Нов провал на кабинета "Радев": Удължават срока на преброяването заради слаб интерес

ГОРЕЩО

Нов провал на кабинета "Радев": Удължават срока на преброяването заради слаб интерес

11338
на 15.09.2021
Нов провал на кабинета Радев: Удължават срока на преброяването заради слаб интерес
Автор:   ПИК

Електронно са преброени едва 8% от българите, а преди 10 години - 42%. Има голяма вероятност електронното преброяване на населението и жилищния фонд да бъде удължено до 24 септември, а класическото, с преброители, да започне след 18 септември, което ще е поредният провал на кабинета "Радев".

препоръчано

Така целият процес ще се удължи с една седмица и ще приключи не на 3, а на 10 октомври. Това е обаче само един от общо трите варианта, които са предложени от НСИ на Централната комисия по преброяването, която трябва да вземе решението.

Удължаването се налага заради непрекъснатите електронни атаки срещу сървърите на НСИ, които налагат те да се изключват и много хора да чакат с часове, за да попълнят анкетните карти.

Другите два варианта също предвиждат удължаване с около една седмица на целия процес, но дават възможност паралелно да върви е-преброяването и това с преброители Комисията ще трябва да вземе решението тези дни. Тя обаче няма да се събира на заседание, а НСИ ще трябва да се свърже с всеки един от членовете и да осигури подписа му под решението.

Председател на тази комисия е шефът на НСИ Сергей Цветарски. До 12 часа в понеделник електронно са успели да се преброят едва 582 796 души от 255 013 домакинства.

На практика очакванията бяха процесът да завърши с около 10 пъти повече хора, а в оставащите до 17 септември дни, това няма как да стане.

От НСИ многократно съобщиха, че причината за честите сривове на сайта са атаките към платформата за е-преброяването. Така повечето българи предпочитат да изчакат старта на класическото преброяване лице в лице. 

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това