Вход
София
Времето в София 5 o C

Обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари остава в ареста

Обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари остава в ареста

на 20.10.2020
2339
0
Обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари остава в ареста
Автор: ПИК
20.10.2020
0
2339

Апелативният съд във Варна за втори път потвърди ареста на обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари. Той  отново потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Разградския окръжен съд спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари. 26-годишният Халид Х. е бил задържан в Разград на 13 май, а първоначално определената му мярка за процесуална принуда беше потвърдена от Апелативния съд на 22 май.

Спипаха мъж от Провадия за пране на пари - преметнал и дружество в Монако

Спипаха мъж от Провадия за пране на пари - преметнал и дружество в Монако

С постановление на Окръжната прокуратура във Варна е...

на 07.07.2020

Пресслужбата припомня, че в дома на задържания бил намерен компютър със зловреден софтуер - приложение за отдалечен достъп до други компютърни системи в скрит режим. Открит бил и файл с множество IP-адреси, имена, и-мейли, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвинение е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна програма, предназначена за нарушаване на дейността на информационна система, за узнаване или копиране на данни без разрешение. 26-годишният мъж е осъждан за използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи.

Халид Х. поиска от Окръжния съд в Разград по-лека мярка за неотклонение и обжалва отказа му пред втората инстанция. Той изрази желание да не се явява пред апелативната инстанция.

Според защитата, въвеждането на компютърна програма, предназначена за узнаване и копиране на компютърни данни, не е достатъчно основание да се приеме, че е извършено престъпление. Няма доказателства, които обосновават предположението, че Халид е извършител.

Представителят на Апелативната прокуратура потвърди извода за съпричастността му към двете престъпления. Предвид младата му възраст и предходното осъждане за сходна престъпна дейност опасността да наруши закона не е хипотетична. От гледна точка на характера на обвинението, 5-те месеца задържане не е неразумен срок.

Апелативният съд посочи, че събраните доказателства дават достатъчно основание прокуратурата да подозира съпричастността на Халид Х. към деянията. Макар да няма опасност той да се укрие, не е отпаднал рискът да извърши престъпление. Той се извежда от предходното осъждане, което явно не е имало възпиращ ефект. Съдебният състав не сподели тезата на адвоката за неразумност на срока на разследването. Единствено през последния месец не са извършвани процесуално-следствени действия, защото се изчаква изготвянето на съдебно-техническата експертиза. Забавянето е обусловено от сложността на поставените задачи и ангажираността на вещите лица в страната. Съдебният състав обаче се съобрази с искането на защитата да отпадне едномесечната забрана, постановена от Разградския окръжен съд, за ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Варненската прокуратура наложи "задържане под стража" за пране на пари в Монако

Варненската прокуратура наложи "задържане под стража" за пране на пари в Монако

Варненският апелативен съд потвърди като законосъобразна...

на 14.07.2020

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди съдебния акт на първоинстанционния съд по отношение на обвиняемия в компютърни престъпления и пране на пари Халид Х., не подлежи на обжалване.

  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 16975
архив

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник.

x
САМО В ПИК TV: Експертът по право Борислав Цеков с горещи разкрития за съдебната тесла за Корнелия Нинова и сблъсъка "Байдън - Тръмп" в САЩ (ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГИЯ: Късметът е с вас - не се сдържайте, правете неудържим секс
x