Обвиниха бивш държавен секретар на САЩ и съпругата му в злоупотреба с правителствени средства

Америка

Обвиниха бивш държавен секретар на САЩ и съпругата му в злоупотреба с правителствени средства

5870
на 17.04.2021
Обвиниха бивш държавен секретар на САЩ и съпругата му в злоупотреба с правителствени средства
Автор:   ПИК

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е нарушил федералните етични правила, регулиращи използването на ресурси, финансирани от данъкоплатците, когато той и съпругата му Сюзън са изисквали от служителите на Държавния департамент да изпълняват задачи в тяхна лична полза повече от 100 път. Това коментира правителствен наблюдател, като американското издание Politico, цитирано от „Фокус”, е получило копие от доклада за семейство Помпео, съставен от кабинета на държавния департамент.

препоръчано

Докладът беше очакван във Вашингтон, където Помпео се разглежда като потенциален кандидат за президент на републиканците през 2024 г. Разследването на действията на него и съпругата му излезе наяве миналата година, след като Помпео поиска уволнението на Стив Линик, тогава генерален инспектор на Държавния департамент.

Чрез проверки в имейли и други документи и интервюиране на служители, разследващите са разкрили множество случаи, в които Майк или Сюзън Помпео са искали от служителите на Държавния департамент да се справят със задачи от личен характер, от резервиране на часове в салони за красота и резервации за частни вечери до извеждане на кучето им и уговаряне обиколки за политическите съюзници на Помпео. Служителите са казали на разследващите, че са възприемали исканията на Сюзън Помпео, която не е била на федерална служба, като подкрепени от държавния секретар.

Не за всички от над 100 случая е окончателно установено, че представляват нарушение на правилата.

Майк Помпео, в интервю с разследващи, настояваше, че исканията често са били дребни и са неща, които приятелите правят за приятели. Адвокатът му Уилям Бърк, нарече доклада, чиято чернова е получил, като политически пристрастен „компилация от оплаквания, избрани от съставителите“.

Службата на генералния инспектор обаче защити разследването, като отбеляза, че много от правилата, уреждащи подобни взаимодействия, са ясни, не правят изключения за малки задачи и че в крайна сметка исканията на семейство Помпео са се натрупвали, като са използвали значително количество време на служителите платено от данъкоплатците, а задачите, които са били възлагани на персонала, са варирали в широки граници.

 

 

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това