ОБВИНЯЕМИ ПО ДЕЛОТО "БОБОКОВИ" ПРОГОВОРИХА: Ето ги схемите на аферата с опасни отпадъци и как от МОСВ и РИОСВ си затваряли очите! Жената на един от милионерите също е замесена (СНИМКИ)

Темида

ОБВИНЯЕМИ ПО ДЕЛОТО "БОБОКОВИ" ПРОГОВОРИХА: Ето ги схемите на аферата с опасни отпадъци и как от МОСВ и РИОСВ си затваряли очите! Жената на един от милионерите също е замесена (СНИМКИ)

189490
на 08.06.2020
ОБВИНЯЕМИ ПО ДЕЛОТО БОБОКОВИ ПРОГОВОРИХА: Ето ги схемите на аферата с опасни отпадъци и как от МОСВ и РИОСВ си затваряли очите! Жената на един от милионерите също е замесена (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Как изведнъж България изненадващо се оказала страна с възможности за депониране на опасни отпадъци и как чиновници от МОСВ и РИОСВ си затваряли очите за драстични нарушения, които могат да доведат до големи опасности за здравето на хората разкрива един от обвиняемите по делото срещу братя Бобокови - Васил Богданов. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Разпит от свидетелските му показания публикува днес спецпрокуратурата в отговор на медийни спекулации, както първо ПИК съобщи и публикува целия протокол.

Богданов работи във фирмата на Бобокови в Монтана от 1999 г., а от 2010 до 2019 е изпълнителен директор на фирмата "Монбат". Самият той твърди, че е човек, стабилизирал компанията и под негово ръководство тя изградила филиалите си в Сърбия и Румъния. В същото време досегашният директор, който получавал годишна заплата от около 200 000 лева, е бил държан настрана от финансовите операции на компанията, а основно ръководел производствените операции. Пред съда той изтъква, че е инженер-химик и е специалист и по депонирането на отпадъци.

В разказа си пред съдии и прокурори бившият вече изпълнителен директор е категоричен, че напускането му е свързано именно с нередностите около депонирането и преработката на опасни отпадъци от акумулаторните батерии.

Богданов разкрива, че до 2013-2014 г. компанията изнасяла отпадъците си в Германия, но изведнъж се оказало, че и в България били създадени фирми за депониране на такъв тип отпадъци. Директорът се усъмнил, че това е възможно, тъй като подобни инсталации стрували стотици хиляди евро и едва ли имало кой да инвестира такива пари, но в същото време бил поставен в ситуация, при която отпадъците трябвало да се насочат именно към родни компании. От една страна, от МОСВ започнали да спъват износа към Германия. "За да се покаже това трябва да се използват документите. Да се видят как са започвани ратификационни процедури и са траели с месеци, до като законно установения срок за съхранение изтича, т.е. едно протакане, което пречи на изпълнение на ангажиментите към местното законодателство. Аз как мога да ви дам конкретен пример. Това е практиката навсякъде", отговаря той на въпрос как точно МОСВ е спъвало износа на отпадъците в Германия.

Така площадката в двора на завода в Монтана се запълнил с отпадъци и пътищата били два  - или се спира производството, т.е. спира да функционира завода, или "слушате инструкциите дадени ни от местния РИОС и МОСВ и предаване отпадъците си на фирмите, на които те са казали", свидетелства Богданов.

От друга страна, по същото време РИОСВ и МОСВ директно насочили директора към конкретна българска фирма, която вече била в регистъра.  

Съмненията на Богданов, че у нас е възможно да има такива инсталации, се потвърдили - нито в Лом, нито в последствие в Плевен, където компанията започнала да изнася отпадъците си, имало каквато и да било инсталация и те само се трупали. Бившият директор обръща внимание, че тъй като се депонира полиетиленов сепаратор и оловна шлака, последиците за околната среда и хората можели да бъдат много лоши.

Междувременно пред съда той обяснява, че е общувал главно с Атанас Бобоков, който основно движел дейността във фирмата. Именно той му изтъкнал, че сам ще инвестира във фирма за преработка на отпадъци.

По същото време се появили и големи проблеми с местните власти за мощностите на компанията в Румъния в частта за депонирането на отпадъци и конкретно със спазването на изискванията за опазване на околната среда. 

През 2017 и 2018 г. се появява човек, който е натоварен със задачата да изгради фирма за отпадъци в град Лом. Там се оказва, че отпадъците не се преработват, а само се депонират. Същото се случило и в Плевен, накъдето се пренасочили отпадъците след това. Считам това за престъпление спрямо всички нас, отсича Богданов в свидетелските си показания, визирайки факта, че отпадъците не се преработват, а само се складират. Това се случва благодарение на контактите на Пламен Бобоков, за който станало ясно, че има пълното съдействие на зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, който е арестуван по същото дело. 

Богданов твърди, че и в Плевен не се извършвало нищо освен складиране на отпадъци, а когато попитал кой е собственик, му казали, че съсобственичка е бившата жена на Атанас Бобоков - Т. Най-вероятно става въпрос за Таня Бобокова.

Бившият директор се чуди защо към тези компании министерството на околната среда е било толкова снизходително и е издало разрешителни за дейност без такава да е възможна. Самият той споделя, че се заинтересувал от дейностите на въпросните компании, тъй като и той носил наравно отговорност с получателите на отпадъците и че е длъжен да ги предоставя само на фирми, които имат възможностите да извършат преработката. 

Т.е. Богданов усетил отговорността, която поема като директор, но разписвал, тъй като получавал разпореждане по телефона от Атанас Бобоков. 

Към компанията в Плевен се превеждали по 30 000 лева всеки месец, а технологиите за преработка били фиктивни, твърди пред съда Богданов. 

Въпреки че тези технологии не съществували МОСВ давало разрешителни за внос на отпадъци дори от Италия. Те трябвало да бъдат преработени именно от тази компания. 

В разпита си Богданов споменава лице, наричано с прякора "синът на зам.-министър Красимир Живков", който бил от Ботевград и бил близък с него. Именно това лице извършвало контактите с Живков по отношение на депата за отпадъци и било връзката между Бобокови и МОСВ, получавайки необходимите разрешителни. 

Бившият изпълнителен директор е категоричен, че от страна на РИОСВ и МОСВ е имало занижен контрол заа складовете в Лом и Плевен. 

Богданов си спомня и за площадка в Пловдив, където имало само един счупен мотокар и едно бедно семейство, което помагало в разтоварването на отпадъците. От инсталация за преработка нямало и следа. Въпреки че имало медиен скандал около случай, при който отпадък бил откаран вместо в Пловдив в Свищов, отговорните власти отново проявили снизходителност и не взели никакви мерки. Ако това се беше случило в друга страна, веднага щеше да бъде отнет лиценза и тази фирма никога нямаше да може повече да извършва подобна дейност. Но у нас това не се случило. Тъкмо обратното - фирмата дори получила разрешително да внася отпадъци от чужбина. 

До 2013-2014 г. отпадъците на "Монбат" се унищожавали в тон с разпоредбите. След това дейността тръгнала в друга посока. Във фирмата дори се заговорило, че ще се търси точно определен човек за шеф на РИОСВ-Плевен и такъв бил намерен.

Бившият шеф твърди, че доколкото знае от М. (б.р.-вероятно визира Николай Миховски, бизнесмен, с който работел в Плевен), шефът на РИОСВ в града е бил назначен със съдействието на Пламен Бобоков. Новоназначеният е имал добри връзки и контакти със зам.-министър Красимир Живков по линия на политическата партия, според данните от разпита.

Богданов признава, че някои договори ги подписвал той, други - самите Бобокови. С помощта на чиновници от МОСВ някои договори били преработвани по няколко пъти и извъртани така че да минат, смята обвиняемият.

Бившият шеф твърди, че от две свои колежки, които се занимавали с разрешителните и нотификациите и своевременно напуснали фирмата заради несъгласие, знаел, че са били притискани от някой в МОСВ да проявят снизходителност по някои въпроси. 

А Атанас Бобоков му споделял, че е близък със зам. -министъра Красимир Живков, който можел да оправи всичко.

Заради подозренията си към всичко, което се случвало покрай българските фирми за отпадъци Богданов обобщава, че в един момент е осъзнал, че предаването на тези отпадъци е престъпление срещу държавата и децата на България, тъй като на фирми, които нямат капацитет се предават такъв тип отпадъци.

Богданов обяснява и защо е останал да работи за компания, за която подозирал, че нарушава правилата. "Пускал съм доста молби до г-н Бобоков да бъда освободен, но не ми е било позволено това. Подавал съм писмени молби за освобождаване и ми е отказване с най различни мотиви".  В същото време обвиняемият твърди, че братята му дължат 100 хил.лв., но отказали да му ги платят, тъй като започнал работа в конкуретна фирма, а това не било позволено според договореностите помежду им. Богданов дори започнал да се притеснява за живота си и този на семейството си, когато се чул за парите с Пламен Бобоков, а той му казал, че е загазил.

А на въпрос защо не е сезирал органите, той е категоричен: "Кого да сезирам ? Органът, който ми казва „работете с тази фирма“ и аз питам защо тази фирма има разрешително".

Ето целия протокол: 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК