Нов тест предпазва от ампутации при диабетиците

ЧАС ПИК

Нов тест предпазва от ампутации при диабетиците

8268
на 06.05.2014
Нов тест предпазва от ампутации при диабетиците
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Пациентите, болни от диабет, скоро ще могат да проверяват у дома дали нервите им са увредени с помощта на устройство, което анализира потта. Подложките за крака променят цвета си от син в розов, когато всичко е наред, но не се променя, ако има проблем с нервите, пише БГНЕС.

препоръчано

Диабетната невропатия или увреждане на нервите е често срещано усложнение при диабета. Обикновено това се изразява в крайниците, това се нарича периферна диабетна невропатия и се смята, че засяга около половината от диабетно болните. Състоянието настъпва, когато нивата на кръвна захар увредят нервните влакна.

Симптомите включват болка и изтръпване. Най-голямата опасност идва от малки рани, които може да се разраснат или възпалят. Тези рани трудно се лекуват, защото диабетът затруднява притока на кръв към крайниците. Инфекцията може да се разпространи и да причини смърт на тъканта или гангрена. Смята се, че всяка седмица 100 души губят крак или друг крайник заради диабета.

Откриването на състоянието в по-ранен етап е част от превенцията, която включва ежедневна проверка за признаци на наранявания. Други проверки обхващат тестване на нервите, или електромиография. При тази процедура в мускулите се поставят електроди и се оценява функционирането на нервната система.
Най-новият тест, създаден специално за краката, е много по-лесен и може да се прави у дома. Той работи на основата на факта, че нервите показват не само до загуба на усещане, а и до неправилното функциониране на потните жлези и суха кожа на краката. Подложката, която се залепва на стъпалото съдържа вид синя сол, която реагира и променя цвета се в розов, когато се смеси с вода.

Всичко, което трябва да направи пациентът, е да свали чорапите си, да остави крака си да се придобие стайна температура и да залепи подложката Neuropad, която се оставя да действа около десет минути. Ако няма пот, то цветът няма да се промени или ще се промени съвсем леко- това е показател за ранна диабетна невропатия.
Ново изследване на учените от Университета Оксфорд върху резултатите на 3000 души показва, че подложката показва точен резултат при 86% от случаите.

Тестът вече е наличен при някои диабетични специалисти във Великобритания.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК