Обвиниха в шпионаж бившия полски посланик в НАТО

Европа

Обвиниха в шпионаж бившия полски посланик в НАТО

26292
на 12.07.2024
Обвиниха в шпионаж бившия полски посланик в НАТО
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Полският премиер Доналд Туск съобщи, че бившият посланик в НАТО Томаш Шатковски е обвинен в "работа за чуждестранно разузнаване". Туск е съобщил това по време на реч в полския парламент в петък, 12 юли, предава PAP.

препоръчано

Според Туск, според заключенията на Службата за военно контраразузнаване на Полша, Шатковски е обвинен в "неправомерно боравене със секретни документи, контакти с чужди специални служби, получаване на неразрешени финансови облаги“.

Бившият посланик е заподозрян и в това, че е бил "под въздействието на предложения и указания от чуждестранни компании" при изготвянето на държавни документи, свързани с държавната сигурност.

Полският премиер е припомнил още, че в началото на май полските служби за сигурност са предали на президента Анджей Дуда меморандум, в който са изброени възраженията срещу Шатковски, но тогава Дуда е заявил, че "не вижда доказателства за престъпление от Шатковски".

Томаш Шатковски е назначен за посланик на Полша в НАТО през 2019 г., докато партията "Право и справедливост" е на власт.

През май той е отзован от новия външен министър на Полша Радослав Сикорски, но президентът Дуда отказва да признае тази промяна и да назначи на мястото на Шатковски за нов посланик Яцек Найдер.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК