Вход
София
Времето в София -3 o C

НОВ СКАНДАЛ В БНР: Шефът Балтаков замина за месец в огнището на коронавируса САЩ - пенсионерката Поля Станчева се връща като програмен директор в радиото

НОВ СКАНДАЛ В БНР: Шефът Балтаков замина за месец в огнището на коронавируса САЩ - пенсионерката Поля Станчева се връща като програмен директор в радиото

на 28.04.2020
61383
0
НОВ СКАНДАЛ В БНР: Шефът Балтаков замина за месец в огнището на коронавируса САЩ - пенсионерката Поля Станчева се връща като програмен директор в радиото
Автор: ПИК
28.04.2020
0
61383

Българското национално радио е разтърсено от пореден шок. Бившата генерална директорка на държавната медия Поля Станчева се завръща като програмен директор. Това става точно в дните, когато новият шеф на БНР Андон Балтаков, избран от Съвета за електронни медии в нарушение на закона, заминава за 1 месец за огнището на епидемията от коронавируса САЩ, откъдето дойде, за да се кандидатира за поста.

Поля Станчева е със спорна биография почти по всички линии, става ясно през 2007 г., когато приключва вторият й мандат на генерален директор на БНР. Точно тогава се разбира, че тя всъщност разполага с две лични карти, на които са записани различни имена и различни рождени дати. Според едната я се казва Поля Станчева и е родена на 22 юли 1962 г. А според другата името й е Павлинка Станчева и е родена на 22 юли 1957 г. Последната рождена дата е посочена и в биографията й в Уикипедия.

Това означава, че досегашният програмен директор и привърженик на протестърските кръгове в БНР, организирали отстраняването на предишния шеф на държавното радио Светослав Костов, е заменен с друг също на пенсионна възраст, каквато е Поля Станчева.

Поредица от въпросителни буди и дипломата на дамата, според която тя е завършила лингвистика в Московския държавен университет. Истината обаче е, че Станчева е пребивавала в Москва година и няколко месеца, където е учила в института за преквалификация на учители „Мосир Торес“ през 1982 г., който е преобразуван в Московски държавен лингвистичен университет едва през 1990 г. Освен това дипломата й е на името на „Станчевой Поле“, без да е посочено задължителното за руските документи бащино име, макар по паспорт тогава тя да е била Павлинка Станчева. В архивите на БНР тя не е представила оригинална диплома, а само дубликат.

Това е и причината на запознатите с нейната биография да недоумяват въз основа на какъв документ е успяла на защити докторат в СУ „Климент Охридски“, тъй като не е известно дали дипломата й е легализирана, което е задължително условие за получаването на научна и образователна степен.

Оказва се, че при избирането си за генерален директор Станчева не е отговаряла на условията за трудов стаж от 5 години. Нейният в БНР възлизал едва на 3,5 месеца, както било установено през 2007 г. Липсващият срок дамата наваксала благодарение на проф. Васил Мръчков, който издал тълкувание, че след като, докато е учила, се е осигурявала сама, това трябва да се брои за трудов стаж.

Точно тези несъответствия в биографията й стават причината Иван Костов и Йордан Соколов да я освободят от шефския пост на пресцентъра в Народното събрание и да я изпратят в БНР по време на управленския си мандат 1997 – 2001 г.

След като изкарва 2 мандата начело на държавното радио, преминали предимно в отсъствия от работното й място, скъпи ремонти, предизвикали серия от скандали и неспирни обиколки в чужбина, Поля Станчева се появи като кандидат за кмет на столичния квартал „Лозенец“ от ГЕРБ, но изгуби от тогавашния представител на десницата Прошко Прошков. След това обаче тя става общински съветник благодарение на тесните контакти, които завързва с вече разжалвания от всички постове бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според запознати именно той е в дъното на сегашното й възкресение в БНР, както стоеше и в дъното на заверата и протестите срещу Светослав Костов и отстраняването му от поста благодарение на протежето си София Владимирова, оглавила СЕМ с неговите протекции и изпълняваща строго заръките й. Мъжът на Владимирова пък работи в новосъздадения център на Цветанов, след като беше изгонен от ГЕРБ.

Междувременно Станчева се пробва и в друга партия с политическата амбиция да стане вицепрезидент. Това е РЗС на Яне Янев, чрез която се яви на изборите през 2011 г. като подгласник на днешния конституционен съдия от президентската квота Атанас Семов.

Оттогава следите й се губят. Не е изключено дамата да е използвала този период за да изчисти документалната бъркотия в личните карти, дипломата и трудовия си стаж. При всички случаи двата й мандата като шеф на БНР не се броят за такъв, тъй като по предложение на съветничката проф. Нели Огнянова в закона е записано, че пребиваването на поста генерален директор на БНР не може да се смята за трудов стаж.

Отсега обаче е ясно, че близостта на Станчева с Цветан Цветанов е осигурила заместнически пост за нейната длъжност на друга предводителка на бунтовете в БНР от последните месеци – Катя Лещанска, която самоотвержено бранеше местната също застаряла примадона Силвия Великова и нейния ресор, заради който се разгоряха скандалите.

Във вихъра на този скандал друг сътвори и новият шеф на БНР Андон Балтаков, който от днес заминава за окото на коронабурята САЩ за 1 месец и то във вихъра на извънредното положение и пандемията от CPVID-19 у нас. Никой не знае дали безпрецедентното отсъствие на началника на държавното радио в условията на криза е съгласувано със СЕМ, но е известно, че Балтаков има прякото покровителство и на София Владимирова, и на други членки на надзорния медиен орган. Въпреки че шефът на държавното радио няма право на платен годишен отпуск, тъй като не е навъртял 8 месеца стаж на поста.

Всъщност той също нямаше и нужния стаж от 5 години, за да го заеме и тепърва ще се изяснява дали не е извършил документна измама за това.

Сигурно е обаче, че липсата му няма да се ограничи само с този месец, тъй като след завръщането си от Щатите Балтаков трябва да бъде поставен под карантина, както изискват мерките за борба с коронавируса, още повече, че страната е смята за едно от огнищата на заразата в света.

Не е известно също така дали Балтаков е отстранил несъответствието си с изискванията да бъде избран за генерален директор. Той беше допуснат до конкурса от СЕМ-каджийките в остро нарушение на закона, тъй като имаше действаща фирма в САЩ, както сочат и документите, публикувани от ПИК. Заради това трима от другите участници в надпреварата подадоха жалби срещу неправомерното му избиране, които са обединени и предстои гледането на дело.

Сега журналисти от БНР се канят да сезират парламента и главния прокурор за едномесечното отсъствие на Андон Балтаков, както и за назначаването на Полая Станчева за програмен директор на държавната медия именно заради документните несъответствия и на двамата за постовете.

Сподели:
свързани новини
ПЪРВО В ПИК: СЕМ на съд заради нарушенията при избора на Андон Балтаков за шеф на БНР ПЪРВО В ПИК: СЕМ на съд заради нарушенията при избора на Андон Балтаков за шеф на БНР
Софийският административен съд е насрочил делото срещу...
на 23.04.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18488
архив

Тъща казва на зет си: - Прави, каквото правиш, но като умра, искам хубаво погребение. Целият си имот ти оставям. След един ден зетят казва на тъща си: - Прави, каквото правиш, погребението е утре в три. Всичко съм уредил.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x