Няма данни за нови случаи на морбили в България

Здраве

Няма данни за нови случаи на морбили в България

16458
на 31.05.2024
Няма данни за нови случаи на морбили в България
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Имахме доста добър имунизационен обхват на морбили, но от 2018 г. насам е около 92 на сто. През 2020 и 2021 г. сме под 90%. Това е смъртноносен вирус и има риск при покритие под 95% да има внос на заболяването от Европа. Нямаме данни за нови случаи на морбили в България. Това каза епидемиологът д-р Християна Бацелова пред Нова нюз.

препоръчано

"Сериозният ръст на морбили в Европа се дължи на многото неваксинирани. В Босна и Херцеговина например обхватът е само 43%. Това неминуемо води до завръщане на заболяването. Във всяка една възраст морбилите могат да протекат тежко. Най-големи усложнения обаче може да се получат при децата до 5-годишна възраст, които са неваксинирани, както и при възрастните над 30 г.", посочи медикът.

По думите ѝ ваксината срещу морбили у нас е задължителна. "Първата доза се прилага на 13 месеца, втората - на 12 години", обясни д-р Бацелова. 

Според нея морбили е въздушно-капкова инфекция, която лесно се разпространява при кихане и кашляне. "Инкубационният период е около 21 дни, а средно към 10-14-и ден контактните вече имат симптоми. Сред тях са повишена температура, хрема и "воднисти" очи. След това излиза ситен обрив, който се разпространява от главата. Този вирус води до имуносупресия", отбеляза още епидемиологът.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК