Вход
София
Времето в София 6 o C

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените контейнери от Италия, намиращи се в Бургас (СНИМКИ)

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените контейнери от Италия, намиращи се в Бургас (СНИМКИ)

на 20.01.2020
2510
5
Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените контейнери от Италия, намиращи се в Бургас (СНИМКИ)
Автор: ПИК
20.01.2020
5
2510

Няма установен радиоактивен или токсичен отпадък в проверените на този етап контейнери с боклуци, пристигнали от Италия на територията на пристанище в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Информацията бе съобщена от г-н Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Той, заедно с г-жа Антоанета Маркова – прокурор от Районна прокуратура – Бургас и комисар Емил Павлов – Заместник директор на ОД на МВР-Бургас се срещнаха с журналисти, за да предоставят информация, касаеща ръководеното от Районна прокуратура – Бургас досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се провежда за престъпление по пренасяне през границата на страната на отпадъци, извършено не по установения законов ред.

Европа ни хвали! Втори сме по рециклиране на пластмасови отпадъци

Европа ни хвали! Втори сме по рециклиране на пластмасови отпадъци

За първи път България е сред първенците в Европейския...

на 08.11.2019

Припомняме, че досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим „временно складиране“ за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество „Дентиче панталеоне“ със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

Прокурор Чинев добави, че в проверените контейнери са установени отпадъци от хартия, метал и текстил, каквито не са декларирани.

Прокурор Маркова, която наблюдава досъдебното производство съобщи, че до момента са извършени огледи на местопроизшествие и на съдържанието на част от контейнерите. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на отпадъка, който се съдържа в контейнерите. Тя добави, че по време на разследването ще бъде изготвена европейка заповед за разследване, с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно такива, виновните лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Комисар Павлов съобщи, че от страна на служителите на ОД на МВР – Бургас продължава провеждането на оперативно - издирвателни мероприятия, целящи установяване на всички лица и дружества, които имат отношение към вноса на тези 20 контейнера с отпадъци. По думите му краен получател на отпадъците е търговско дружество с адрес в град Плевен, с предмет на дейност преработка на отпадъци.

Комисар Павлов подкрепи думите на прокурор Чинев добавяйки, че са извършени съответните замервания от служители на РИОСВ и „Гражданска защита“, които показват категорично, че се касае за разминаване в декларирания, с част от фактически установения отпадък, но такъв радиоактивен или токсичен понастоящем няма.

Представителите на прокуратура и полицията отличиха взаимодействието по между си, довело до разкриване на извършеното престъпление.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3376
архив

Бог създаде жената и отиде да си почине малко, щото зор голям. А тези двамата през това време - змии, ябълки, диети, скандали, изобщо объркаха цялата концепция.

няма нови новини
Днес: 285
hot
най-четени новини в момента
сега
3070
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x