на които той демонстрира завидни качества, утвърждаващи героичния му ореол на защитник на вярата.

В християнския лагер обаче липсва единство, а напротив – личните амбиции и интриги водят до драматични конфликти. Дори се стига дотам английският монарх да бъде пленник на един от „съюзниците си“. Драмата със заложничеството приключва след продължителни преговори под посредничеството на папата и плащането на огромен откуп, който почти разорява Англия. Въпреки относително краткия престой в родината Ричард I остава трайно в паметта на англичаните като символ на храброст и рицарска доблест.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК