Вход
София
Времето в София -2 o C

Обновяват книжните фондове на библиотеки и читалища

Обновяват книжните фондове на библиотеки и читалища

на 26.07.2020
19484
0
Обновяват книжните фондове на библиотеки и читалища
Автор: ПИК
26.07.2020
0
19484

По-голямо и в същото време пълно финансиране за закупуване на повече книги. Но изискването да преобладават български автори остава същото. През тази година Министерството на културата отпуска до 25 000 лв. или 3 000 повече на проект.

 „Малко е бюджетът за закупуване на нова литература и тези средства, които се предоставят от Министерството на културата, са много добре дошли за такива библиотеки като нашата”, коментира доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във Велико Търново.

 „Мисля, че за тази година това беше достойният ход, така че да можем бързо да реагираме и да предоставим възможност дори и на тези, които са в затруднение поради една или друга причина и също да участват”, заяви Амелия Гешева, заместник-министър на културата.

Средствата ще стигнат за закупуване на близо 900 заглавия.

 „Един от търсените автори е Георги Константинов. Също така Мария Лалева. От началото на годината забелязваме, че читателите ни се интересуват от история и философия, което е логично в този период”, разказва Милена Марковска, директор на градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград.

Онлайн срещи с писатели и доставяне на книги до домовете са част от инициативите, с които по време на социалната изолация библиотеките са останали близо до своите читатели.

 „Много ще се радвам, ако всички заедно съумеем, да продължим този диалог и да подобрим процеса на четенето в страната”, заяви Амелия Гешева.

Институциите могат да подават своите проекти за следващата сесия до началото на август.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

- Знаеш ли, моят съсед се оказа вампир!
- Как разбра?
- Забих му един заострен кол в сърцето и умря!

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x