BG EN

Обичам всичко с месо

Звезди в тигана

Обичам всичко с месо

11962
на 20.12.2012
Обичам всичко с месо
„Имате ли комин?” Това е първият въпрос, който задава българският Дядо Коледа Иван Петрушинов. Именитият актьор вече трета година е символ на най-хубавия християнски празник. Избран е от една от най-големите компании за безалкохолни напитки в света. Малко преди Бъдни вечер попитахме нашенския Дядо Коледа какво обича да си похапва. Той обаче се оказа и майстор готвач. „Много обичам да готвя. Често в това начинание ми помагат и кулинарните издания. Понякога обаче трудно намирам описаните продукти, и затова преиначавам рецептата и включвам всичко, което ми е под ръка. Отделно от това си знам един куп неща, които правя. Стига обаче да има материал.”, обяснява особеностите на готвенето си Петрушинов. И веднага разкрива и най-голямата си тайна „ Предпочитам да готвя с месо, то си ми и личи. Затова обичам и онзи виц, в който се обяснява как се прави боб по хайдушки - взимате един хубав боб, слагате го да се накисне във вода. След няколко часа го слагате да заври. Изхвърляте първата вода, отново завира, изхвърляте и втората вода. И когато третата вода заври, изхвърляте боба и хвърляте месото на скарата.”, смее се актьорът и признава, че прави менюто си точно по тази схема. Друг любим начин за приготвяне на мръвката е на шишчета. „Много често си правя и шишчета. Особено като им сложа малко лук, сланинка и си е друго. Много е важно и как ще се пекат. Първо се слагат на силен огън, след това той се намалява и остават да се допичат. По този начин вътре остават сочни. Любима ми е и пържолата на тиган.”, добавя Дядо Коледа. Веднага разбира се дойде и въпросът какво ще си приготви добрият старец в деня на Коледа – след като е раздал подаръците. „Той, както и джуджетата, да речем, са постили до деня на Коледа. Така че на този ден той ще гледа да хапне нещо, което е в моя любим списък – месния. По това време на годината обичам пълнено прасенце. Още по-добре е капама, защото в нея има всичко увито в зелеви сарми. Ако наистина си постил 40 дни, всичко приготвено на Коледа ще ти бъде вкусно.” Тригодишната роля на Иван Петрушинов му дава и едно предимство – винаги може да се преобрази в Дядо Коледа и да зарадва децата на приятелите си. „Ходя при малчуганите, които все още вярват в легендата. Въпреки това обаче и те се съмняват, защото ме познават. Разбира се там се разиграва и малко театър. На една от коледите нямаше сняг. Тогава детето попита как съм дошъл. Наложи се да импровизирам и казах, че съм оставил шейната в планината и съм притичал, защото той много е слушкал. По-късно обаче излязоха календари с рекламата и то го видя. И беше казал на родителите си, че онзи от плаката има същите очи като моите.”, спомня си артистът. Като представител на изкуството Мелпомена, Иван не отрича и останалите дейности, в които ти трябва талант, въображение и чувство – готвенето. „Изкуство е да готвиш. Не всеки го може. Има такива, които не могат да направят дори нещо елементарно. Направо ми е жал за тях. Те обикновено чакат някой да има направи нещо. А това за мен е непознато. Дори и да не мога да намеря дадено нещо или почти да не разполагам с продукти, пак мога да си измисля нещо. Едниственото, което ми трябва е котлон или огън. По въпроса дали е театър – знаете, че известните готвачи по света са едни доста добре заплатени артисти. Някои от тях се справят чудесно в тази роля. За да започнеш да готвиш обаче винаги има причина. Иван разказва, че тя е била малко по-различна. На първо място обаче започва с уговорката, че е самодеец в кулинарията. „Не ме научи неволята. Просто исках да се храня с нещо по-интересно, по-хубаво.”, разказва Петрушинов и веднага добавя. „Не съм наказан да готвя вкъщи. Правя го за удоволствие. Сега като вляза например в някой магазин от големите вериги ми е много удобно за пазаруване. Взимам си всичко необходимо от едно място. Дядо Коледа обаче има и едно гастрономическо прегрешение, за което признава веднага. „През целия си живота съм изял невероятно количество пържени картофи. След това разбрах, че те са вредни. Но пък всичко хубаво е вредно. Затова сега си правя салати от печени или варени картофи. Когато добавиш зехтин и лук става невероятно. Това обаче не са единствените салати, които са в менюто на иначе месоманът Иван. „Много обичам и салати от боб, както и традиционния начин на приготвяне.” Има и любимо мезе за любимата бира. „Ям много пилешки неща. Правя мариновани пилешки крилца много често. Слагам ги в една марината от това, което имам. Хубаво е да има горчица, бяло вино или бира, малко вегета. Може и малко соев сос. Това престоява два-три часа. Слага се в тава, завива се във фолио. Пече се половин час. След това си изяждаш пръстите”, разказва Иван с лаком поглед и се зарича да си направи такива крилца още същата вечер.  
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК