Номерът на Гриша Ганчев не мина! Аверът на Доган пробва да измами община Ловеч с 8 милиона дългове към "Литекс", източени от самия него

Акценти

Номерът на Гриша Ганчев не мина! Аверът на Доган пробва да измами община Ловеч с 8 милиона дългове към "Литекс", източени от самия него

441952
на 12.09.2024
Номерът на Гриша Ганчев не мина! Аверът на Доган пробва да измами община Ловеч с 8 милиона дългове към Литекс, източени от самия него
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Аверът на Ахмед Доган, Гриша Ганчев, е пробвал да измами община Ловеч с 8,3 милиона лева дългове на бившия си клуб - "Литекс", източени от самия него. Вземанията са към... собственото му дружество "Литекс Комерс", сочи докладна на Общинския съвет, с която връщат "дарението".

препоръчано

Крилатата фраза, че ако "Гриша Ганчев дари някому един 1 милион, то значи, че е откраднал поне два", намира поредно потвърждение в решението на ОбС Ловеч да излезе от дружеството "Ловеч-спорт 96", създадено между общината и олигарха от село Микре с цел развитието на футбола в града.

На 18 август тази година кметът предлага да се върнат 131 957 броя поименни акции, притежавани от Община Ловеч, на "Литекс Комерс" АД. Причината - ортакът на Ахмед Доган е натрупал близо 8,3 милиона задължения. Те обаче не са към бюджета, нито към банка, а към ръководеното от Ганчев дружество "Литекс Комерс".

Казано на уличен жаргон, ситуацията е "лява ръка - десен джоб", гневят се спортни деятели от региона. В "Ловеч-спорт 96" общината участва с 49% от капитала (131 957 броя поименни акции), остойностен апорт на земя и съоръжения. Останалата част от капитала се притежава от "Литекс комерс" на Гриша Ганчев и едноименния, вече бивш ФК "Литекс".

В управата пък са едни от най-близките на олигарха хора - представляващ е Величко Дихонов, боса на хотел "Олимп", чрез който се източва Българската федерация по борба. Действителен собственик според Търговския регистър пък е синът на олигарха - Данаил Гришов Ганчев.

Припомняме, че смесеното дружество беше създадено през далечната 1996 г. с ангажиментите да строи и експлоатира модерен стадион, тренировъчни игрища, плувен басейн, хотел и жилищен комплекс. Част от тях са изпълнени, други няма да бъдат осъществени изобщо, твърдят съветници от града.

По думите им е публично известно, че съвместната фирма между общината и Ганчев бе създадена, за да обезпечи най-вече дейността и развитието на футболния клуб "Литекс", който по настоящем бе преименуван на "Ловеч", след като босът се отказа да го издържа и го хариза на градската управа.

В края на май тази година Ганчев обяви, че се отказва от футболния клуб в Ловеч и съвсем по "меценатски" го дарява на общината. С решения № 147/30.05.2024 г. и № 148/30.05.2024 г. Общински съвет Ловеч е дал съгласие Община Ловеч да приеме дарение от "Ловеч-спорт 96" АД на недвижими имоти с идентификатори: 43952.505.98 по КККР на гр. Ловеч, ведно с попадащите в него сгради; 43952.504.545 по КККР на гр. Ловеч, ведно с попадащите в него сгради; 43952.504.169 по КККР на гр. Ловеч; 43952.504.544 по КККР на гр. Ловеч; 43952.504.543 по КККР на гр. Ловеч и 43952.504.114 по КККР на гр. Ловеч.  

В изпълнение на решение № 147/30.05.2024 г. e сключен договор № ДД-767/18.06.2024 г. за дарение на недвижими имоти с идентификатори: 43952.505.98, 43952.504.545, 43952.504.169, 43952.504.544 и 43952.504.543.  В изпълнение на решение № 148/30.05.2024 г. e сключен договор № ДИ-768/18.06.2024 г. за прехвърляне право на собственост върху недвижим имот с идентификатор 43952.504.114 срещу погасяване на публично вземане. 

Гореописаните имоти са били апортирани в капитала на "Ловеч-спорт 96" АД с решения № 445/30.07.1998 г. и № 587/25.03.1999 г. на Общински съвет Ловеч. Онова, което Ганчев удобно скрива от ловешките граждани обаче е, че смесеното дружество, основано от общината и фирмата му, е източено не от някой друг, а от самия него.

И сега го харизва на кмет,а за да му погасява с пари от бюджета заема, който той сам е дал на себе си, разясниха експерти. След последните реконструкции на градския стадион, "Ловеч-спорт 96" поема дълг към "Литекс комерс" и така загробва града с близо 8,3 млн.лв. Важно е да се отбележи също, че дългът не е обслужван, дружеството завършва на загуба всяка финансова година, а сумата бързо нараства.

Към 2016 г. "Ловеч спорт 96" вече дължи над 6 000 000 лева, главница и лихви. Перспективата е към все по-голямо задлъжняване на дружеството, доколкото символичните приходи от отдаването на градския стадион под наем вероятно са по-малко от средствата, харчени само за поддръжката базите.

"Хайде при така създалата се ситуация да видим какво печели или какво губи общината от оставането или напускането на дружеството", прикани екипа ни общински съветник, пожелал на този етап анонимност. По думите му, на първо място общината не би могла да спечели от основна дейност или от продажби. През последните години дружеството няколко пъти продава земя, но в касата на общината не постъпил нито лев, въпреки че този земя е апорт точно на община Ловеч.

"Можем да предположим къде са постъпили средствата, защото и от този наем общината не получава нито лев. Независимо, че стадиона, макар и в един далеч по-лош вид, е предоставен също в апорта. Накратко - парите отиват в джоба на Ганчев", разясни информаторът ни.

Вижда се, че дружеството реализира скромни приходи, но общината не получава нищо от тях. На второ място футболният клуб "Литекс", в полза на който е учредено дружеството, бе ликвидиран, преименуван в ЦСКА и преместен в София. Преименуването на луковитския "Ботев" в някакъв нов "Литекс" не може да бъде основание за продължаващото участие на общината в дружеството. Пръкването на един чужд на града, частен отбор в аматьорския футбол не оправдава участието на общината в нещо толкова тотално губещо.

На трето място академия "Литекс" наскоро бе унищожена или както по евфемистично казват - преструктурирана. Всички формации от по-големите възрастови групи са преместени в София, за да играят за цветовете на ЦСКА, а невлизащите в плановете момчета от други градове са освободени да си търсят отбори. В Ловеч са оставени малки сборни групи от местни деца, макар да е ясно, че и тази форма няма да просъществува дълго. В града вече няма истинска футболна школа, а това също прави безпредметно участието на общината в "Ловеч спорт 96".

На четвърто място - с мълчаливото съгласие на общината фирмата "Литекс" не само сложи ръка върху почти цялата съществуваща спортна база в града, но и нанесе поражения, които ограничават възможностите за развитие на спортове.

Достатъчно е да припомни унищожаването на пистата и всички съоръжения за лека атлетика, които бяха изградени на стадиона преди неговата реконструкция. Като изключим намиращата се в тежко състояние спортна зала, Ловеч не разполага с почти никакви съоръжения за развитие на професионален, че дори и масов спорт.

На пето място задлъжнялостта на дружеството вече представлява сериозна заплаха за общината. Видимото нежелание дългът да бъде връщан вещае неговото бързо нарастване, а от там до фалита има само една крачка. Част от юристите твърдят, че дори в сегашното състояние на дружеството община Ловеч трудно ще успее да си върне апортираната земя и спортни съоръжения. Ясно е, че всяко забавяне с излизането от това дружество ще направи хипотезата още по-вероятна. "Казано простичко, ако реагираме сега може и да спасим нещо, ако се забавим ще загубим всичко", завършва разказа си общинският съветник.

Показателен е също фактът, че след като общината отказа да плаща чуждите масрафи, един от най-близките на Ганчев хора - доскорошният треньор на "Литекс" Живко Желев, още в първите дни на септември напусна и стана треньор на втородивизионния "Етър".

Двамата години наред поддържаха меко казано доверителни отношения, а спортните хора отлично знаят какво означава това на футболен жаргон. Още повече, че през юли 2022 г. Ганчев и синът му бяха извикани на разпит в ГДНП да дават обяснения по повод сигнал за "черно тото". Става въпрос за 4 последователни мача на ЦСКА-София от сезон 2019/20 година - между 14-и и 17-и кръг. Дали същата съдба ще сполети "Етър" и протяга ли "меценатът" мръсни ръчички към него, тепърва ще става ясно.

Не случайно сред спортните фенове аверът на Ахмед Доган е познат като гробокопачът на ЦСКА. След като бастиса "Литекс", той го разформирова и вля в ЦСКА, а на негово място изникна сборна формация от Луковит под името "Ботев", претендираща да е наследник на разсипания ловешки клуб. Автентичният червен клуб пък бе прехвърлен по съмнителен начин на криминалния елемент с борческо минало Николай Паслар, за да го доизточи и закрие.

Припомняме, че първи път той се сблъсква със закона през 2005 г. Тогава срещу него започва разработка за измама в особено големи размери. Криминалистите от Икономическа полиция разследват шашма за 25 000 лева, но не успяват да стигнат до край и да уличат бившия борец в извършено престъпление. Случаят остава неразкрит, а Паслар излиза чист от ситуацията.

През следващата година обаче той отново вижда ареста отвътре. Този път по обвинение в изнасилване. Млада жена от София подава жалба, че световният и европейски шампион се е гаврил с нея. Ченгетата го задържат незабавно и е тикнат зад решетките. И този опит на закона да възтържествува обаче удря на камък, благодарение на добрите му познати от калибъра на Гришата.

В хода на разследването девойката е припозната като проститутка. Николай Паслар надълго и нашироко лансира версията, че двамата правили секс, а той не си платил и затова тя го е натопила. Въпреки лошия си опит с полицията спортистът не спира да се замесва в престъпления. През 2009 г. заловени автоджамбази признават, че е участвал в кражбата на джип БМВ Х5. И този път не са намерени достатъчно доказателства и до арести и повдигане на обвинение срещу Паслар не се стига.

Откакто Гриша Ганчев пое ЦСКА, в червения отбор зейнаха две дупки - едната в преносен, а другата в съвсем пряк смисъл. Става въпрос за над 3 млн.лв. дългове към НАП и още почти толкова, ако не и повече за заплахи и премии на футболистите.

В прекия смисъл наследството на олигарха в Борисовата градина е един разрушен до основи стадион, на чието място уж трябваше да се издигне модерно спортно съоръжение. Тънкият момент тук е, че той избяга от клуба без да внесе своя дял за строежа на новото игрище, оставяйки наследниците си с вързани ръце.

На практика Ганчев опоска каквото можа от червения клуб и остави новите собственици около Валтер Папазки да му берат гайлето и да му погасяват борчовете към държавата, играчите и контрагентите.

Към момента задълженията на търновския клуб "Етър", към който най-вероятно олигархът от с. Микре проявява апетит, са малко над 1,5 млн.лв., но ако той прехвърли интересите си в старопрестолния град, нищо чудно да скочат до към 8, че и 10 млн.лв., както стана в Ловеч и в ЦСКА, прогнозират наблюдатели.

Отворен остава въпроса дали и кога компетентните органи в лицето на българската прокуратура ще се задействат да разследват механизмите, по които Гриша Ганчев десетилетия наред е източвал цяла една българска община със схеми и врътки, ощетяващи държавния бюджет и всички нас - данъкоплатците.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК